Skogsnyheter

Nationella Skogsprogrammet - vart tog det vägen?

7 inlägg 2662 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nationella Skogsprogrammet - vart tog det vägen?

Torbjörn Johnsen  
#493182 Det har nu gått lång tid sedan planen att ta fram ett Nationellt skogsprogram aviserades. Det här gjordes redan under förra mandatperioden av den förra regeringen. Under nuvarande mandatperiod har arbetet med det Nationella Skogsprogrammet legat under Näringsdepartementets ansvar under Sven-Erik Bucht som ansvarigt statsråd.

Under 2016 arbetade fyra arbetsgrupper med olika delar av det nationella programmet. En del av de deltagande organisationerna, bl a SNF, reserverade sig för vissa av slutsatserna i arbetsgruppernas rapporter. Arbetsgrupperna lämnade in sina resultat till ministern den 1 september 2016 och därefter vidtog en remissrunda som skulle vara avslutad under hösten 2016. Därefter skulle det Nationella Skogsprogrammet göras klart och presenteras under hösten 2017.

I samband med Virkesforum (Skogsindustriernas årliga seminarium om virkesmarknaden) i september 2017 sa Sven-Erik Bucht att planen nu var att presentera programmet under våren 2018 enligt en artikel i ATL:

– Ambitionen är att lägga fram en strategi för Nationella skogsprogrammet till våren, sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) när han talade vid Virkesforum i Stockholm på onsdagen.

---
Sven-Erik Bucht sa att i bästa fall blir det en proposition under våren, men han påpekade att han bara företräder ett parti och kan därför inte lova att det blir en proposition. Landsbygdsministern pekade inte ut regeringskollegan Miljöpartiet som svår att komma överens om när ett skogsprogram ska utformas, men han inledde sitt anförande med att säga att det råder ett parlamentariskt besvärligt läge i riksdagen.


Läs hela artikeln i ATL här.

Idag pratade jag med en tjänsteman på Näringsdepartementet för att försöka få fram mer info om hur dagsstatusen för det Nationella Skogsprogrammet ser ut. När kommer det att presenteras? Vart i processen befinner sig arbetet nu? är det enbart Näringsdepartementet som driver arbetet vidare eller har även Miljödepartementet också ett inflytande? osv...
Jag fick inte många raka svar om det här utan hänvisades till politikerna eller till departementens informationsansvariga men helt klart verkar vara att regeringens ministrar (inkl. miljöministern) kommer att vara involverade innan ett slutligt förslag tas fram. Sen blir ju frågan om detta blir en proposition för riksdagen eller om det hanteras inom regeringen. Men den stora frågan är väl om regeringen kommer att släppa ett nationellt skogsprogram innan valet? Vad tror ni?

Läs mer på sajten för det Nationella skogsprogrammet här.   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Nationella Skogsprogrammet - vart tog det vägen?

Torbjörn Johnsen  
#493563 Enligt (låst) artikel på Alstinget.se finns ingen proposition från regeringen planerad under våren 2018. Således inget nationellt skogsprogram på gång, ännu...

Artikeln finns här men är som sagt var låst.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Nationella Skogsprogrammet - vart tog det vägen?

Fredrik Reuter  
#493624 Enligt Magnus Oscarsson, landsbygdspolitisk talesperson för Kristdemokraterna så har inga inviter alls kommit från Sven-Erik Bucht i frågan om att processa en proportion i Riksdagen.
"Allt är i dunkel" enligt Oscarsson.

Fritt refererat ovan från artikeln.

Hur ska man tolka detta egentligen, kan det ha att göra med att mandatperioden går mot sitt slut?

Användarvisningsbild

Re: Nationella Skogsprogrammet - vart tog det vägen?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#493661 Miljöpartiet vill väl inte veta av något skogsprogram, å efter som de ligger runt 4 % i opinionen så slåss de väl med näbbar och klor för att förhala skogsprogrammet.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Nationella Skogsprogrammet - vart tog det vägen?

Torbjörn Johnsen  
#493684 Frågan är hur det blir med nyckelbiotopsinventeringen? Är den formellt beslutad av regeringen eller måste beslut tas i riksdagen?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Nationella Skogsprogrammet - vart tog det vägen?

Torbjörn Johnsen  
#495411 I går arrangerades Skogens dag i Stockholm av olika intressenter från Västerbotten. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var inbjudne att tala och ha sa väl inget nytt eller oväntat direkt. Han nämnde bl a det Nationella skogsprogrammet som mycket viktigt och fick då sedan en fråga om när (och om!) det blir klart?
Ministern sa att "ambitionen är att det ska kunna presenteras snart" och på en fråga om förtydligande av snart så verkade det som under våren men då la han även till brasklappen att "den här regeringen består ju som ni känner till av två partier..."
Så det är väl här skon klämmer. Det går inte att komma överens med MP och just nu verkar det definitivt som om det ör Karolina Skog som har makten över skogspolitiken. Ledsen Bucht men det blir allt mindre trovärdighet till dina ord.

Här finns föresten två interpellationsdebatter där Bucht svarar på frågor från moderata riksdagsmän om:

Intrångsersättning till ägare av fjällnära skog
och
Tvångsinlösen av skog

Hans uttalanden skiljer sig avsevärt från Karolina Skogs när det gällde frågan om artskyddsförordningen som debatterades 16 januari och även diskuterats i tråden Skogsägarna- det plundrade folket där det bl a finns en länk till en kortversion som Skogsaktuellt klippt ihop av den här debatten.

Skillnaden kan inte bli tydligare och det är klart att det inte går att få ihop en Nationellt skogsprogram med dom två kockarna vid spisen.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Nationella Skogsprogrammet - vart tog det vägen?

Torbjörn Johnsen  
#512326 Tro det eller ej men i morgon ska Regeringen (minister Bucht) tydligen presentera Sveriges nationella skogsprogram. Det ska bli intressant att se om det blir någon skärpa i skrivningen eller om det mest blir harmlöst snömos. Den som väntar....

https://www.regeringen.se/pressmeddelan ... gsprogram/
1526596882_skärmavbild_2018-05-18_kl._00.40.44.png
1526596882_skärmavbild_2018-05-18_kl._00.40.44.png (13.7 KiB) Visad 217 gånger

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).