Skogsnyheter

Skogsnationen Tyskland nu ikapp Sverige?

4 inlägg 4601 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsnationen Tyskland nu ikapp Sverige?

Torbjörn Johnsen  
#503306 Tyskland växer som skogsnation. Inte nog med att man nu är Europaledare när det gäller sågverksproduktion (se tråden Framtiden - Himmel eller helvete för svenska sågverk?). Nu höjer man även sina avverkningssiffror rejält på grund av brister i tidigare statistik. Och det rejält! Man förväntas lägga på upp mot 17 miljoner m3fub på tidigare avverkningssiffror som grovt har underskattat avverkningarna på privat mark.

Jag fick den här informationen från Surendra Joshi på Skogsstyrelsen när jag diskuterade svensk avverkningsstatistik med honom för en tid sedan. Han sa att tyskarna nu verkar vara klara med vilka nivåer som ska användas och att det omfattar statistik tillbaka till början av 2000-talet och fram till nu. Det enda som saknas är de sista formella besluten.

Det här innebär att man går från avverkningsnivåer från 55 miljoner m3fub till en faktisk avverkningsnivå på mer än 70 miljoner m3fub. Om man jämför det med Sveriges årliga avverkning i m3fub så blir skillnaden mellan Sveriges och Tysklands årsavverkningar marginella. Sveriges nettoavverkning (som är den jämförbara nivån) var enligt Skogsstyrelsen 73,4 miljoner m3fub 2016. Sverige kan snart vara akterseglad som Europas skogsnation nr 1.

Lite fakta om Tysklands skogar:
I Tyskland är en tredjedel av landarealen täckt av skog, totalt 11, 4 miljoner hektar
Skogen ägs till 48% av privata ägare och till 52% av staten, delstater och kommuner m fl offentliga
Det totala virkesförrådet i Tyskland är 3,4 miljarder m3f
Genomsnittligt virkesförråd är 330 m3f/ha
Största skogliga deltstat är Bayern som står för ca 30% av den årliga avverkningen.
Baden Würtenberg och Bayern står tillammans för mer än 50% av det tyska skogsbruket.

Källor: destatis.de
Skogsstyrelsen
www.forstwirtschaft-in-deutschland.de   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Skogsnationen Tyskland nu ikapp Sverige?

Hugin  
#503397 Helt outstanding, Torbjörn!
Bara att gratulera Skogsforum och Fredrik till det samarbete och team som skapats, genom värvningen av dig!
Sakkunnig, god skribent, känsla för vad som är aktuellt, förmåga att tänka till och analysera, nytänkare, analytiker, faktanörd, debattör och mycket mera. Vilken faktajournalist har inte missats här av branschmedia? Bara att gratulera Skogsforum till ett ledande media. - Kan man se något media inom facket hitta mer intresse- och faktaväckande redovisningar, än de som T. redovisar, gällande maskinutveckling, ekonomiska branschförutsättningar, prisutveckling, konkurrensläget, mm. mm?
Allt logiskt och tydligt redovisat och oftast med ett förklarande nytänkande som skvallrar om en research med enorm faktagranskning. Din journalistik, kombinerad med branschkunskap och förmåga att sammanställa komplexa storheter i nya tankebanor, är ett verkligt lyft för forumet!

Användarvisningsbild

Re: Skogsnationen Tyskland nu ikapp Sverige?

sundelius  
#503404 Instämmer med tidigare talare :-bd

Avatar Fallback

Re: Skogsnationen Tyskland nu ikapp Sverige?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#503405 Så länge vi är med i EU, så skall vi nog vara glada över att tyskarnas skogsbruk går framåt! Merpolitiskt stöd (eller i alla fall mindre politiskt motstånd) att vänta.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).