Skogsnyheter

Skogen behöver betongen

3 inlägg 2493 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogen behöver betongen

Fredrik Reuter  
#333792 Att skogsbruket behöver betong kanske är en tillspetsad rubrik.
Men med tanke på att bl a Domsjö Fabriker utvinner lignin som används som tillsatsmedel i betong så kanske den inte är helt fel ändå?

Domsjö utvinner ligninet från skogsråvara vid deras fabrik i Domsjö, Örnsköldsvik. Lignin är träets "lim" som håller ihop cellulosan. Nu utvinns alltså ligninet till pulverform och skickas sedan till betongproducenter som använder det som tillsatsmedel.

Om man ska skoja till det lite så kanske det är tur att inte Domsjö sysslar med sågade råvaror också, skulle kanske bli lite schizofrent ibland då...

Marknaden för lignin växer, och det är inte bara för betong. Ligninet har säkert framtiden för sig i betong, gipsplattor, kakelplattor, bioplast, ersättare för olja, komplement för etanol, kolfiber, medicin, aktivt kol och parfym. Listan kan göras lång och det ska bli spännande att följa ligninets utveckling, från igår som en oönskad biprodukt och allmänt jobbig på pappersbruket (färg) till kanske alla användningsområden ovan?

http://www.domsjo.adityabirla.com/
http://www.lignotech.com/
skog-och-betong.jpg
skog-och-betong.jpg (24.19 KiB) Visad 349 gånger
   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogen behöver betongen

JensSkoog  
#333813 Är det inte hellre så att betongen behöver skogen :grin:

Användarvisningsbild

Re: Skogen behöver betongen

Fredrik Reuter  
#333837 Hej,
Jo, visst är det så. Hur kunde jag skriva så fel...! :wink:

   TS
Annons:
Farma, ny skotare 2023
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).