Exkursion med tre olika sätt att sköta tjäderskogen

 Svara  2 inlägg  1067 visn.  0 följer
Användarvisningsbild

Exkursion med tre olika sätt att sköta tjäderskogen

 
#456303 Skogssällskapet bjuder in till en exkursion med fokus på artskyddsförordningen och speciellt då arten tjäder. Det sker 13 september i Lerum utanför Göteborg. På exkursionen visas i praktiken hur tre olika aktörer vill att avverkningar ska utföras för att ta hänsyn till Tjädern som art och man kommer att presentera uppgifter om vad de olika avverkningarna/hänsynen kostar. De tre olika ytorna planeras av:

-Skogssällakspet
-Skogsstyrelsen
-Sveriges Ornitologiska förening/Naturskyddsföreningen/Jordens vänner

– Vi vill lyfta markägarens perspektiv kopplat till artskyddsförordningen med tjädern som exempel. Vad kostar det egentligen att ha tjäder på sin mark? Det här ska vi diskutera på exkursionen, säger Mattias Berglund, skogsskötselchef på Skogssällskapet.

Avverkningen, som har skett på Skogssällskapets fastighet i Lerum, har genomförts enligt tre modeller, för att ta hänsyn till den tjäderspelplats som finns på fastigheten.

En yta, närmast tjäderspelplatsen, har planerats av Sveriges Ornitologiska Förening (SOF), Naturskyddsföreningen och Jordens vänner. Den är cirka tre hektar stor och en typ av blädningsskogsbruk, vilket innebär att man successivt plockar ut mogna träd, med syfte att låta mindre träd få utrymme och ljus att växa.

En yta har planerats av Skogsstyrelsen. Den är cirka fem hektar stor och är en föryngringsavverkning där en skärmställning av tall kombineras med grupper av träd som lämnas orörda. Skärmen ska så småningom avvecklas när föryngringen är säkrad.

En yta har planerats av Skogssällskapet. Den är cirka fem hektar stor och har avverkats för att bli en tät skärm av tall som ska ge en naturlig föryngring. Skärmen ska så småningom avvecklas, men sannolikt i två steg. Fler naturvårdsträd än vad som är standard i en avverkning lämnas kvar.

– I mina ögon är alla tre olika varianter av hyggesfria skötselmodeller. Gemensamt för samtliga ytor är att vi inte har rört något av undervegetationen alls. Vi har lämnat så kallade kjolgranar – med grenar hela vägen ned, och har inte hyggesrensat något, berättar Mattias Berglund.


Läs hela pressmeddelandet här   TS
Haglöfs
Avatar Fallback

Re: Exkursion med tre olika sätt att sköta tjäderskogen

 
#456315 Klippt från pressmeddelandet:
Skogssällskapets pressmeddelande skrev:Idén till att göra ett demonstrationsprojekt föddes under det samråd som Skogssällskapet bjöd in till för att diskutera avverkningen där bland annat SOF, Naturskyddsföreningen, Skogsstyrelsen och Skogssällskapet deltog.

– Vi stod där och diskuterade de olika alternativen – från våra olika perspektiv, men skogen var ju fortfarande intakt, så allt vi sa var ju bara teoretiskt. Då insåg vi hur värdefullt det skulle vara om vi kunde visa varandra i praktiken vad vi menar, eftersom vi ibland har svårt att förstå varandra, säger Mattias Berglund.


Det här tror jag är en fantastiskt bra idé.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Hur att sköta en grusväg på bästa sätt. av Hema - fre 29 jul 2016, 01:08
i Öppna kategorin
9 svar
8040 läst
av Reinholdsson     
mån 08 aug 2016, 13:43
Future forests exkursion till Tönnersjöheden 14/6-2016 av Niking - ons 25 maj 2016, 01:54
i Skogsmässor
0 svar
1084 läst
av Niking     
ons 25 maj 2016, 01:54
Fågelbär - Intressant artikel från exkursion av Torbjörn Johnsen - ons 13 jun 2018, 08:20
i Trädslag
0 svar
2548 läst
av Torbjörn Johnsen     
ons 13 jun 2018, 08:20
Följ med på SFO-exkursion till rekordgranen 8:e november! av Torbjörn Johnsen - ons 24 okt 2018, 15:22
i Socialt (mer om oss)

1234
45 svar
4418 läst
av Fredrik Reuter     
tor 08 nov 2018, 21:04
Hugga och skota av Windsor - lör 21 dec 2013, 18:14
i Skotare
4 svar
4578 läst
av Windsor     
sön 12 jan 2014, 21:34