Skogsnyheter

Gallring, kontroll av skogsstyrelsen

5 inlägg 3108 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Gallring, kontroll av skogsstyrelsen

Fredrik Reuter  
#141912 Skogsstyrelsen vill börja kontrollera gallringsskador, stickvägsbredd och miljöhänsyn i gallringar igen, något de slutade med för 15 år sedan.
Förhoppningen hos Skogsstyrelsen är att de kan börja inventera gallringar nationellt 2013.

Vad tycker du om detta, finns det några intressanta infallsvinklar?

http://www.lantbruk.com/dags-for-gallri ... 2011-10-07   TS
Avatar Fallback

Re: Gallring, kontroll av skogsstyrelsen

haggloader  
#141915 Det är ju givetvis bra för skogsägaren och min erfarenhet av skogsstyrelsen är att deras representanter är mera produktionsinriktade än många privatskogsägare.

Samtidigt är väl skogen bland dem branscher med flest aktiviteter och kurser som är gratis eller i varje fall väldigt billiga.

Avatar Fallback

Re: Gallring, kontroll av skogsstyrelsen

Tosca  
#141917 När man ser bla Bertilssons exempel på misskötta gallringar som inte certifieringen tar tag i, så känns det bra om en förhoppningsvis starkare kontrollant tar i problemen.

Användarvisningsbild

Re: Gallring, kontroll av skogsstyrelsen

Mäki  
#141934 I Finland kontrollerar skogscentralen (samma som skogsstyrelsen i Sverige kanske?) slumpmässigt gallringar.

Jag tycker det är bra att någon utomstående följer upp arbetet man utför så det inte spårar ut.

Klart man kan känna sig som förare övervakad och förföljd men det är ju ändå ett bra system tycker jag.

Blev själv granskad i onsdags och blev godkänd :grin:

Det jag tycker är fel med skogscentralens granskningar är att dom tar för få provytor på ett skift att det är lätt hänt om man har otur att provytorna infaller på dom ställen det råkar finnas stamskador,
med följd att du blir underkänd trots att det överlag är ett väl utfört arbete.

Avatar Fallback

Re: Gallring, kontroll av skogsstyrelsen

Bertilsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#141941 Hittills är synpunkterna här mycket vårdade omkring kontroll. Det gillar jag i stort, men hade väntat mig även kritik över mer kontroll.
Det Vida presterat och Tosca syfta på är både i skogen och efteråt beklämmande hos en gammal skogsägare. Notera att en avancerad internrevision försöker undvika visa hela sanningen. Se tråd.
viewtopic.php?f=29&t=8975&start=0#p105394

Endast en gång tidigare har jag sett avverkningsjobb utföras så felaktigt och det var ett sterbhus där ATA Tage andersson i Moheda farit fram. Se ex. bilder.
Intressant är att en tjänsteman finns med i viktig position i båda fallen.
http://virkesakuten.blogg.se/category/f ... rke-1.html

Min uppfattning är att gallringskontroller minskar i de företag där det marknadsförts. Normalt bör kontroll minska efterhand som ögat blir bättre, att bedöma arbetsresultatet av denna visuella typ, utan kontroll.

För förare är det viktigt att besöka gallringar de själva gjort för ex. tre år sedan och se resultatet.
Just erfarenheter som gamla förare får och förmedlar när de återkommer i bestånd de gjorde förra ingreppet i är viktigt.

I mina uppfattning finns risk att dessa kontrollanter inte besitter tillräcklig kunskap, erfarenhet och personlig mognad för uppgiften. Jag syftar som ex. på att för många av dagens skogsbruksplanläggare har minimal erfarenhet av långsiktig skogsbruk. Sådana vore inte bra som kontrollanter på ex. gallring.

På minussidan för Skogsstyrelsen är att de har visat sig ha för mycket parti med de starkaste krafterna och inte vågat tackla företagen centralt. Ni mins kanske radioprogrammet Kalibers upptäckter.

Slutsats. Det skall löna sig att göra ett bra jobb. Då behövs det att dåliga jobb upptäcks så inte de blir normgivande för ersättning och utförande!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).