Ny sajt vill skapa marknadsplats för "plockhugget"

 Svara  6 inlägg  1096 visn.  1 följer
Användarvisningsbild

Ny sajt vill skapa marknadsplats för "plockhugget"

 
#508415 Sajten Plockhugget.se har enligt egen utsago ambitionen att skapa en marknadsplats för "Ekologiskt virke". Personerna bakom sajten verkar ha sin hemvist inom möbel- & arkitekturvärlden och man upplever att det finns en efterfrågan på virke som är "bättre än FSC". Man använder i olika intervjuer beteckningen "ekologiskt virke" och på sin sajt beskriver man det som
miljövänligt virke – lokalproducerat, hyggesfritt och utan bekämpningsmedel


Det verkar som om det är det hyggesfria som är själva grejen och så här säger de i en intervju i tidningen Arkitekten:

Under hösten har gruppen debatterat frågan i bland annat Arkitekten. Framför allt vänder de sig mot det industriella skogsbruket med kalhyggen som de menar förstör landskapet såväl biologiskt som upplevelsemässigt. Ur det engagemanget växte en önskan att göra något konkret – en marknadsplats för både köpare och säljare av ekologiskt virke. I dagsläget finns en handfull intresserade skogsägare men det är inte helt lätt att hitta fler.

– Många vågar inte tro att det finns andra sätt att bedriva skogsbruk, det är svårare att ställa om mentalt än att ställa om skogen. Det handlar egentligen om att göra mindre, ta ner träd selektivt och låta skogen sköta sig själv lite mer.


Det blir ju intressant att se om det finns en efterfrågan på den här typen av virke när sajten väl är uppe. Grundarna anser att FSC inte håller måttet som certifieringskrav. Ytterligare ett citat från samma intervju i tidningen Arkitekten:

– Jag tror att många slentrianmässigt föreskriver FSC-märkt virke och tror att det är bra nog. Märkningen har blivit kontraproduktiv, den skapar gott samvete utan att göra gott. Jag skulle önska att arkitekter la mer tid och energi på att ta reda på hur tillverkningen går till.


Personligen kan jag ha invändningar mot att man använder beteckningen "ekologiskt" för skogsråvara. Om man jämför med jordbrukets produktion av ekologiska livsmedel så, rätta mig om jag har fel, innebär det där att det produceras utan bekämpningsmedel eller konstgödning. Och det gör ju all skog idag också! Men liksom inom lantbruket så innebär ju skogsbruk just ett brukande där vi odlar och skördar. Jämförelsen med "plockhuggning" skulle ju i så fall för livsmedelssidan innebära att man bara kan plocka sådant som växer naturligt och i måttliga mängder vid varje tid och varje plats. Eller tänker jag fel här?



   TS
Gallringsdagar
Avatar Fallback

Re: Ny sajt vill skapa marknadsplats för "plockhugget"

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#508419 Ska bli intressant och se om detta kommer slå. Jag tror det kommer att bli svårt att få detta funka. Man undrar ju hur prislistan ser ut för plockhuggning.?

Avatar Fallback

Re: Ny sajt vill skapa marknadsplats för "plockhugget"

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#508420 Tja, varför inte? Om de vill betala extra för plockhugget, gärna för mig.

Användarvisningsbild

Re: Ny sajt vill skapa marknadsplats för "plockhugget"

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#508425 Det återstår att se OM de vill betala mer och i så fall hur mycket mer.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Ny sajt vill skapa marknadsplats för "plockhugget"

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#508430 Jag kan tänka mig att det finns en marknad med ett fåtal kunder som är redo att betala. Jag tror dock denna marknad är för liten och definitionen "ekologiskt" är för flummig/okontrollerad för att det ska bli något vettigt.

Användarvisningsbild

Re: Ny sajt vill skapa marknadsplats för "plockhugget"

 
#508486 "875 kr per kubikmeter. Det var snittpriset för sågtimmer i Europa under sista kvartalet 2017" skriver Fredrik i en annan tråd, detta superekologiska virke hugget i skiktade naturskogar som aldrig förr rörts av en yxa och med årsringar täta som bibelblad borde väl ge mer än Europasnittet tycker jag. Äntligen börjar jag förstå varför staten länge på evärdelig tid köpt upp nyttjanderätten för gammelskogar, här pratar vi statlig värdestegring, pensionerna är räddade!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Marknadsplats för skogsfastigheter av JCH - fre 10 dec 2010, 11:18
i Länkar
0 svar
2074 läst
av JCH     
fre 10 dec 2010, 11:18
Skogsstyrelsen får ny sajt 19 april 2017 av Fredrik Reuter - ons 19 apr 2017, 13:54
i Skogsnyheter
0 svar
777 läst
av Fredrik Reuter     
ons 19 apr 2017, 13:54
Komatsu Forest har en ny sajt av Fredrik Reuter - ons 03 maj 2017, 14:58
i Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)
2 svar
10679 läst
av Fredrik Reuter     
ons 03 maj 2017, 19:20
Arbotimber - Finsk sajt som vänder på skogsaffären av Torbjörn Johnsen - fre 23 mar 2018, 13:24
i Ny Teknik och Elektronik
0 svar
998 läst
av Torbjörn Johnsen     
fre 23 mar 2018, 13:24
Skapa akermark av liten skogsfastighet av skogshasten - lör 09 apr 2011, 13:07
i Skogsfastigheter
0 svar
1430 läst
av skogshasten     
lör 09 apr 2011, 13:07
Annonser