Skogsnyheter

Samarbete för landsbygdens framtidsscenarier

1 inlägg 902 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Samarbete för landsbygdens framtidsscenarier

Torbjörn Johnsen  
#439868 I en pågående doktorsavhandling har Julia Carlsson, SLU modellerat fram önskvärda framtidsscenarier för landsbygdens utveckling i samarbete med många olika intressenter. Istället för att "kivas"om vilka problemen är idag har man försökt komma överens om hur man vill att det ska se ut i framtiden. Med fokus på att kunna leva och livnära sig på landsbygden.

Scenarierna presenteras som berättelser, illustrationer och i form av vilka ekosystemtjänster som produceras. Deltagarna har varit representanter för skogsägare, samisk kultur och rennäring, turism, natur- och miljöhänsyn, geologi, lokalproducerad mat och utbildningsverksamhet. Även representanter för myndigheter, skogsägarföreningar och skogsföretag var med i processen


Framförallt hjälper scenarioanalys människor att förbereda sig inför framtiden – att definiera och uttrycka sina behov kring lokalsamhället och naturresursernas användning, och att hitta vägar för hur dessa kan tillfredsställas. Lokala intressenters kunskap och erfarenheter är viktiga resurser för att skapa hållbara lösningar, strategier och målsättningar. Metoden kan med fördel användas i kommunal planering och konsekvensbeskrivningar av infrastrukturprojekt.

I scenarioarbetet är det viktigt att använda metoder som gör processen meningsfull för alla deltagare. Den ska präglas av förtroende, legitimitet, transparens, ansvarskänsla och hänsyn, gärna i nära kontakt med beslutsfattare.

– I synnerhet på lokal nivå, där effekterna av brukandet av naturen är väldigt synlig och nära människors vardag, behöver planeringen av det gemensamma skogslandskapets användning diskuteras mer, avslutar Julia Carlsson.


Läs mer om avhandlingen här samt länkar till bakgrundsmaterial:
http://www.forskning.se/2017/02/21/lat- ... s-framtid/   TS
Skogsnolia 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).