Skogsnyheter

Södra redovisar kanonresultat, sågverken fortfarande sänke

3 inlägg 2561 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Södra redovisar kanonresultat, sågverken fortfarande sänke

Torbjörn Johnsen  
#498491 Södra redovisar idag både helårsresultat för 2017 och kvartalresultat för Q4-2017. Totalt sett är det guld och gröna skogar. Omsättning och vinst ökar till rekordnivåer. Södra kan dela ut över 800 miljoner till medlemmarna samtidigt som mer än en miljard kan investeras i verksamheten. Tack vare massabruken som med rådande marknadsförutsättningar är rena sedelpressarna.

Södras medlemmar kan tacka någon/några som för x antal år sedan valde att satsa enbart på massaproduktion när alla andra bolag satsade på att integrera sin verksamhet mot allt mer avancerad pappersproduktion. Med facit i hand visade det sig att Södra valde rätt och "de andra" valde fel. För vissa bolag har felsatsningarna kostat enorma belopp. Som t ex Storas köp av amerikanska Consolidated paper en gång i tiden. Felbeslut som kostade aktieägarna tiotals miljarder i bortblåsta pengar.

För södras del innebär det att de ca 1 850 000 m3fub som under Q4 förädlades till pappersmassa får ett avsaluvärde på 1 480 kr per m3fub om man använder siffrorna från Södras redovisning. Av dessa pengar blir hela 311 kr/m3fub ren vinst. Lysande business! Så i Södra är allt frid och fröjd? Nja, kanske inte.

I alla fall inte om man tittar på den andra stora verksamheten. Sågverks och trävarudelen. Den står för 22% av Södras omsättning men bidrar i princip inte med någon vinst överhuvud taget. Visst, resultatet för helåret har gått från en stor förlust på 302 miljoner kronor 2016 till ett positivt netto om 38 miljoner för helåret 2017. Men att ha en vinstmarginal om 0,6% under ett år som betraktas som rekordår för svensk sågverksnäring måste ju anses vara katastrofalt dåligt. Det är antagligen sämst i klassen i hela Götaland?

Det tar en dryg vecka för Södras massabruk att koka ihop lika mycket vinstpengar som sågverken förmått göra på ett helt år! Det här om något borde ju göra både företagsledning och medlemmar kallsvettiga av panik och inse att något inte står rätt till.

Det må vara hårda ord men om man även tar i beaktande att Södra är ett företag som, till skillnad mot många hårt prövade privatägda sågverksföretag, verkligen har haft de finansiella musklerna att göra nödvändiga omprioriteringar, investeringar eller förändringar i sin sågverksverksamhet så är det anmärkningsvärt dåligt.

Södra 2017 är både himmel och helvete på samma gång.

Här finns en länk till Södras kvartals och årsredovisning för Q4/2017

Tabell över Södras omsättning och resultat för koncernen samt de olika affärsområdena för helår och Q4 2017. Källa: Södra bokslutskommuniké
med delårsrapport 1 oktober – 31 december 2017
   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Södra redovisar kanonresultat, sågverken fortfarande sän

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#498497 Tja, Bertilsson sa en gång att Södra borde betala en hundring mer för massaveden och en hundring mindre för normaltimret. Ligger nog något i detta, när man ser på rapporten.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Södra redovisar kanonresultat, sågverken fortfarande sän

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#498575 Visste finns en oro för sågvverksamheten men tycker det låter som man har tagit en hel del rätta beslut och är i rätt riktning. Så får nog säga att det är lite väl hårda ord här ovan.

Utan att vara ekonom så känns det som sidan 6 ger en bra förklaring till det bra men låga resultatet för sågverken.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).