Skogsnyheter

Finsk kartelldom kommer idag

5 inlägg 2501 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Finsk kartelldom kommer idag

Torbjörn Johnsen  
#478990 Det har under många år drivits ett antal rättsfall mot finska skogsbolag. Både skogsägare och kommuner har ställt krav på bolagen och det har skett både friande och fällande domar.

Under åren 1997-2004 upprätthöll Stora Enso, Metsäliitto och UPM Kymmene en kartell i syfte att hålla ner virkespriserna.

Kartellbildningen behandlades i Marknadsdomstolen och 2009 dömdes Stora Enso och Metsäliitto till böter på 30 respektive 21 miljoner euro. UPM avslöjade kartellen för Konkurrensverket och undvek böter.


Läs hela artikeln på Svenska YLE här.   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Finsk kartelldom kommer idag

Fredrik Reuter  
#479013 Yrkandet från de 32 kommunerna avslogs idag av Helsingsfors tingsrätt. Skogsbolagen vann genom detta även denna fajt.

De kärande kommunerna har inte kunnat bevisa att skogsbolagens utbyte av prisinformation skulle ha påverkat virkespriserna


Nu väntar rättgångskostnader för kommunerna istället, €200.000.

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/10/ ... rtellmalet

Användarvisningsbild

Re: Finsk kartelldom kommer idag

Torbjörn Johnsen  
#480603 Svenska YLE skriver att de skogsbolag som stämts på skadestånd från många skogsägare nu vill erbjuda förlikning. Den finska marknadsdomstolen avgjorde att det förekommit kartellbildning mellan 1994 och 2007 men skogsägare som stämt bolagen på skadestånd p g s felaktiga och för låga virkespriser har inte kommit någon vart i det finska rättsväsendet. Nu erbjuder bolagen förlikning med skogsägarna:

Nu föreslår bolagen Stora Enso och UPM-Kymmene att om de privata skogsägarna avstår från sina anspråk på ersättningar före årsskiftet och dessutom avstår från att överklaga tingsrättens domar till hovrätten.

I gengäld behöver skogsägarna inte betala skogsbolagens rättegångskostnader, enligt förslaget

Bolaget Metsäliitto har inte ställt sig bakom förlikningsförslaget.


Läs hela artikeln här.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Finsk kartelldom kommer idag

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#480605 Verkar som skogsbolagen är övertygade om en friande dom. Annars tror jag inte att de skulle ha en sådan hög svansföring.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Finsk kartelldom kommer idag

Fredrik Reuter  
#512755 Även Forststyrelsen förlorade mot Stora Enso igår.

Domstolen avisade skogsstyrelsen ersättningskrav på totalt 124,9 miljoner euro och Metsähallitus får nu betala de övriga aktörernas domstolskostnader. Enligt domstolens bedömning kan det inte bevisas att de anklagade bolagens agerande har haft någon negativ inverkan på skogspriserna under åren 1997 till 2014.


https://www.di.se/nyheter/stora-enso-vi ... styrelsen/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).