Skogsnyheter

Åtal för mosspl...förlåt lavplockning

1 inlägg 1315 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Åtal för mosspl...förlåt lavplockning

Torbjörn Johnsen  
#493575 Enligt Tidningen Härjedalens sajt har åtal väckts mot fem personer som olovligen plockat fönsterlav (den typ av lavar som används i adventsljusstakar och oftast och felaktigt kallas för vitmossa) på Holmens mark. Det verkar av artikeln att döma som att de åtalade hade fått löfte om att plocka lavar på annan anvisad plats men istället plockat på fel ställe. Fast det är lite oklart om Holmen gett tillstånd för plockning eller om åtalet gäller generellt p g a att det inte ingår i allemansrätten att plocka lavar.

Fönsterlav som ofta säljs under namnet vitmossa ska plockas varsamt och inte i onödan eftersom den växer så långsamt. Med markägarens tillåtelse är det generellt sett lovligt att plocka i mycket begränsad omfattning, enligt länsstyrelsens information om att plocka mossor och lavar för kommersiellt bruk.


Läs hela artikeln i Härjedalens tidning här.

Bild från polisens förundersökning
   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).