Skogsnyheter

Oppositionen röstar ner Nationella skogsprogrammet?

6 inlägg 2335 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Oppositionen röstar ner Nationella skogsprogrammet?

Fredrik Reuter  
#507681 Di skriver ikväll att oppositionen enats om att inte rösta för Regeringens förslag på ny skogspolitik. Gäller detta Nationella skogsprogrammet?

https://www.di.se/nyheter/svidande-nede ... gspolitik/   TS
Användarvisningsbild

Re: Oppositionen röstar ner Nationella skogsprogrammet?

DrW  
#507690 Nu finns det två trådar med länk till DI. Men det är betalsida så en liten sammanfattning om vad som röstas ner vore trevligt.

Användarvisningsbild

Re: Oppositionen röstar ner Nationella skogsprogrammet?

Torbjörn Johnsen  
#507710 Här finns en länk till Rikstagens sajt som beskriver beslutsprocessen. Den här frågan togs upp tidigare i tråden Torbjörn Johnsen - DAGS ATT SKRIVA OM HELA ARTSKYDDSFÖRORDNINGEN.

Som jag förstår det hela så har alla de fyra förslag som togs fram av miljö- & jorbruksutskottet klubbats som beslut av riksdagen. Det innebär att majoriteten i Allianspartierna och Sverigedemokraterna har kört över regeringspartierna och Vänstern. Sen vet jag inte hur tvingande det här beslutet är för regeringen? Det står i texten att "regeringen borde...". Det skulle ju dock vara lite magstarkt att gå emot en tydlig riksdagsmajoritet. De fyra uppmaningarna eller s k tillkännagivanden som klubbats är:

Säkerställa att inventeringen av nyckelbiotoper, alltså områden i skogen med en speciell naturtyp, är rättssäker och effektiv samt tar hänsyn till lokala och regionala förutsättningar.

Se över artskyddsförordningen, alltså reglerna för hur vilda växter och djur ska skyddas, för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker.

Säkerställa incitament för att skogsbrukare ska vilja ägna sig åt hållbart skogsbruk och se över lagstiftningen på området.

Se över olika typer av ersättningsmodeller för markägare som gör insatser för att skydda sin skog, i syfte att skapa effektivare skyddsformer.

Användarvisningsbild

Re: Oppositionen röstar ner Nationella skogsprogrammet?

Torbjörn Johnsen  
#507715 Nu ansluter sig dessutom två socialdemokratiska kommunalråd i Jämtland (Jonas Andersson, Ragunda och Göran Bergström, Strömsund) tillsammans med lokala skogs- & näringslivsföreträdare till Miljö- & jordbruksutskottets uppmaning till Regeringen att se över skogspolitiken:

Vi vill därutöver även att regeringen och dess myndigheter, inför beslut om att ta skogsmark ur produktion, alltid genomför en seriös analys av vad detta kostar samhället, utöver de ersättningar som enligt grundlagen ska erbjudas skogsägarna.

Dessa analyser ska omfatta bortfall av arbetstillfällen, skatteintäkter, påverkan på handelsbalansen och andra adekvata samhällseffekter.

I nordvästra Sverige finns ett stort antal företag i många olika branscher med en sak gemensamt - de har alla ett privat skogsinnehav som belåningsbar kapitalbas i sin verksamhet. Detta gäller av historiska skäl ofta lantbruksföretag som till exempel producerar de högklassiga, lokalproducerade livsmedel som utgör basen i det uppmärksammade ”Jämtländska matundret”.

Men även helt andra slags företag, från mindre tillverkningsindustrier till managementkonsulter, har ofta ett skogsinnehav som säkerhet. Dessa företag genererar arbetstillfällen och skatteintäkter och bidrar till viktig utveckling i nordvästra Sverige.

Staten gör genom sina myndigheter länsstyrelserna och Skogsstyrelsen allt oftare intrång i skogsägarnas möjligheter att bruka sin skog. Detta påverkar såväl individer som företag och möjligheterna till regional utveckling utomordentligt negativt.


Läs hela debattinlägget "Staten kysser och slår ihjäl med samma varma själ - nu måste myndigheter och domstolar vakna".

Användarvisningsbild

Re: Oppositionen röstar ner Nationella skogsprogrammet?

rokon  
#507919 Riksdagen går emot regeringen om skog
Av TT Publicerad 12 april 2018, 18:60
https://www.di.se/nyheter/riksdagen-gar ... n-om-skog/

Användarvisningsbild

Re: Oppositionen röstar ner Nationella skogsprogrammet?

rokon  
#507927
rokon skrev:Riksdagen går emot regeringen om skog
Av TT Publicerad 12 april 2018, 18:60
https://www.di.se/nyheter/riksdagen-gar ... n-om-skog/


Genom att även TT går ut med detta så når budskapet ut brett till media. Kompletterar med en faktaruta från Norrbottens-Kuriren

"Fakta: Riksdagens uppmaningar
De fyra tillkännagivanden från riksdagen till regeringen om skogspolitiken är:
säkerställ att inventeringen av nyckelbiotoper är rättssäker och effektiv och att lokala och regionala hänsyn tas
se över artskyddsförordningen för att säkerställa att den är rättssäker, effektiv och tillämpbar
säkerställ att incitamenten för att driva hållbart skogsbruk är bra och se över lagstiftningen
se över olika modeller för ersättning till skogsägare när skog ska skyddas från avverkning
Källa: Miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2017/18:MJU17 "

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).