Skogsnyheter

Bättre än guld

1 inlägg 1318 visningar Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Bättre än guld

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#146339 Intressant utveckling för jord och skogsbruket 2012.

"Bättre än guld
Jordbruksråvaror kan mycket väl visa sig vara en bättre placering än guld. Det spår den schweiziska banken UBS, enligt sajten Agrimoney.
Råvaror, och i synnerhet jordbruksråvaror, kan visa sig bli en av de bästa investeringarna nästa år. Det bedömer den schweiziska banken UBS, som till och med tror att råvaror kommer att överträffa aktier och obligationer.
Den främsta orsaken bakom UBS positiva prognos för jordbruksråvaror är en växande medelklass på flera håll i världen och befolkningstillväxten i världen."
http://www.lantbruk.com/battre-an-guld/2011-11-18


boom i råvarupriser och markpriser

"Mot bankrutt
För några dagar sedan var räntan på italienska obligationer under 6 procent. Det var OK. Sedan gick räntan över och ligger nu på 7 procent.

Förändringen av läge är som natt och dag. Länder som har så höga skulder byter spår i växeln från destination "helt ok", till destination "bankrutt".

EU-politikernas snack om skuldavskrivning för Grekland har gjort att allt fler inser att det är receptet för att länder med för höga skulder ska klara sig.

Skuldavskrivning gör att banker i Frankrike, Tyskland, med flera länder får det svårt. Krisen flyttas norrut, eftersom bankernas skulder blir Frankrikes och Tysklands statsskulder. Därför steg räntorna på exempelvis franska statsobligationer och belgiska i tisdags.

Måste likvideras
Varför är det här av intresse i ett brev om jordbruksprodukter?

Jo, därför att lagren av spannmål i Frankrike, som dessutom inte sjunker som de ska, blir allt dyrare att finansiera. Det contango som finns på Matif måste bort. Lagren måste likvideras.

Detta om inte ECB tillåts genomföra en europeiska version av det amerikanska QE2 – alltså att trycka pengar och pumpa in dem i ekonomin.

I vilket fall borde euron falla mot dollarn. Men väljer man inflationsvägen för att bli av med de ohanterligt stora statsskulderna får man en boom i råvarupriser och markpriser. Till den punkten är det nog ändå en tid kvar. Till dess blir det nog en orolig färd."
http://www.atl.nu/marknadskr-nika/etano ... r-bankrutt   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).