Skogsnyheter

Hälften av krånglet ska bort till 2014

6 inlägg 3817 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Hälften av krånglet ska bort till 2014

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#151850 Eskil Erlandsson höjer ribban och vill ta bort 50% av krånglet till 2014 http://www.regeringen.se/sb/d/15453/a/183376
/Niklas   TS
Avatar Fallback

Re: Hälften av krånglet ska bort till 2014

MNskog  
#151866 Bra ambition.
Däremot har väl den förra utfästelsen att minska krånglet inom jordbrukssektorn med 25% inte gett några stora resultat ännu.
Problemet för Eskil och politikerna är väl den stora tjänstemanna-organisation som byggts upp under lång tid. Deras affärside´ är just regelkrångel och kontroll.

Om man förenklar och minskar kontrollmöjligheterna inom något område minskar ju deras arbetsbörda och tid frigörs för att skapa andra regler och kontrollmöjligheter. Det är en rundgång i systemet som endast kan brytas med att minska personalstyrkan. Jordbruksnäringen är även mer utsatta för myndigheters maktmissbruk än andra näringar. Det tror jag beror på företagsstrukturen med många småföretagare som är lättare att "mästra" av tjänstemännen än stora företag.
Det går även att se paralleller i skogsnäringen t,ex nyckelbiotopsinventeringen som görs av Skogsstyrelsen på de små skogsägarna men de stora bolagen får göra det själva.
Övriga regler inom skogsbruket har varit svåra att skärpa för byråkraterna därför att varje försök har mötts av ett samlat motstånd av de stora skogsägarna typ SCA, Stora Enzo och Holmen. Dels enskilt och av deras samarbetsorganisation Skogsindustrierna.
Det har då varit svårt att skriva och tillämpa olika lagar på olika stora skogsägare utan endast kontrollen har varit olik och mer fokuserad på de små skogsägarna.

Det enda möjliga sättet jag kan se i att minska regelkrånglet med 50% är nog att minska personalen inom kontrollmyndigheterna i motsvarande grad !

Detta behöver inte innebära att de blir arbetslösa utan de kan omskolas till att kontrollera andra näringar som äldreomsorg, sjukvård, skolor och väghållning m,m.
Detta oberoende om de sköts av privata företag eller kommun och landsting.

Då skulle de kunna utföra en verklig samhällsnytta istället för att springa omkring och räkna träd i beteshagar och annat fjask......

Användarvisningsbild

Re: Hälften av krånglet ska bort till 2014

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#151982 För att kunna minska den kontrollerande personalen med ca 50%, så måste också anslagen till kontrollerna minska i motsvarande grad. För så länge det finns pengar till dagens kontrollnivå, så lär det finnas gott om kontrollanter. Ty det torde vara få kontrollanter som finner sig i att jobba gratis...

Mats Jangdal har en artikel om detta på sin blogg http://www.frihetsportalen.se/2011/12/v ... -omprovas/
/Niklas

   TS
Användarvisningsbild

Re: Hälften av krånglet ska bort till 2014

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#154690 Skogsstyrelsen har nu lämnat en remiss på förslaget http://www.skogsstyrelsen.se/Global/myn ... ersion.pdf

Dock menar Skogsstyrelsen att det enbart ska vara endast 25% minskning på skogsägarnas kostnader för krånglet.

Efter att ha skummat igenom remissen, så står dessvärre skogsstyrelsens stora kontrollbehov i vägen för några större förbättringar för skogsbruket. Sålunda skogsstyrelsen endast smärre förbättringar. :evil:
/Niklas

   TS
Avatar Fallback

Re: Hälften av krånglet ska bort till 2014

MNskog  
#154692 Som jag ser det skulle en ökning av arealen för anmälningsplikt från 0,5 till 1 ha ge den största effekten. Speciellt för småskogsbruket. För storskogsbruket har det inte någon betydelse därför att de har nästan aldrig någon avverkning mindre än 1 ha.
Att det inte var något prioriterat område från skogsföretagen visar på att det som vanligt är storskogsbruket som "styr" skogsstyrelsen.
Men det får väl bli nästa steg för att nå regeringens mål om 50% regelförenkling.

Användarvisningsbild

Re: Hälften av krånglet ska bort till 2014

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#154693 Och än mer skulle besparingen bli, om minsta areal för anmälningsplikt skulle bli 2 ha. I södra Sverige är över 50% av avverkningsanmälningarna under 2 ha. I norrland dock betydligt lägre.

Ett annat förslag som ratades av Skogsstyrelsen var att minska tiden från sex veckor till tre veckor. Anledningen till att det ratades, var dels att kommuner och länsstyrelse skulle få mindre tid på sig att yttra sig, dels försvåra för ideella organisationer som t.ex. SNF att yttra sig...
/Niklas

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).