Ingen ersättning för stopp i fjällnära skog

 Svara  8 inlägg  1594 visn.  6 följer
Användarvisningsbild

Ingen ersättning för stopp i fjällnära skog

 
#481887 Tidningen Skogsaktuellt skriver om ett fall där markägare nekas ersättning för avverkningsstopp i fjällnära skog. Det är Kammarkollegiet som har hanterat ärendet om utbetalning och deras argument mot att skogsägarna ska få ersättning är minst sagt hårresande och skrämmande:

Framförallt menar Kammarkollegiet att det finns tre grunder till att ingen ersättning bör utgå till skogsägare i fjällnära skog som fått nekad avverkningsanmälan:

Ingen pågående markanvändning. Kammarkollegiet skriver att ”nedtagning av enskilda träd med yxa för troligen mer än cirka 70 år sedan kan enligt statens mening inte jämföras, inte fysiskt sett och framförallt dess miljöpåverkan, med nuvarande kalavverkningar med skogsmaskiner, som medför en helt annan genomgripande miljöpåverkan av värden som troligen aldrig kommer att återställs.” Kollegiet menar då att en avverkning inte kan vara ”pågående markanvändning”.

Fjällnära skog anses inte ha något värde. Kammarkollegiet menar även att ett nekat tillstånd formellt sett inte binder någon annan än den som har sökt och att fastighetsägaren då kan sälja skogen till en ny ägare som kan söka tillstånd igen.

Otillåtet statsstöd. Med hänvisning till EU:s bestämmelser om statligt stöd anser Kammarkollegiet att en utbetalning av ersättning till skogsägare med fjällnära skog ”hotar att snedvrida konkurrensen inom unionen vilket kan påverka handeln mellan medlemsstaterna”.


Ärendet ska upp i Mark och miljödomstolen där andra liknande ärenden också ska hanteras. Frågan är om det här också måste upp till Mark & Miljööverdomstolen för att få till vettiga beslut? Vi följer det med spänning!

Läs hela artikeln här   TS
Nolia 2019
Användarvisningsbild

Re: Ingen ersättning för stopp i fjällnära skog

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#481892 Man tar sig för pannan! Hur korkad får en myndighet egentligen agera utan att det räknas som vårdslös myndighetsutövning? :evil:

Så området slutgallrades för 70 år sedan med yxa och handsåg? Ja, då är det väl dags för slutavverkning nu. Inget märkligt med det, med tanke på att det troligtvis är en låg bonitet där. Så skogsbruk är helt klart den pågående markanvändningen där.

Om den fjällnära skogen plötsligt blir värdelös (rent ekonomiskt), så beror det ju helt och hållet på statens hittepå och då ska staten ersätta markägaren fullt ut för den ekonomiska förlusten. Inget snack om detta.

Sedan är ju frågan varför skulle Kalle förbjudas att avverka sin skog, medan om Kalle istället sålde skogen till Pelle, så skulle sedan Pelle få avverka denna skog utan några krusiduller? Nä det argumentet faller ju på sin egen orimlighet och verkar vara lika ihåligt som hela Kammarkollegiets begåvningsreserv. För likabehandlingsprincipen gäller väl fortfarande inom svensk förvaltning?
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Ingen ersättning för stopp i fjällnära skog

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
Användarvisningsbild

Re: Ingen ersättning för stopp i fjällnära skog

 
#481918 Nämen va roligt.. Vete fanken om jag törs skicka in avverkningsanmälan, kanske man bara svarthugger å skyller på hård vind eller virkesstöld? Ligger väl på den berömda gränsen att klassas som fjällnära - är väl bara konkurs som återstår då? :(( :(( :(( :((

Det mest jävliga är väl att tre generationer har brukat både mark och skog, men ett större skifte som vi har tänkt slå kalt nästa höst har väl ingen rört sedan 50-talet då det gallrades - kanske det kan klassas som urskog nu?

Avatar Fallback

Re: Ingen ersättning för stopp i fjällnära skog

 
#481924 Naturskog enligt naturvårdarna, det är bara snäppet under urskog, olika grader av helvetet med andra ord! :???:

Användarvisningsbild

Re: Ingen ersättning för stopp i fjällnära skog

 
#481928 Blir att springa igenom det med röjsågen till våren och sedan gallra det stenhårt så det liknar en pelarsal innan man skickar in anmälan då.. Lite merjobb blev det

Avatar Fallback

Re: Ingen ersättning för stopp i fjällnära skog

 
#481932 Även denna "myndighet" är korrupt.
Vet vi ju sen tidigare.

http://www.helahalsingland.se/gavleborg ... per-kritik

"Det bästa vore om tillsynsmyndigheten förelade kraftverksägaren att ansöka om tillstånd för verksamheten och förenar föreläggandet med en skyldighet att upphöra med kraftverksdriften ett visst datum. De kommer antagligen att ansöka om tillstånd och då kan vi ställa långtgående krav. Eller så yrkar vi på avslag och hoppas att de självmant river ut. Ett sista alternativ är att tillsynsmyndigheten redan i föreläggandet kräver utrivning vid ett senare datum. Men framför allt innebär det att priset på kraftverket vid ett eventuellt köp måste jämkas rejält. Den delen av verksamheten som ger intäkter är ju inte skyddad."

Avatar Fallback

Re: Ingen ersättning för stopp i fjällnära skog

 
#481974 Detta visar statens inställning till äganderätt. Oändliga skattemedel går till kammarkollegiet som processar mot privata för att konfiskera mark gratis.

Utgången borde vara självklar... Men att kammarkollegiet ens försöker är starkt skrämmande.
Leka med andras pengar är billigt!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Skogsstyrelsen stoppar utbetalningar för fjällnära skog av Niking - tis 15 nov 2016, 11:37
i Skogsnyheter
3 svar
923 läst
av Bosse1     
tis 15 nov 2016, 14:26
Fjällnära skogen kan hysa aromer till en ny bransch av Fredrik Reuter - ons 24 jan 2018, 08:42
i Friluftsliv, Naturturism
0 svar
2376 läst
av Fredrik Reuter     
ons 24 jan 2018, 08:42
Stopp på försäkring av skog av Jenz - mån 16 jul 2018, 10:04
i Skogsekonomi
4 svar
3097 läst
av Amatörhuggare 62     
tis 24 jul 2018, 15:33
1410D eco3 -07 slår stopp i driften.... av Björn1470e - ons 30 nov 2011, 20:25
i Skotare
3 svar
2041 läst
av Cruiser_no1     
ons 30 nov 2011, 22:10
start/stopp jonsered 2045 turbo av Clumber - fre 09 mar 2012, 16:35
i Motorsåg och handhållet

123
31 svar
11048 läst
av Phantom     
tis 13 mar 2012, 20:06