Skogsnyheter

contorta förbjudet i FSC

6 inlägg 2897 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

contorta förbjudet i FSC

bakom  
#470177 ASI, som övervakar FSC:s certifierare, har kommit fram till att contorta inte får användas i Sverige: http://www.accreditation-services.com/document/complaint-complainant-vs-sgs-south-africa-at-sgs-fmcoc-000213/
SCA har t ex föryngrat över 20.000 hektar med contorta i strid med reglerna sedan 2010.

Grundproblemet är att diverse naturvårdsverk i trakten rapporterar att contorta är invasiv, samtidigt som FSC:s internationella "grundlag" sedan 90-talet förbjuder användning av främmande arter tills de visats vara icke invasiva (Kriterium 10.8). Svenska FSC valde att översätta det som att de ska ha "ringa" självspridning i 6.9.2S, men den engelska texten som egentligen gäller noterar kravet som icke-invasiv, dvs en rak kopia av grundkravet i 10.8. Eftersom alla bara läser den svenska texten och "ringa" självspridning är luddigt så har problemet inte uppmärksammats.

Standarden finns här: https://ic.fsc.org/en/document-center/id/221


Senast redigerad av bakom ons 30 aug 2017, 21:38, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Användarvisningsbild

Re: contorta förbjudet i FSC

Fredrik Reuter  
#470204 Hej,
Oj, det lät inget vidare för alla som planterat Contorta.
Har du mer information, ex har några contortaodlare yttrat sig?

Användarvisningsbild

Re: contorta förbjudet i FSC

bakom  
#470220 De kommer nog inte få några påföljder.

Svenska FSC jobbar på att lösa det hela, de har röstat för att ta bort begränsningen för invasiva trädslag utan att ta någon hänsyn till att "grundlagen" förbjuder just det. Oklart om WWF, SEF, SOF, SSR verkligen har stöd av sina medlemmar där. Det blir spännande att se var det landar.

   TS
Avatar Fallback

Re: contorta förbjudet i FSC

Tosca  
#485875 När har man kommit fram till en lösning?

Användarvisningsbild

Re: contorta förbjudet i FSC

bakom  
#485882 Oklart. FSC i Bonn godkände ändringen i juni, den publicerades på Svenska FSC:s hemsida utan att de berättade det för någon. Undras varför?
Märkligt nog så verkar den inte vara giltig, och Bonn visar bara den gamla versionen på https://ic.fsc.org/en/document-center. Jag gissar att FSC i vanlig ordning sticker huvudet i sanden, men berätta gärna om du kan luska ut vilken version som gäller egentligen.

   TS
Avatar Fallback

Re: contorta förbjudet i FSC

Tosca  
#485937 @Tåndemåla kanske har lust att forska i saken?

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).