Skogsnyheter

Ny svamp för Sverige hotar tall

8 inlägg 3796 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Ny svamp för Sverige hotar tall

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#433509 Så här säger Sveriges Radio
"En svamp kan utgöra ett nytt hot mot svenska tallar. Svampen som heter Diplodia pinea kan leda till att träden dör.

– Det är allvarligt att den här svampen har kommit till Sverige. Det är en ny svamp som vi inte har haft hos oss tidigare och som i andra länder har gjort stora skador på träd i södra Europa , säger Jan Stenlid som är professor vid institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

I höstas upptäcktes det första utbrottet i Sverige, i ett område intill E4 norr om Arlanda. Nu ska man undersöka hur allvarligt utbrottet är och hur skadorna ska kunna begränsas.

– Det finns chanser att mildra spridningen, det tror jag absolut. Det är ganska begränsat område som vi har hittat det på. Ett punktangrepp i Sverige just nu, kan man säga, säger Jan Stenlid."   TS
Användarvisningsbild

Re: Ny svamp för Sverige hotar tall

Ängagärdet  
#433516 Den bör väl då ganska snabbt hamna på rödlistan så vi får ännu ett fall med avverkningsförbud!

Avatar Fallback

Re: Ny svamp för Sverige hotar tall

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#444264 Skriver lite mer om detta i nr 2 av "SKOGEN". Och att de befarar spridning uppöver norrlandskusten.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Ny svamp för Sverige hotar tall

ananders  
#451500 En ny artikel om Diplodia.

http://www.atl.nu/skog/nya-tallsjukdome ... i-sverige/

Nya tallsjukdomen sprider sig i Sverige
"Vi har en ny allvarlig skadegörare att räkna med. Det här kommer vi inte att bli av med."Det säger professor Jan Stenlid, SLU, som akututrett spridningen av tallsvampen diplodia.

– Det här blir vi inte av med, konstaterar Jan Stenlid efter att ha akututrett utbredningen av diplodiasjukan i Sverige.
– Det här blir vi inte av med, konstaterar Jan Stenlid efter att ha akututrett utbredningen av diplodiasjukan i Sverige. FOTO: JULIO GONZALEZ
När ett 15 hektar stort utbrott av tallsvampen diplodia upptäcktes norr om Arlanda i fjol fick forskare från SLU akutbidrag för att kartlägga skadegöraren. Resultaten hittills är inte uppmuntrande:

– Vi har konstaterat angrepp på ett tiotal olika ställen och det finns symptom på andra ställen. Det är framför allt i Uppland, från Tierp till södra Stockholm. Vi har en ny allvarlig skadegörare att räkna med. Det här kommer vi inte att bli av med, säger Jan Stenlid.

Är inte överraskad
Han är inte helt överraskad över resultaten.

– Utbrottet norr om Arlanda var så stort så det var svårt att se att det inte skulle finnas på andra ställen. Men inget av de andra utbrotten är lika stort som det vid Arlanda.


Forskarna fortsätter nu arbetet, bland annat genom att spåra angripna plantor genetiskt för att se om ursprunget kan påverka angreppen. I övrigt är det än så länge svårt att ge tips på åtgärder för att förebygga eller bromsa spridningen.

– Det går att minska sporspridningen genom att ta bort de mest infekterade träden. Annars är det svårt att säga något om skötsel. Svampen har bara funnits i Sverige ett år så vi det inte riktigt hur den uppför sig här, och det är svårt att direkt översätta erfarenheter från andra länder.

Gynnas av fuktigt väder
Spridningen av sporer gynnas av fuktigt väder. Men vanligtvis brukar angreppen på träd ske när träden är stressade, till exempel vid torka på grund av lågt grundvatten.

– Men så har det inte riktigt varit här i Sverige, här har vi sett angrepp även på växtliga träd och vet inte riktigt vad det beror på, säger Jan Stenlid.

– Man önskar att det fanns ett batteri av åtgärder att föreslå, men det har vi inte. Enligt lagar och certifieringar är det inte tillåtet att bespruta. Det är synd på sitt sätt, syftet är att minska miljöpåverkan, men samtidigt frånsäger man sig möjligheten att bekämpa skadegörare.

Användarvisningsbild

Re: Ny svamp för Sverige hotar tall

Fredrik Reuter  
#475581 Diplodia har nu konstaterats i Ljusdal.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavle ... -i-ljusdal

Avatar Fallback

Re: Ny svamp för Sverige hotar tall

isteskog  
#475595 Men va f-n :twisted: Ska det till mer elände än älgen som skadar tallplanteringarna ..... :surp:

Användarvisningsbild

Re: Ny svamp för Sverige hotar tall

sundelius  
#475642 Tyvärr är nog det här bara början för vad klimatförändringarna kommer skapa utmaningar för skogsbruket :-ss

Avatar Fallback

Re: Ny svamp för Sverige hotar tall

isteskog  
#475680 Man får nog satsa ändå mer på blandskogar vad det verkar ..... :???:

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).