Skogsnyheter

Skogen allt vanligare tema i barnböcker

1 inlägg 958 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogen allt vanligare tema i barnböcker

Torbjörn Johnsen  
#504452 Skogen lever som aldrig förr i svenska barn- och ungdomsböcker skriver tidningen Sysvenskan. Artikeln refererar till Svenska Barnboksinstitutets analys av 2017 års rekordstora utgivning av barn och ungdomslitteratur. I mer än 200 böcker har skogen en central roll.

– Två tredjedelar av Sverige täcks av skog, den HAR betydelse, säger Lillemor Torstensson, verksamhetsansvarig på Barnboksinstitutet, som den enkla förklaringen till författarnas val av miljö.
Skogen intar en viktig plats i vårt kollektiva medvetna, konstaterar även ungdomsförfattaren Klara Krantz.
– I en ganska osäker tid är skogen något som alltid funnits. I dag när världen framstår som ganska skör står skogen för något som finns kvar, även om det kanske är en myt, i dag är väldigt mycket ren industriskog, lika uppodlad som en åker, säger hon.


Skogen finns med i många olika sammanhang. I många fall handlar det om en oro för att skogen ska avverkas eller ta slut.

I flera böcker blir skogen en konkret bild av människans rovdrift på naturen och under 2017 blev också "skogsavverkning" för första gången ett ämnesord i barnbibliotekariernas sökkatalog. I den brittiska bilderboken "Skogshuggarens skägg" låter författaren och illustratören Duncan Beedie djuren själva protestera mot avverkningen genom att knacka på och fråga skogshuggaren hur han har tänkt. Var ska de bo?


En spegling av dagens skogsdebatt?

Läs hela artikeln i Sydsvenskan här.   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).