Skogsnyheter

Nu pågår skogsnäringsveckan

3 inlägg 1547 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nu pågår skogsnäringsveckan

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
Användarvisningsbild

Från Skogsnäringslivsveckan 2016

Torbjörn Johnsen  
#387071 Jag var och lyssnade på Skogsnäringslivsveckan 2016 i Stockholm idag. Den var väldigt välbesök, ja t o m fullsatt för första gången på många år. Värdföreningarna SKOGEN och Skogsindustrierna hade fått ihop ca 500 deltagare vilket är en betydande del av det skogliga etablissemanget. Här fanns folk från skogsbolagen, skogsägarföreningarna, Sveaskog, LRF, Regering och Riksdag, SLU, SkogForsk, sågverksföretagen, andra branschorganisationer, skogstidningarna, studenter från skogis men också från Chalmers och KTH, bankerna, Skogsstyrelsen m fl.

Temat var Bioekonomi och det var en rörande, positiv enighet om att skogsindustrin är en framtidsindustri. Nya produkter från cellulosa och lignin presenterades (de flesta har omnämnts här på forumet) som t ex naoncellulosa och kolfiber från lignin. En bilmodell av en volvo med lignintak (kolfiber) och ligninbatterier visades upp liksom en 3D skrivare som kunde skriva ut mänsklig vävnad baserad på cellulosa och mänskliga celler. Exemplet som printades var ett öra! Skogsindustribolagen som t ex Stora Enso och Billerud Korsnäs satsar nu stora belopp på forskning och utveckling av nya material. De räknar med att det finns stora volymer och affärer i framtiden genom att subsidera (byta ut) både bommul och fossil plast mot miljövänligare cellulosabaserade material. Lika ljust ser det ut på träbyggnadsfronten. En växande och allt mer välmående världsbefolkning behöver rigga sina liv och boplatser med förnybara material och skogen kan snart leverera.

Det pratades ganska lite om själva skogsbruket och skogsskötseln men en tjej som heter Rebecka Lemoine och som represenetarde organsiationen PUSH (samt även Naturskyddsföreningen) angav som mål att 20% av skogsmarken borde sättas av för "ekosystemtjänster" d v s naturvård, 30% borde brukas med "alternativa metoder" och 50% kunde brukas på "traditionellt sätt". Ingen sa emot eller uttryckte någon annan åsikt. I alla fall inte på Skogsnäringslivsveckan 2016.

Christer Fuglesang visade fantastiska bilder av jorden, tagna från rymden. Det som "tog hårdast" i hans presentation var en vacker bild som visade hur otroligt tunn atmosfären är och att "bara de nedersta 5 procenten har tillräckligt med syre för att kunna andas i".

Kungen delade ut guldkvistar och andra utmärkelser, bl a till superentreprenören Håkan Dunberg i Eksjö. Grattis Håkan!

Största applåden fick Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall när han sa att "musik och datorspel faktiskt inte är basen i svenskt näringsliv". Detta som en knorr på uppmaningen till Framtidsministern om att det är bra att regeringen har så stort fokus på bioekonomi men att de bör se till så att det genomsyrar hela regeringen inklusive utrikesdepartementet!

Här hittar ni bilder och en sammanfattning av dagen

Bästa presentationen (enligt min mening) hölls av Maria Strömme, professor i nanoteknik vid Uppsala Universitet. Då fattade man att det i nanocellulosan finns sådana framtidsmöjligheter som vi knappt kan föreställa oss idag. Så grattis till alla er som äger skog! Framtidens guldgruva :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Från Skogsnäringslivsveckan 2016

Tosca  
#387126
Torbjörn Johnsen skrev:Det pratades ganska lite om själva skogsbruket och skogsskötseln men en tjej som heter Rebecka Lemoine och som representerade organisationen PUSH (samt även Naturskyddsföreningen) angav som mål att 20% av skogsmarken borde sättas av för "ekosystemtjänster" d v s naturvård, 30% borde brukas med "alternativa metoder" och 50% kunde brukas på "traditionellt sätt". Ingen sa emot eller uttryckte någon annan åsikt. I alla fall inte på Skogsnäringslivsveckan 2016.

"alternativa metoder" är ju lite intressant, har det verkligen framkommit några hållbara sådana?

Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).