Skogsnyheter

Islands skogsbruk växer

5 inlägg 2342 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Islands skogsbruk växer

Torbjörn Johnsen  
#502981 SLU i Alnarp skriver i sitt senaste nyhetsbrev om den isländska skogsstudenten Ellert Marísson som studerar Euroforesterprogrammet i Alnarp. Han jobbade tidigare med både plantering och huggning men blev arbetslös när första skördaren kom till ön. En Gremoskördare som vi skrivit om tidigare i tråden Islands enda skördare har fått nytt aggregat och i ett pressmeddelande.

Bara en procent av landets yta är täckt av skog. När vikingarna kom dit var en tredjedel täckt med björkskog som höggs ner för att få bränsle och byggmaterial. Betande djur bidrog till att skogen inte kom tillbaks. I slutet av 1800-talet beslöt islänningarna att vrida klockan tillbaks och återplantera skog. Det har gått ganska trögt. Första etappmålet är att fem procent av landet ska vara skogsklätt. En ny miljömedveten generation isländare griper sig an uppgiften med
entusiasm.


Läs hela nyhetsbrevet från SLU Alnarp här.

Fler trådar om Islands skogsbruk hittar du här:
Island återbeskogas efter 1000 år av kalyta
Torbjörn Johnsen - Varmare klimat boostar Islands skogstillväxt   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Islands skogsbruk växer

Torbjörn Johnsen  
#533659 Här finns en intressant artikel om Islands skogsbruk. I Formas nyhetsbrev skriver man om det utmanande arbetet att återbeskoga Island:

http://www.extrakt.se/skogsfragor/ett-gronare-island/

   TS
Användarvisningsbild

Re: Islands skogsbruk växer

Torbjörn Johnsen  
#576520 Lite att läsa om Islands återbeskogningsarbete:

Island försöker nu få tillbaka skogen genom återplantering. Till exempel vill myndigheterna göra Hafnarsandur, ett område på 6 000 hektar på sydvästra Island som består av basalt och svart sand, till skog.

Dussintals plantskolor har upprättats över hela ön för att underlätta insatserna med skogsplanteringen. Vid sidan av björk planterar man även trädsorter med ursprung i andra länder. I Kvistar, tio mil utanför Reykjavik, produceras omkring 900 000 tallar och popplar om året.


https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Ad ... a-sin-skog

   TS
Avatar Fallback

Re: Islands skogsbruk växer

Värmlänning  
#576521 Kul att de återbeskogar, hur ser det ut med föryngringarna hittills för dom?

Användarvisningsbild

Re: Islands skogsbruk växer

Torbjörn Johnsen  
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).