Skogsnyheter

Massiva skogsplanteringar i Kina

7 inlägg 2531 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Massiva skogsplanteringar i Kina

Torbjörn Johnsen  
#490033 Land Skogsbruk skriver om omfattande planteringsprojekt i Kina. Enligt uppgifter som refereras till TT så ska 6,66 miljoner hektar planteras i år. Fram till 2023 ska andelen skogsmark ökas från 21,7 % av arealen till 23%. Med kinas 939 miljoner hektar landareal (enligt Världsbankens databas) motsvarar denna ökning 12,2 miljoner hektar mark. ALLTSÅ: motsvarande halva Sveriges produktiva skogsmarksareal. Ska planteras på fem år! :surp: :surp:

Kina har enligt samma världsbankskälla ca 197 miljoner hektar skogsmark idag (Sverige har 28 milj ha). 1961 hade Kina "bara" 167 miljoner hektar så man har redan ökat skogsmarksarealen med 30 miljoner hektar.

Mycket av dessa skogsplanteringar görs i naturvårdande och skyddande syfte och är säkert inte i första hand tänkta som produktionsskogar. Men det lär ju bli en del virke framöver. Kina är ju en stor konsument av skogsprodukter idag och importerar betydande volymer av både trävaror och cellulosaprodukter från främst Ryssland, Västra Kanada och Nya Zealand.

Här hittar ni Land Skogsbruks artikel.   TS
Användarvisningsbild

Re: Massiva skogsplanteringar i Kina

rokon  
#490038 Sverige borde skänka Kina ett skapligt antal älgar till sina blivande skogsmarker!

Avatar Fallback

Re: Massiva skogsplanteringar i Kina

Mrpatric  
#490122 Som analfabet läste jag Kinna ( https://www.google.se/maps/search/kinna ... X&hl=sv-se )
Men förstod snabbt att jag var fel ute.

Blir ju intressant att se vad för typ av träd samt eventuellt användingsområde dessa har om man nu så småningom väljer att använda dem i industrin.

Med tanke på all annan s...it och smog varningar (http://aqicn.org/city/beijing/) som kommer där ifrån så är ju långsiktighet och miljövård inte det första man tänker på, men de kanske har börjat att förstå bättre. :-b

Hur som helst brukar deras produktion generera export och klirr i stadskassan, medan vi andra ”exporterar” rena pengar i form av inköp och står kvar med våra egna produkter för mer lokal försäljning.

Men med vårt lands filosofi kan vi ju snart börja expotera utrotningshotade svampar, fåglar mm. :((

Användarvisningsbild

Re: Massiva skogsplanteringar i Kina

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#490148 Med tanke på att Kina har si sådär 1,2 miljarder människor, så blir det inte många plantor per person. Så att hitta plantörer torde vara det lilla problemet.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Massiva skogsplanteringar i Kina

Chris983  
#490195 Frågan är om Kjesarträdhybriden, Paulownia Shantong, eller andra extremsnabba träd kommer planteras i stora mängder och om sådana träd påverkar skogsbruket för oss i Sverige?

Avatar Fallback

Re: Massiva skogsplanteringar i Kina

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#490196 Jamen då gör vi som rokon föreslog.
Vi skänker älgar men också vargar och sen skickar vi efter naturvårdsindustrin som ju tycks söka mer arbete med lupp hela tiden.
SIDA kan ju göra ett u-landsprojekt med utsända skogsvårdskonsulenter eftersom Kina är ett officiellt u-land (tills nyligen i alla fall. Kanske fortfarande?).
Då vi hålla på med vänsterprojekt riktigt på "hemmaplan", men ändå lyfta svenska utlandstraktamenten. Vi i Sverige är ju bra på att veta hur andra vill ha det, vare sig det är här ute i bygderna eller utomlands.
Sveriges byråkratarmé på korsvirkeståg i österlandet liksom.

Användarvisningsbild

Re: Massiva skogsplanteringar i Kina

DagL  
#490199 Kina utökade 1990-2015 sin skogsareal sju gånger så mycket som något annat land (USA tvåa)http://www.fao.org/3/a-i4808e.pdf . Kinas ambition att utöka skogsarealen är imponerande och knappast någon nyhet. Största delen sker med plantering. Kina ligger också i topp när det gäller andel skog som är anlagd ("onaturlig").
Skälet har hittills varit mer ekologi än omsorg om jordens framtida klimat, men det går ju att förena.
Men enligt "skydda skogen" m fl. är det ju ingen "riktig skog"

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).