Skogsnyheter

DuraSense – nytt plastkompositmaterial baserat på skog

1 inlägg 3044 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

DuraSense – nytt plastkompositmaterial baserat på skog

Torbjörn Johnsen  
#514037 StoraEnso invigde idag sin nya produktionsanläggning för biokomposit vid pappersbruket i Hylte. Fredrik har skrivit om den här satsningen tidigare i tråden Stora Enso ställer om för bioplast och investerar i Hylte men nu är alltstå den första produktionsanläggningen invigd och igång. Både näringsminister Mikael Damberg, StoraEnsos Vd Karl-Henrik Sundström och Hallands landshövding Lena Sommestad var på plats idag och klippte invigningsbandet.

Vad är då DuraSense?
Basen i kompositmaterialet DuraSense är träfiber som blandas med olika typer av plaster beroende på vilka tekniska, estetiska och/eller miljömässiga egenskaper man vill uppnå. Det går att göra ett helt fossilfritt material om man blandar fibrerna med bioplast från t ex sockerrör. Ett sådant material bidrar med 60% mindre koldioxidutsläpp än t ex polyetenplast. Blandas fibrerna med ”fossil” plast innebär det ändå att man minskar fossilt material totalt sett. Enligt StoraEnso är det här till skillnad mot en del andra nya material som skogsindustrin forskar i direkt kostnadseffektivt och ekonomiskt.

Mitt i plastriket
StoraEnsos Vd hyllade personalen på Hylte Bruk för initiativkraften de visade efter nedläggningen av två stora tidningspappersmaskiner 2013. Hyltes produktion halverades i ett dråpslag. Personalen tittade brett och samarbetade både med lokala plastindustrier i Gnosjöregionen och med forskningsinstitut. Resultaten såg bra ut och StoraEnso vågade därför investera i en fullskalig produktionsanläggning. Sundtsröm poängterade flera gånger vikten av det goda samarbetet med företag inom ”plastriket” vilket varit till stor nytta under utvecklingsarbetet.

-Initialt ville man efterlikna både utseende och egenskaper för riktig plast men efterhand blev det allt tydligare att plastföretagen ville se en skillnad där DuraSense ger ett visuellt,miljövänligare intryck, sa StoraEnsos Vd.


Den nystartade anläggningen i Hylte är idag Europas (kanske t o m Världens?) största produktionsanläggning för biokompositgranulat och det är en investering om drygt 12 miljoner Euro, d v s mer än 120 miljoner svenska kronor.

Perfekt timing
Näringsminister Mikael Damberg var med vid invigningen och han sa att det i dag är obligatorisk närvaro för en svensk närings- och innovationminister att vara med när skogsindustrin öppnar nytt. Skogsindustrin är Sveriges viktigaste industri och den har de senaste åren ensam stått för 25 % av den samlade industrins investeringar. Han sa även att den halländska skogsindustrin har haft en enastående timing i sina utbyggnader. Först Södras utbyggnad av Värö som var klar i början av en exempellös massakonjunktur och sedan nu StoraEnsos biokompositanläggning som blir klar just precis som EU beslutar att sätta åt användningen av fossila plaster på allvar och alla diskuterar en fossilfri framtid.

Materialet
DuraSense kommer att produceras i många olika kvalitéer beroende på hur kundernas behov ser ut. StoraEnsos chef för biokompositverksamheten, Patricia Oddshammar, beskrev materialet. Huvudingrediensen är träfiber från Hyltebruks TMP-process (termomekanisk trähaltig massa). Därtill blandas olika typer av plast. Bioplast eller ”vanlig” plast samt ev additiv beroende på vilka egenskaper som önskas. Resultatet blir ett granulat som ser ut som opoppade poppcorn. Maskinerna spottar ut två ton biokompositgranulat i timmen vilket ger en produktion av 15 000 årston. Det är långt kvar innan det motsvarar forna tiders produktionsnivåer men StoraEnsos Vd Karl-Henrik Sundström sa att både utrymmet, kapaciteten och marknaden finns för fortsatt expansion i Hylte. Framtiden får utvisa när nästa steg kommer att tas. Helt klart är att detta material inte är något som finns kvar i labbet utan det är nu ute på marknaden och börjar användas av kunder från den nordiska plastindustrin.

Här finns en video för er som vill lyssna på vad Näringsministern och cheferna på StoraEnso sa vid invigningen.Mer information om materialet hittar ni här.

Och lite bilder här:
StoraEnsos CEO Karl-Henrik Sundström berättade om investeringen i Hylte på dryga 20 miljoner kr.
Säckar med DuraSense färdiga för leverans.
Olika kvalitéer av DuraSense.
DuraSense ser ut som opoppade poppcorn
Patricia Oddshammar visade olika produkter där man testat att tillverka av DuraSense. Bl a engångsbestick i helt förnybart material, 98 % fossilfritt.
Hallands landshövding Lena Sommestad deltog i invigningen.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg sa att det är "obligatorisk närvaro" när skogsindustrin inviger nyinvesteringar.
   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).