Sida 1 av 1

Finsk kartelldom kommer idag

Postat: tis 31 okt 2017, 10:51
av Torbjörn Johnsen
Det har under många år drivits ett antal rättsfall mot finska skogsbolag. Både skogsägare och kommuner har ställt krav på bolagen och det har skett både friande och fällande domar.

Under åren 1997-2004 upprätthöll Stora Enso, Metsäliitto och UPM Kymmene en kartell i syfte att hålla ner virkespriserna.

Kartellbildningen behandlades i Marknadsdomstolen och 2009 dömdes Stora Enso och Metsäliitto till böter på 30 respektive 21 miljoner euro. UPM avslöjade kartellen för Konkurrensverket och undvek böter.


Läs hela artikeln på Svenska YLE här.

Re: Finsk kartelldom kommer idag

Postat: tis 31 okt 2017, 14:35
av Fredrik Reuter
Yrkandet från de 32 kommunerna avslogs idag av Helsingsfors tingsrätt. Skogsbolagen vann genom detta även denna fajt.

De kärande kommunerna har inte kunnat bevisa att skogsbolagens utbyte av prisinformation skulle ha påverkat virkespriserna


Nu väntar rättgångskostnader för kommunerna istället, €200.000.

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/10/ ... rtellmalet

Re: Finsk kartelldom kommer idag

Postat: mån 13 nov 2017, 10:56
av Torbjörn Johnsen
Svenska YLE skriver att de skogsbolag som stämts på skadestånd från många skogsägare nu vill erbjuda förlikning. Den finska marknadsdomstolen avgjorde att det förekommit kartellbildning mellan 1994 och 2007 men skogsägare som stämt bolagen på skadestånd p g s felaktiga och för låga virkespriser har inte kommit någon vart i det finska rättsväsendet. Nu erbjuder bolagen förlikning med skogsägarna:

Nu föreslår bolagen Stora Enso och UPM-Kymmene att om de privata skogsägarna avstår från sina anspråk på ersättningar före årsskiftet och dessutom avstår från att överklaga tingsrättens domar till hovrätten.

I gengäld behöver skogsägarna inte betala skogsbolagens rättegångskostnader, enligt förslaget

Bolaget Metsäliitto har inte ställt sig bakom förlikningsförslaget.


Läs hela artikeln här.

Re: Finsk kartelldom kommer idag

Postat: mån 13 nov 2017, 11:56
av Niking
Verkar som skogsbolagen är övertygade om en friande dom. Annars tror jag inte att de skulle ha en sådan hög svansföring.
/Niklas

Re: Finsk kartelldom kommer idag

Postat: tis 22 maj 2018, 08:58
av Fredrik Reuter
Även Forststyrelsen förlorade mot Stora Enso igår.

Domstolen avisade skogsstyrelsen ersättningskrav på totalt 124,9 miljoner euro och Metsähallitus får nu betala de övriga aktörernas domstolskostnader. Enligt domstolens bedömning kan det inte bevisas att de anklagade bolagens agerande har haft någon negativ inverkan på skogspriserna under åren 1997 till 2014.


https://www.di.se/nyheter/stora-enso-vi ... styrelsen/