Skogsnyheter

EU går mot virkesbrist

9 inlägg 4256 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

EU går mot virkesbrist

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#165979 Om 5-10 år kommer EU stå inför en stor virkesbrist, enligt FNs jordbruks-och livsmedelsorganisation FAO.


I en rapport som gjorts av FN-organen FAO och UNECE så väntar en virkesbrist på 300 miljoner-450 miljoner kubikmeter i EU om 5-10 år.

Rapporten från FAO och UNECE citeras på Norges lantbruks- och matdepartement och den norske lantbruks- och matministern Lars Peder Brekk manar till fortsatta satsningar på skogsnäringen:

– Detta betyder att Norge bör ha fortsatt stort fokus på skogsskötsel, träindustrin och på vidareförädling, säger Brekk i ett pressmeddelande.

Fotnot: FN-organisationen UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) bildades 1947 och har som främsta uppgift att arbeta för ökad ekonomisk integration i Europa.
http://www.lantbruk.com/skog/fao-eu-gar-mot-virkesbrist   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: EU går mot virkesbrist

Lindianerna  
#166012 Gött!! då är Pensionen RÄDDAD!!!!! :ymparty: :ymparty: :ymparty:

Användarvisningsbild

Re: EU går mot virkesbrist

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#166014 skönt att höra

Avatar Fallback

Re: EU går mot virkesbrist

r93  
#166035 Jo det låter ju bra, men vem ska köpa virket?

Grekland är i konkurs och en hel hög med länder är på god väg, dom övriga med hyfsad ekonomi får betala kalaset!

Det blir inte många kronor kvar till plank.........

Minns ni pratet efter tsunamin i Japan? Nu kommer virkespriset att rusa! Japanerna måste bygga nya hus. så blev det inte.....

Eller, snart blir det lugnt i nordafrika, då kommer vi exportera virke som aldrig förr, tja är det lugnt nu?

Go Back We Fucked Everything Up.jpg
Go Back We Fucked Everything Up.jpg (31.84 KiB) Visad 598 gånger


R93: en luttrad skogsägare som läser för mycket ekonomitidningar/sajter....

Avatar Fallback

Re: EU går mot virkesbrist

foton  
#166097 Ja det är ju det man går och väntar på! Men det har man gjort hela livet, för några år sen trodde man att när värmeverken skulle drivas med flis, och man räknade vad oljan kostade trodde man på bättre tider. Tjii fick man förde! 1955 fick man 55kr. lösmetern för granmassaveden, Om vi hade fått samma pris idag skulle priset vara drygt 550kr. lösmetern = 1000kr. fastmetern.

Avatar Fallback

Re: EU går mot virkesbrist

ryared  
#166100 Får väl hänga på den negativa trenden lite. Sågverk går i konkurs en efter en och dom har dålig lönsamhet. Det kanske bara är några få jättar kvar i framtiden och då blir det nog ingen vidare konkurrens om virket. Även entrepenörerna har dålig lönsamhet och dom vill också ha sin del av kakan självklart. Nä, usch nu låter jag negativ. Men ibland så är det bättre att vara negativ och få en positiv överraskning. Än att hoppas på någonting och sen bli besviken som vanligt!

Användarvisningsbild

Re: EU går mot virkesbrist

Skogz  
#844195 Dom hade rätt.

Användarvisningsbild

Re: EU går mot virkesbrist

Fredrik Reuter  
#844201 Ja, med facit i hand kan vi nog se att FAO och UNECE:s prognoser om virkesbrist inom EU visade sig vara korrekta. Enligt deras rapport från 2012 förväntades en virkesbrist på mellan 300 och 450 miljoner kubikmeter inom de närmaste 5-10 åren. Detta berodde främst på den ökande efterfrågan på trä som förnybar energikälla. Många europeiska länder satte ambitiösa mål för att öka användningen av förnybar energi, vilket ledde till en kraftig ökning av efterfrågan på träbiomassa.

Klimatförändringarna har troligtvis också förvärrat situationen ytterligare. Högre temperaturer och förändrade nederbördsmönster har gjort skogarna mer sårbara för skadedjur och sjukdomar, såsom granbarkborren. Något vi känner till vid det här laget både i Sverige, Tyskland och Tjeckien.

Bifogar ursprungsrapporten för den som vill läsa.
(3.95 MiB) Nerladdad 4 gånger

Användarvisningsbild

Re: EU går mot virkesbrist

skogshare  
#844206 Globalt måste användningen av skogsråvara för träbyggnation och andra långlivade produkter av framför allt klimatskäl prioriteras framför bioenergi där så är möjligt.

Bioenergi kommer säkert inte heller att långsiktigt kunna konkurrera kostnadsmässigt med de koldioxidfria alternativ som allt snabbare håller på att utvecklas och etableras i både Sverige och globalt.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).