Skogsnyheter

Ökat skydd av tätortsnära skog?

4 inlägg 1811 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ökat skydd av tätortsnära skog?

DrW  
#505496 Är detta nästa sak man ska oroas över som ägare till tätortsnära skog?

https://www.dn.se/nyheter/politik/ny-ra ... tre-skydd/   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Ökat skydd av tätortsnära skog?

Hema  
#505499
DrW skrev:Är detta nästa sak man ska oroas över som ägare till tätortsnära skog?

https://www.dn.se/nyheter/politik/ny-ra ... tre-skydd/

Ja vi får nog se upp framöver.

http://www.dn.se/kultur-noje/thomas-tid ... olksjalen/ (stoppa laddningen, så brukar det gå att se artikeln)

Ja den där Thomas.. Så klassiskt att bara beklaga sig över skogen. Men jordbruket och att man bebygger den bästa odlingsjorden.. Tyskland släppte en rapport, där de misstänkte att jordbruket tagit död på 70% av alla insekter. Ffs börja i rätt ände!

Avatar Fallback

Re: Ökat skydd av tätortsnära skog?

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#505530 Ett av de mest uppskattade upplevelserna i tätortsnära skog skulle kunna vara att komma upp och se utsikt, om topografin tillåter.
Därför borde ökad andel kalslag/hårt avverkat med ständigt återkommande slybekämpning att premieras något kring tätorterna. Det tror jag kan vara ett rimligt svar i en undersökning. Om man nu verkligen ställer den sk. "allmänheten" relevanta frågor. Allmänheten/opinionen som framställs så otroligt stor när ianspråkstagarna åberopar sitt stora samhällsstöd får ju mest svara på intrikat ställda frågor. "Som man frågar får man svar".

Men kalslag kan väl inte vara rumsrent att sätta på papper överhuvud taget för en utredare på Skogsstyrelsen. Då får man nog fika ensam tills man säger upp sej.

Normalt är det dock mest sannolikt samma hundägare och fåtal strövare som egentligen rör sej i dessa marker. Och "allmänheten" är aldrig ute så mycket som den hade önskat eller uppger. Den absolut största andelen människor kör bil ut till naturen, ju längre dess bekvämare, vevar ner rutan och tar förhoppningsvis med sej McDonaldssoporna hem.

Annars tror jag Sveriges attraktionskraft som turistland skulle kunna stärkas om man avverkade hårdare och höll öppet längsmed vägarna. Visade vattendrag/sjöar/hav i större omfattning. Sverige är ju otroligt igenväxt jämfört med ur-Sverige 50-100 år tillbaka i tiden. Titta på gamla foton. Jag saknar det befolkade, småbrukade urlandskapet som skövlas på framtidstro av landsbygdsfientliga anspråkstagare och nyttiga "i-er".
Det enda som lyser upp i vårt land längsmed vägarna är egentligen ofantligt massvis av vita bländande oversize naturreservatsskyltar från 3M.

Avatar Fallback

Re: Ökat skydd av tätortsnära skog?

bgl  
#506002 Jag har i helgen pratat i tfn med en bekant som har en större bondgård ganska nära en stad i Mälardalen. Denna fråga är alltid aktuell för honom då ett mindre skogsskifte som hör till gården ligger i direkt anslutning till kommunens egen skogsmark. Kommunmarken är sedan länge avsatt för stadsbornas fritid och är till större del huggen till en tallskärm med lövinslag.
För 10år sen och tidigare var hans mark också väl använd av motionärer och andra friluftare, numera är de flesta stigar igenväxta pga nästan inga fotgående. De enda spår som finns är efter motorcyklar/terrängcyklar och fyrhjulingar. Hans slutsats är att naturutnyttjande till fots nästan alltid sker inom ett avstånd på mindre än 1 kilometer från parkeringen!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).