Skogsnyheter

landsbygdsminister Sven-Erik Bucht försvarar äganderätten

3 inlägg 2100 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

landsbygdsminister Sven-Erik Bucht försvarar äganderätten

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#403531 Landsbygdsministern försvarar äganderätten

http://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/riks ... nderatten/

Riks Nu går landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ut i försvar för äganderätten en andra gång sedan han avsatte utredaren av skogsvårdslagen Charlotta Riberdahl efter hennes uttalande i Almedalen där hon ifrågasatte privat ägande av skog.

”­Äganderätten av skog är grundlagsskyddad och inte ifrågasatt av regeringen. Inriktningen av skogspolitiken ligger fast”, skriver landsbygdsministern i ett svar på en fråga från riksdagsmannen Jonas Jacobsson Gjörtler (M).

Frågan från Jonas Jacobsson Gjörtler gällde regeringens förtroende för Skogsstyrelsens styrelse sedan en av styrelseledamöterna, Mikael Karlsson, på sitt twitterkonto försvarat Charlotta Riberdahls uttalanden i Almedalen. Mikael Karlsson var tidigare ordförande Naturskyddsföreningen.

Carl von der Esch, expert på äganderätt på LRF, välkomnar att landsbygdsministern försvarar äganderätten.

– ­ Det är bra förstås. Men det räcker inte med det. Det måste också få genomslag i politiken som idag inte avspeglar att man förstår betydelsen av äganderätten för samhället.


landsbygdsministerns svar nedan:

Näringsdepartementet
Landsbygdsministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2015/16:1475 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Förtroendet för Skogsstyrelsens styrelse

Jonas Jacobsson Gjörtler har återigen frågat mig hur jag motiverar att jag och regeringen har fortsatt förtroende för samtliga ledamöter i Skogs-styrelsens styrelse, samtidigt som en av ledamöterna, enligt Jonas Jacobsson Gjörtler, aktivt driver samma uppfattningar om ifrågasättande av den grundlagsskyddade äganderätten som ledde till att en statlig utredare entledigades.

Jag vill påminna om att myndighetsstyrning är en prioriterad fråga för regeringen och innefattar uppföljning av myndighetens verksamhet i dialog med myndighetens företrädare.

Styrelsen ska verka för att myndigheten uppfyller de mål som riksdag och regering satt upp med höga krav på demokrati, rättssäkerhet och effektivitet. Det ska betonas att Skogsstyrelsens styrelse, inför reger-ingen, är kollektivt ansvarig för myndighetens verksamhet. Ledamöterna i en myndighetsstyrelse ska i sitt styrelsearbete stå obundna av olika partsintressen och uteslutande företräda myndigheten och därmed i förlängningen regeringen. Att vara ledamot i en myndighetsstyrelse medför ett stort personligt ansvar. Ledamoten svarar inför regeringen för sina insatser och uppdraget kan många gånger vara både grannlaga och svårt. Det här kräver kompetens, saklighet, omdöme, integritet och engagemang.

Äganderätt av skog är grundlagsskyddad och inte ifrågasatt av regeringen. Inriktningen av skogspolitiken ligger fast.


Stockholm 11 augusti 2016

Sven-Erik Bucht   TS
Avatar Fallback

Re: landsbygdsminister Sven-Erik Bucht försvarar äganderätte

husqvarna_med_sthil  
#403573 Så länge den här regeringen inte gör vad man säger utan säger en sak men styr tvärt emot går tyvärr inte landsbygdsministern att lita till. Det ska ändå till hans pluskonto att utredaren togs från sitt uppdrag, detta ger iaf en viss tyngd till de åsikter som presenteras.

Nu vore det trevligt om man gjorde något för att åtminstone inte öka svårigheterna för ägande och skogsbruk. När den linjen visas i handling kommer jag att i högre grad känna förtroende för sittande politiker. Förtroende måste förtjänas, de duger inte med löften och sedan göra tvärt emot, en lista som blir allt längre.

Användarvisningsbild

Re: landsbygdsminister Sven-Erik Bucht försvarar äganderätte

Fredrik Reuter  
#403602 Fast Johan Hultberg (M) tycker ändå att Bucht är fel ute då en ersättare till Riberdahl ska hittas - det behövs ingen ersättare enligt Hultberg. Skogsvårdslagen är bra som den är och det som det bör fokuseras på är hur skogsnäringen ska kunna utvecklas så än fler jobb kan skapas inom sektorn.

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lag ... e_H3111498

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).