Sida 1 av 2

Södra höjer priset på barrmassa

Postat: lör 28 maj 2016, 02:08
av Niking

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: lör 28 maj 2016, 09:32
av ÅsaNisse
Taktik nu när självverksamma skogsbönder är klara för säsongen kan dom locka för att få mera massa över sommaren. Kommer säkerligen att sänkas till hösten igen.

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: lör 28 maj 2016, 09:59
av glasshultarn
Det är priset på avsalumassa som dom höjt och inte veden.

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: mån 02 jan 2017, 01:35
av Torbjörn Johnsen
Enligt tidningen ATL höjer Södra priset på barrmassa (avsalumassa) med omedelbar verkan med 10 dollar till 820 US$ per ton. Med tanke på den höga dollarkursen så måste det vara väldigt lönsamt att producera massa för Södra idag. Den bakomliggande orsaken till prishöjningen sägs vara den starka globala efterfrågan på pappersmassa.
http://www.atl.nu/skog/sodra-cell-hojer-massapriset/

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: mån 02 jan 2017, 12:40
av ocke
Ja det är nog en guldgruva för södra. Undra hur mycket som varit skicklighet och hur mycket som varit tur vid denna sattsning?

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: mån 02 jan 2017, 13:58
av Torbjörn Johnsen
Ja, det är ju alltid lätt i efterhand att hävda att det var strategiskt och skickligt (eller att det bara var tur om man vill vara elak) men faktum kvarstår att Södra valde bort pappersmaskinerna i en tid när alla bolag mer eller mindre ensidigt byggde ut och köpte på sig produktionskapacitet av framför allt olika typer av tryckpapper. Det kan ju efterhand tyckas oklokt att satsa så hårt på tryckpapper men då måste vi ha i minnet att Internet inte fanns när de här besluten fattades.
En del av bolagen gjorde katastrofala felinvesteringar som kostade miljardbelopp i värdeavskrivningar medan en del gjorde mer lyckade satsningar. Sen kom Internetrevolutionen som bröt den ständigt uppåtgående kurvan för tidnings- & tryckpapperskonsumtion och istället böjde ner den mot avgrunden.

Hur som helst så valde Södra sin inriktning och skälet var att satsa på sådan industri som i första ledet konsumerade och förädlade medlemmarnas virke. D v s massabruk och sågverk. När det gällde massabruken har det ju varit ett riktigt lyckokast och vissa år har bruken varit rena sedelpressarna jämfört med annan skogsindustri :mrgreen:
När det gäller sågverken så finns det nog fortfarande mycket kvar att göra innan de ligger på samma nivå i intjäningsförmåga.

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: mån 02 jan 2017, 14:24
av ocke
Var inte meningen att låta negativ. Riktigt kul att det går bra vilket gynnar medlemarna. Hoppas man även kommer utveckla andra områden lika lyckosamt.

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: mån 02 jan 2017, 15:20
av jannee
Eftersom Södra har näst intill monopol på massatillverkning (eller i alla fall är dominanten) här i södra delen av landet kan de i princip betala hur "bra" eller lite de vill. Alla andra massatillverkare är ju inte sena att hänga på Södras DÅLIGA massavedspris.
När världsmarknaden sedan blir överhettad sänker Södra snabbt priset för massaved men lika kvicka på att höja är de då rakt inte.
Är man en Södra medlem och fantast finns det inget bättre än Södra men tänk om det i stället vuret flera mindre massatillverkare - då kanske prisbilden varit annorlunda.
Varför ????
Se dig omkring och se på sågverken, så länge det finns flera olika aktörer är prisbilden mindre dålig men så fort de små slagits ut eller köpts upp verkar det inte finns någon botten på prisdiket.
Detta snack som sedan förekommer att det går dåligt för sågverken - vem är det som kommer med dem?
Hur kan det komma sig att Södra bygger ett sjuhelvets stort sågverk + det som de redan har i Mönsterås om det sedan går sååå dåligt. Nää jag fattar ingenting :?:

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: mån 02 jan 2017, 17:46
av busholle
Nja massan har skalfördelar i tillverkningen på ett annat sätt än timret har. Det ser vi nu när de stora bruken och små sågverken går bra medans de små bruken och stora sågverken går dåligt.

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: mån 02 jan 2017, 19:05
av Torbjörn Johnsen
Jag tolkade det inte som negativt @ocke [emoji2]
Det var bara kul att frågan kom upp. Jag o Fredrik diskuterade samma fråga häromdagen så den var aktuell. Jag håller också tummarna för att de kan använda vinstpengarna på ett klokt sätt för att investera i utveckling av nya material och produkter från skogen.

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: mån 13 feb 2017, 13:04
av Torbjörn Johnsen
Nu höjer Södra priset för barrmassa (avsalumassa/NBSK) med ytterligare 20 US$ per ton till 840 US$/ton avsalumassa. Den senaste höjningen gjordes i januari med 10 US$/ton. Det borde snart finnas utrymme för prishöjning på barrmassaved, eller?

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: tis 04 apr 2017, 18:31
av Torbjörn Johnsen
Dags för ny prishöjning på pappersmassan igen. Södra drar till med 890 US$ per ton vilket är 50 dollar upp på det gamla priset. Med rådande dollarkurs bör det ge goda intäkter. Frågan är om det inte snart är dags att höja massavedspriset?

https://www.sodra.com/sv/om-sodra/press ... r-per-ton/

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: tis 04 apr 2017, 20:24
av ananders
Torbjörn Johnsen skrev:Dags för ny prishöjning på pappersmassan igen. Södra drar till med 890 US$ per ton vilket är 50 dollar upp på det gamla priset. Med rådande dollarkurs bör det ge goda intäkter. Frågan är om det inte snart är dags att höja massavedspriset?

https://www.sodra.com/sv/om-sodra/press ... r-per-ton/


Den obligatoriska frågan om en höjning av massavedspriset kom så också på årets årsmöte i det sbo jag tillhör. Där på stod representanterna att priset på barrmassaved var på rätt nivå då de fick fatt på den mängd ved de har behov av. Vidare sa de att eftersom de köper en del massaved externt så bidrar det till att de pengarna en prishöjning skulle innebära försvinner från medlemmarna, då är det bättre att man får en högre efterlikvid alternativt en premie på massaveden till medlemmarna.
Samtidigt så höjer inte heller någon annan massaproducent priset och de bör ju också tjäna lika mycket på massan som Södra men där försvinner vinsten ut från skogsägaren och till aktieägare istället.

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: tis 04 apr 2017, 20:30
av hlb
Sydved tog denna vinter klentimmer ned till 12 cm (enstaka stockar 10,5), så det finns sätt att lura Södra på konfekten.

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Postat: tis 04 apr 2017, 20:34
av Andreas99
Att pengarna försvinner externt om de höjer priset är ju både fel och rätt. Hade de höjt priset så medlemmarna vet vad de få så hade antagligen ganska många valt att göra gallringen de nu håller på för att det är för dåliga priser. Då hade de inte behövt köpa så mycket externt och pengarna stannat i föreningen.