Sida 1 av 1

Södra anklagas för avverkning trots OK från länsstyrelsen

Postat: fre 02 mar 2018, 16:50
av Torbjörn Johnsen
Föreningen Skydda Skogen går ut hårt mot Södra i ett pressmeddelande idag. De hävdar att Södra avverkar ett område med skyddsvärda och rödlistade arter strax öster om Göteborg. Skydda Skogen agerar här tillsammans med Naturskyddsföreningen och Göteborgs ornitologiska förening och de vill att länsstyrelsen ska utreda om det krävs artskyddsdispens.

De tre miljöföreningarna har gemensamt vänt sig till Södra och bett skogsbolaget att avvakta men har inte fått något svar. Istället har skogsmaskiner körts in i skogen. Föreningarna har också begärt att länsstyrelsen omedelbart skall stoppa avverkningen. Länsstyrelsen har ännu inte svarat.


Jag pratade med Maria Lennartsson som arbetar på Södra i det aktuella området och hon säger att området är avverkningsanmält till Skogsstyrelsen och det sedan granskats av både Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen. Därefter har markägaren fått ett beslut om att avverkningen är OK om förstärkt hänsyn tas. Södra följer enligt Maria detta beslut och det innebär att man tar extra hänsyn och lämnar en bred kantzon mot ett större naturreservat samt lämnar rejäla skyddszoner runt ett myrområde.

Här hittar ni pressmeddelandet från Skydda Skogen:


Ska bli intressant att se hur det här rapporteras i media...

Re: Södra anklagas för avverkning trots OK från länsstyrelse

Postat: fre 02 mar 2018, 17:49
av DagL
När skall man förstå att hotnivån mot arterna är våldsamt överdriven? http://downto.dagli.se/?p=306

Re: Södra anklagas för avverkning trots OK från länsstyrelse

Postat: fre 02 mar 2018, 18:22
av Famag
Ja heja. Köp mer på postkodslotteret så Johanna Sandal NSF får mera pengar att skicka folk för att trakassera skogsägare.

Re: Södra anklagas för avverkning trots OK från länsstyrelse

Postat: fre 02 mar 2018, 20:47
av Mangan
Hmm, man kanske skulle ta sig förbi där...

Re: Södra anklagas för avverkning trots OK från länsstyrelse

Postat: lör 03 mar 2018, 07:19
av DagL
Intressant är att Skydda Skogen har årsmöte nära platsen om några veckor och aktiviteten är kanske en samordning för att få "aktivister" till platsen http://skyddaskogen.se/sv/arsmoetet/arsmoete-2018 men det återstår att se.
Undrar om någon för statistik på hur ofta avverkningar avskrivs varaktigt på grund av aktivism och vad orsakerna för att avstå från att avverka då är?
Det enda "media" jag sett tagit fasta på Skydda Skogens pressmeddelande är Natursidan (och Skogsforum), jag har inte intrycket att de har märkbart genomslag i massmedia vilket kanske är lite förvånande.
Det är ju lite förvånande att den ideella naturvården ger sig på ett objekt där de lämnat uppgifter i god tid till myndigheterna och detta tillsammans med (eller enbart på grund av) annat lett till att avverkningen kommer att ta förstärkt hänsyn.
Det är väl den här typen av polariserande aktioner som Skogsstyrelsens GD tycker låser och polariserar diskussionen https://www.skogsstyrelsen.se/om-oss/var-tidning-skogseko/skogseko-1-2018/ledaren-vem-vagar-lyfta-forslagen-som-bryter-dagens-dodlage/

Re: Södra anklagas för avverkning trots OK från länsstyrelse

Postat: sön 04 mar 2018, 17:18
av Torbjörn Johnsen
Glädjande att se att SVT gjort ett hyfsat balanserat och sakligt inslag i alla fall. Där de bemödat sig med att få kommentarer från såväl Länsstyrelse, Skogsstyrelsen och Södra:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ ... dade-arter