Skogsnyheter

Virkesförrådet ökar - men inte i slutavverkningsskogen?

2 inlägg 1966 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Virkesförrådet ökar - men inte i slutavverkningsskogen?

Torbjörn Johnsen  
#455602 Här kommer ytterligare ett intressant diagram från Skogsdata 2017: Den genomsnittliga virkesvolymen per hektar i bestånd som uppnått rekommenderad slutavverkningsålder. Samtidigt som virkesförrådet totalt sett stadigt ökar så ökar inte förrådet i slutavverkningsskogen i samma omfattning. Tittar man i diagrammet ser man att det egentligen bara är i Svealand som förrådet ökat de senaste åren. I alla andra landsdelar ligger förråden stilla och i Götaland ser man också Gudruneffekten.

Mellan 1984 och 1996 ökade snittförrådet i slutavverkningsskog från ca 175 m3sk/ha till ca 220 m3sk/ha på riksnivå. Alltså en förrådsökning med 45 m3sk eller 26% på en tolvårsperiod. Från 1996 till 2014 ökar förrådet med endast 9 m3sk (4%) i slutavverkningsskogen (den här ökningen ligger i stort sett enbart i Svealand) samtidigt som det totala virkesförrådet ökade med nästan 20% under samma period.

Tittar man i tabellen för de senaste årens uppgifter (glidande femårsmedelvärden) så kan man även se att det skiljer sig mellan olika ägoslag. Det är generellt högre virkesförråd i de privata skogsägarnas skog jämfört med volymen på bolagsmark utom i norra Norrland där det är mer virke i bolagsskogen. Skillnaden i övriga landsdelar ligger runt 20 m3sk/ha till skogsägarnas fördel. Mer info hittar ni i Skogsdata 2017 (sid 102-103)
Virkesförråd per hektar i skog som uppnått rekommenderad slutavverkningsålder. Källa: Skogsdata 2017/SLU
   TS
Avatar Fallback

Re: Virkesförrådet ökar - men inte i slutavverkningsskogen?

ÅsaNisse  
#455656 Man måste ju också lägga in hur många Ha som är slutavverkningbara. Att det växer ungefär lika på ett Ha nu som det gjorde för 10 år sedan säger ju inte så mycket.

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).