Skogsnyheter

Huggarna som överlevt skördarnas konkurrens

4 inlägg 2282 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Huggarna som överlevt skördarnas konkurrens

Torbjörn Johnsen  
#517375 Elin Fries från tidningen Skogsaktuellt har skrivit en trevlig artikel om ett huggarlag som hugger bok i Skåne. Ett jobb där en driven skogshuggare fortfarande är konkurrenskraftig i förhållande till en skördare.

– Att ha manuella huggare till de här områdena är en ren ekonomisk avvägning, här är manuella huggare effektivare än skördare, berättar Viktor (Viktor Jonsson, inköpare på Sydved, SFO anm).

Viktor menar att det gäller för all grövre bok. Ett riktmärke är när boken kommit upp i ungefär 40 centimeter i brösthöjd, då skördarna inte orkar med kapningen på ett bra sätt. Värt att notera är att bokveden är nästa dubbelt så tung som gran per kubikmeter. Att bokskogsskötseln innebär runt fem till åtta upprepade gallringar under rotationsperioden innebär även påfrestningar av marken vilket minskar med manuella huggare.

– I grövre bestånd går det snabbare för manuellhuggare som för skogsmaskinerna och i dag hugger Sydved manuellt på ungefär 60 procent av bokavverkningarna, säger Viktor.


Läs hela artikeln här:
http://www.skogsaktuellt.se/artikel/575 ... daren.html   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Huggarna som överlevt skördarnas konkurrens

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#517378 Det är ett duktigt gäng dom där grabbarna. En utdöende art tyvärr.

Användarvisningsbild

Re: Huggarna som överlevt skördarnas konkurrens

anersimyra  
#517392 Nejdå, manuellhuggare efterfrågas i allt större utsträckning för arbeten i reservat och andra skyddade skogar, om nu beställarna tillåter oss att arbeta hela året och inte införa stopp mellan 1/4-15/7 som nu vissa beställare infört.. :oops:

Avatar Fallback

Re: Huggarna som överlevt skördarnas konkurrens

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#517393
anersimyra skrev:Nejdå, manuellhuggare efterfrågas i allt större utsträckning för arbeten i reservat och andra skyddade skogar, om nu beställarna tillåter oss att arbeta hela året och inte införa stopp mellan 1/4-15/7 som nu vissa beställare infört.. :oops:
Efterfrågas gör de ja men jag menar att de är få som väljer denna bransch bland de yngre.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).