Skogsnyheter

Remissvaren inför det nationella skogsprogrammet

2 inlägg 1505 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Remissvaren inför det nationella skogsprogrammet

Fredrik Reuter  
#420945 Idag uppdaterade Regeringen listan över remissvar de önskat från intressenter av skogen i Sverige. Detta inför Regeringens kommande diskussioner om förslaget om Nationella skogsprogrammet .
Det är mycket att läsa och säkerligen också mycket intressant. Många av svaren talar utifrån egna intressen. Miljöorganisationerna verkar missnöjda, det är min mycket enkla samman fattning efter att ha kollat igenom några PDF:er.

Hittar du något intressant? Skriv då gärna några rader här i tråden.


http://www.regeringen.se/remisser/2016/ ... gsprogram/   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Remissvaren inför det nationella skogsprogrammet

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#420977 Privata enskilda skogsägare är en garant för ett variationsrikt skogsbruk. Genom att skapa ekonomiska motiv och långsiktig hållbarhet för skogsägarna att t.ex. bedriva alternativa metoder kan ännu större variation i skogslandskapet uppnås.
Stärkt äganderätt påverkar skogsägarens vilja att investera i sin skog. Fördelarna med skogen breddas samtidigt. Det är tack vare en stark bred äganderätt som vi har en utomordentligt värdefull resurs att förvalta.
En förutsättning är att äganderätten stärks och respekteras och att samhället säkerställer skogsägarnas egna drivkrafter och möjligheter till att bedriva ett lönsamt skogsbruk.
Frivilliga avtalslösningar bör uppmuntras till skogsägare som upplåter sin skog till allmänna intressen utöver vad en markägare ska behöva tåla, exempelvis för kommersiell verksamhet på skogsägarens egendom.

Artskyddsförordningen är idag rättsosäker och idag kan i princip allt skogsbruk förbjudas av enskilda tjänstemäns tolkning till särintressen utan att det utgår någon ersättning till skogsägaren.

Framtidens mål och vision i skogen skall fokusera mer på skoglig skötsel och restaurering istället för att undanta stora arealer från ett klimat vänligt och viktigt skogsbruk som binder kol smart.
Behovet av naturvårdande skötsel är stort. Det är viktigt att politiker och samhället tar ansvar och sköter samt restaurerar de områden som undantagits från ett aktivt skogsbruk. Politiker bör tänka om och tänka rätt när det gäller skydd av skog.

Dagens skogspolitik innefattar en ägarstruktur där 330 000 privata enskilda skogsägare äger hälften av skogsmarken. Ägarstrukturen innebär att genomförandet av skogspolitiken är beroende av privata enskilda skogsägares drivkrafter. Grunden för dessa drivkrafter är och skall vara frihet under ansvar och en stark äganderätt. Att stärka äganderätten för och ge oss privata näringsidkare/markägarna större inflytande i de förslag som regeringen går vidare med i ett nationellt skogsprogram är därför mycket viktigt.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).