Sida 1 av 1

Glasspinnar är det sista hoppet för boken?

Postat: ons 10 aug 2016, 01:10
av Niking

Re: Glasspinnar är det sista hoppet för boken?

Postat: ons 10 aug 2016, 13:35
av rokon
Synd då bok är det bästa materialet till att tillverka handhyvlar av trä, har gjort flera stycken i både vitbok och rödbok. Rödbok endast inoljad med rå linolja blir vackrast men hårdast är vitboken. Ett annat användningsområde är slitkölen på träskutor. Fint material och fina grejor men inte det marknaden efterfrågar idag. Kanske någon skulle börja tillverka stora Bokstäver till förskolor?

Re: Glasspinnar är det sista hoppet för boken?

Postat: fre 12 aug 2016, 13:46
av norrskog
p>Ur klimatsynpunkt har trä som material väldiga fördelar, säger bostadsminister Peter Eriksson, till statskoll.se.

– Vi har länge fokuserat på att minska energianvändningen under boendet, till exempel genom att isolera bättre och använda förnybara energikällor. Men inte till fullo insett att klimatpåverkan kan minskas i själva byggprocessen, säger han.

Peter Eriksson hänvisar till en ny klimatstudie, gjord av KTH och IVL, där två flerbostadsbyggen jämförs. Det ena har stomme av massivt trä och uppförs i Sundbyberg.. Det andra finns i Hökarängen och har stomme av betong.

Forskarnas slutsats var att utsläppen av klimatgaser från träbyggnationen var hälften så stora som för betongbyggnationer. Studier visar också att upp till 80 procent av det totala klimatutsläppet från ett hus sker under byggprocessen.

Bostadsministern kan tänka sig olika åtgärder för att öka byggandet i trä. Han syftat på jobbet med att få utsläppshandelssystemet på EU-nivå att fungera bättre i varje enskild bransch: cement, stål, aluminium, etcetera, skriver Statskoll.

– Klimatutsläpp ska kosta, eftersom de är ett problem för samhället. Från regeringens sida vill vi driva frågan om hållbart byggande. Boverket kan göra det på olika sätt. Men framförallt har kommunerna genom sitt ansvar för planfrågor möjlighet att till exempel styra mot ett ökat byggande i trä, säger Peter Eriksson.

Efterfrågan på flerbostadshus i trä växer. Men de största byggkoncernernas produktion av betonghus fortsätter att dominera. Så boken kanske får en roll igen framöver