Sida 1 av 1

Tidigare vår ökar tillväxten och binder mer kol

Postat: ons 25 okt 2017, 12:39
av Torbjörn Johnsen
Forskare från Lunds Universitet har i en studie kommit studerat klimatförändringarnas effekter på norra halvklotet. Rapporten presenterades i går (24 oktober 2017):

I den aktuella studien har forskarna undersökt barrskogar på norra halvklotet, i såväl Sverige och Finland som Ryssland och Kanada. Forskarna har undersökt förändringar under 35 år och kan bland annat konstatera att vårens ankomst har tidigarelagts åtta dagar.

– Det är förvånansvärt att effekten var så pass stor. Ur klimatsynpunkt är 35 år en kort period, säger Anders Lindroth, naturgeograf vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.


Vi har tidigare med hjälp av data från SMHI uppmärksammat den förlängda växtsäsongen. Läs mer om det i tråden Längre växtsäsong – mer klimatkubik redan idag

Nu pekar forskarna på att den svenska skogen binder mer kol tack vare den förlängda växtsäsongen:
Eftersom växtsäsongen startar allt tidigare innebär det enligt studien att träden genom sin fotosyntes ökar sitt upptag av koldioxid från luften.

Skogar spelar rent allmänt en viktig roll när det gäller upptag av koldioxid från luften, vilket hjälper till att mildra effekten av alla utsläpp från transporter, industrier, uppvärmning med mera. Globalt sett är nettoupptaget av koldioxid med trädens hjälp cirka 25 procent av de utsläpp som människan orsakar via fossilt kol och via avskogning i tropikerna.

– Skogarnas kolupptag hjälper på detta sätt till att minska ökningstakten i atmosfären. Och i Sverige spelar skogens upptag ännu större roll än på den globala nivån, säger Anders Lindroth.


Läs hela rapporten här