Skogsnyheter

Världens största massabruk i Finland, Kina investerar

3 inlägg 4607 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Världens största massabruk i Finland, Kina investerar

Fredrik Reuter  
#509326 Världens största och modernaste massabruk (barrmassa) planeras i Kuopio i Finland. Bakom projektet (FinnPulp) står en handfull Finska tungviktare i skogen. Men nu meddelar de också att det Kinesiska företaget Hengan International går som storägare i projektet. Initialt kommer Hengan International investera ~120 miljoner sek i projektet. För detta får företaget 36,5% av aktierna. De har sedan rätt att köpa aktier så de äger upp till 49% av företaget.

FinnPulps massabruk i Kuopio ska som sagt bli världens största med en kapacitet 1.200.000 ton massa per år. Dessutom 1 TWh el som ska säljas på det Finska elnätet.

http://www.finnpulp.fi/index-en.html

Sedan tidigare har ju Metsä byggt ett nytt massabruk i Äänekoski. Enligt deras sajt så ska produktionen i detta massabruk vara 1.300.000 ton massa per år. I så fall större än FinnPulps planerade.

https://www.metsafibre.com/en/echo/Page ... -mill.aspx

Bild

Bild från Yle.fi

Kinesiska företaget Shanying Paper har också nyligen investerat närmare 1 miljard EUR i Finska skogsföretaget Boreal Bioref som planerar ett kombi massabruk som ska tillverka en halv miljon ton massa per år. Förutom detta planeras tillverkning av nya produkter som tallolja, MCC och sockerprodukter.

http://www.borealbioref.fi/en/operations/

https://uk.reuters.com/article/uk-finla ... KKBN1H51OY

In alles så kommer alltså Finland urstarkt på massamarknaden - 3 miljoner ton massa på årsbasis, bara i nya fabriken innan 2020.

Som jämförelse så är detta nästan dubbla massaproduktionen som Södra producerar årligen.

Pressreleasen från idag: http://news.cision.com/punda-/r/chinese ... c,c2502491   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Världens största massabruk i Finland, Kina investerar

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#509379 Ska bli intressant att följa detta och se hur det slutar.

Användarvisningsbild

Re: Världens största massabruk i Finland, Kina investerar

Fredrik Reuter  
#567394 Cleo Orfanidou laddade upp en intressant video från ett besök hos Metsä som visar exportflödet ut i världen från Äänekoski. För att visa flödet bättre så vände jag på videon och laddade upp den nedan.

Originalvideon finns här: https://twitter.com/Cleorf1/status/1130 ... 23266?s=20


   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).