Skogsnyheter

Kryptovalutor, ny kund för skogsindustrin?

5 inlägg 1554 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Kryptovalutor, ny kund för skogsindustrin?

Fredrik Reuter  
#496899 Kryptovalutor har varit en het snackis senaste året och för dig som kanske inte satt dig in i den nya tekniken för digitala pengar kommer här en mycket kort resumé.

Bitcoin är den största kryptovalutan, men det finns säkert tusentals idag.
Hela idén är att decentralisera kontrollen över transaktionen av dessa digitala valutor. Det behövs med andra ord inga riksbanker som har kontroll på en viss valuta utan verifieringsnycklar och liknande som behövs för en säker transaktion flyttas ut på internet.
Detta har skapat en helt ny "industri" - kryptogrävare, eller cryptominers som heter på engelska. Kort och gott går det ut på att vem som helst med 24/7 tillgång på el och snabbt bredband kan sätta upp en datorenhet eller flera som är konstruerad för att utföra komplexa matematiska beräkning som verifierar transaktioner inom en kryptovaluta.

Populärast idag är omgjorde, rejäla, grafikkort för stationära datorer. Dessa har en processoruppbyggnad som lämpar sig väl för att utföra dessa matematiska beräkningar.

För varje löst beräkning får den som äger enheten en betalning i samma kryptovaluta, som tack för hjälpen. Genom detta har det blivit otroligt populärt att bland både företag och privatpersoner att sätta upp dessa enheter och sedan låta dem stå och beräkna transaktioner medans man själv kan göra något annat.

Det är detta som gjort att skogsindustrin i Kanada nu har blivit överöst med förfrågningar från företag som sysslar med kryptogrävning. Skogsindustrin har nämligen både platsen i gamla övergivna (stora) lokaler och infrastrukturen i form av gedigen elförsörjning.

Det som en gång kanske var en lokal för en pappersmaskin kan imorgon alltså vara en stor datahall med tusentals grafikkort.

Med tanke på att Amazon, Google och Facebook med flera väljer att förlägga serverhallar i Sverige (billig el och kallt klimat för minimalt med kylning) så borde kanske gamla lokaler som skogsindustrin förfogar över i Sverige vara intressant?

Eller också är hela fenomenet med kryptovalutor en fluga som kommer blåsa över med tiden? Vad tror du?

Här kan du läsa om bl a Resolute Forests kommentarer på de förfrågningar de fått:

https://www.reuters.com/article/us-cryp ... SKBN1FR2PM
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Kryptovalutor, ny kund för skogsindustrin?

Morgan Nordin  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#496905 Stämmer siffrorna här: https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption borde det förbjudas omgående! Sedan kan man fundera äver vitsen med att gå från en "obackad" valuta till en annan. Kejsaren är naken oavsett :-D

MVH
Morgan

Användarvisningsbild

Re: Kryptovalutor, ny kund för skogsindustrin?

totte  
#496918 Bitcoin och en stor bunt andra kryptovalutor är nog synnerliga högriskprojekt för att investera i hårdvara, alldeles oavsett klimataspekten. Finns bedömare som anser att de flesta sådana är dömda att gå till nollvärde: https://www.bloomberg.com/news/articles ... ldman-says

En annan aspekt är att kryptovalutor till stor del används för ljusskygga ändamål. Googla "bitcoin criminal" för att finna massvis om det.

Tror nog att seriösa företag aktar sig för detta.

Användarvisningsbild

Re: Kryptovalutor, ny kund för skogsindustrin?

CatInHat  
#742068 Killar, det finns ingen anledning att prata om något som inte finns!
Och bitcoinbrytning, liksom all annan kryptovaluta, kan göras helt grönt och ofarligt.
Titta på El Salvador, det är det första landet som inte var rädd för att göra det som andra länder snart kommer att göra. Det går inte att undvika.
Senast redigerad av CatInHat tor 06 jan 2022, 09:42, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Kryptovalutor, ny kund för skogsindustrin?

Fredrik Reuter  
#742070 Göra vadå CatInHat?

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).