Värmlands Finnskog ska bli Världsarv

 Svara  4 inlägg  1401 visn.  2 följer
Användarvisningsbild

Värmlands Finnskog ska bli Världsarv

 
#487185 Landshövdingen i Värmland, Kenneth Johansson, har startat en avsiktsförklaring för att göra Finnskogen i Värmland till ett världsarv. Det är totalt sju aktörer som nu skrivit på avsiktsförklaringen ( Länsstyrelsen Värmland, Värmlands Museum, Torsby kommun, Värmlands Hembygdsförbund, Karlstads universitet, Region Värmland och Värmländska Akademien).

Här är definitionen på ett världsarv:
Världsarven utgörs av de kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten. Vad som är och hur ett objekt kan bli ett världsarv bestäms i världsarvskonventionen (Konventionen om skydd för världens kultur- och naturarv).


Om detta går igenom så skulle det bli Värmlands första världsarv och det sextonde världsarvet i Sverige.

Ett problem kan vara definitionen på Finnskog, det står inget i nyheten från SVT om detta. Under många år och i etapper har Finländare begagnat skogarna i Värmland, skulle man kolla nog så skulle nog i så fall nästan hela Värmland bli ett världsarv.

Men jag gissar att det är Finnskogen i främst Torsby kommun som avses, där finns ju också de mest kända gårdarna såsom: Ritamäki, Mattila, Karmenkynna, Rikkenberget och Skråckarbergets finngård.

- Jag möter ett stort engagemang för Finnskogen och finngårdarna i Värmland. Det är en omistlig tillgång och en enorm källa till kunskap som behöver bevaras för framtiden. Finngårdarna förenar dessutom flera läns-, och länders kulturhistoria. De är en tillgång för kulturmöten, besöksnäringsutveckling, migrationsfrågor och hållbar utveckling, säger landshövding Kenneth Johansson.


http://www.mynewsdesk.com/se/lansstyrel ... rv-2337478

Vad tycker du om detta?   TS
Selm 2019
Användarvisningsbild

Re: Värmlands Finnskog ska bli Världsarv

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#487189 Kan detta leda till restriktioner/ökade krav på hänsyn för skogsbruket?
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Värmlands Finnskog ska bli Världsarv

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#487198 Ska man följa finnarnas kulturarv så ska man bränna ner skogen och så råg i askan.

Avatar Fallback

Re: Värmlands Finnskog ska bli Världsarv

 
#487199 Sista meningen i SVT:s nyhetsflash är lömsk:
"För att möjliggöra en ansökan om Finnskogen som nästa svenska objekt på listan kommer involverade aktörer, i samverkan, arbeta för att det ska bli ett världsarv."
Vad menas?
Är det redan alltså redan beslutat att "involverade aktörer" ska göra detta?
Vem är "involverad aktör"?
Få eller inga markägare är kontaktade, i varje fall inte synliga i avsiktsförklaringen, för övrigt verkar varken Skogsstyrelsen eller Naturvårdsverket vara "involverad aktör".
Bäst vore att någon(Fredrik) omedelbart begär ut samtliga handlingar i ärendet från Länsstyrelsen, så det blir klarlagt om något beslut är taget eller om det ens finns arbetshandlingar som som Lst i så fall troligen vägrar lämna ut!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Eftersatt röjning i Värmlands skogar av Fredrik Reuter - ons 01 apr 2015, 07:45
i Skogsröjning
9 svar
5648 läst
av özach     
fre 10 apr 2015, 11:21