Skogsnyheter

Bucht och Löfven vill öka avverkningstakten i skogen

2 inlägg 1846 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bucht och Löfven vill öka avverkningstakten i skogen

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#405586 Bucht och Löfven vill öka avverkningstakten i skogen och ändra skydd för rödlistade arter

http://www.natursidan.se/nyheter/bucht- ... ade-arter/
Statsminister Stefan Löfven och landsbygdsminister Sven Erik Bucht berättade nyligen för TT att de vill avverka mer skog i Sverige. Uttalandet gjordes på ett event arrangerat av Holmen skog, ett bolag som de senaste åren varit inblandade i flera avverkningar av skyddsvärda skogar.

Holmen skog hade bjudit in statsministern och landsbygdsministern till en rundvandring i skogen vid Örnsköldsvik.

– Vi tror att man mycket väl kan ta ut mer skog för vi har en nettotillväxt och har haft det i många år nu, sa statsministern enligt TT.

Landsbygdsminister Sven Erik Bucht berättade också att han vill bort från volymskydd av rödlistade arter och istället tillämpa ”ny teknik”.

LÄS ÄVEN: • ”Okunnig och partisk” – hård kritik mot landsbygdsminister Bucht.

Holmen skogs vd Henrik Sjölund berättade under dagen för närvarande media och ministrarna att många skogsägare är missnöjda med den svenska skogspolitiken och att det bland annat handlar om att svenska myndigheter gör ”extremtolkningar av EU-direktiv” och att nyckelbiotoper ”ritas in lite här och var”. Han nämner även ”utredare som verkar ifrågasätta privat ägande” som ett irritationsmoment för branschen.

LÄS ÄVEN: • Om Holmen skog i vår artikelserie om avverkning av skyddsvärda skogar.

Henrik Sjölund syftar på regeringens utredare av skogspolitiken, Charlotta Riberdahl, som i somras fick sparken av Sven Erik Bucht efter påtryckningar från framför allt skogsbranschen, LRF och Centern.

Charlotta Riberdahl, som själv är skogsägare och inte motsätter sig privat ägande av skog, uttalade under Almedalen att ”man kan fundera på om man ska tillåta ett så stort privat ägande av en så viktig naturresurs som är av stort nationellt intresse men också globalt intresse ur miljösynpunkt”. Hon förtydligade att det var ett rent filosofiskt perspektiv, ”ungefär som om man kan äga luft”, men kritiken mot henne var massiv och hon fick till slut sparken av Sven Erik Bucht.

Källa: Aftonbladethttp://www.svt.se/nyheter/inrikes/lofve ... a-mer-skog


   TS
Skogsnolia 2023
Användarvisningsbild

Re: Bucht och Löfven vill öka avverkningstakten i skogen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#407461 Löfvén: Skogen och jordbruket är en framtidsnäring http://www.atl.nu/lantbruk/lofven-svens ... idsnaring/
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).