En känga till hela bondekooperationen

 Svara  8 inlägg  2580 visn.  5 följer
Användarvisningsbild

En känga till hela bondekooperationen

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#128408 I denna klockrena insändare får sig hela den bondeägda kooperationen med bl.a. Södra en rejäl känga http://www.skogsaktuellt.se/?p=37665&pt=108&m=1422
/Niklas   TS
Nolia 2019
Avatar Fallback

Re: En känga till hela bondekooperationen

 
#128465 Det är enkelt att stå med krokig rygg och hötta med käppen när man säger det var bättre förr....
Skämt å sido men en del har han rätt i, fast min mening är att vi skall ha både föreningar,statliga och privata/AB i skogen.
Konkurens är det bästa sättet att få högsta pris.
Sedan är det alldeles för många av "bönderna" som inte har den blekaste aning hur man läser prislistor och är välldigt lätta att manipuleras virkesköpare mm.
Många av dagens skogsägare har liten eller inget intresse/ kunskap i hur skog hanteras, det blir färre som bor på gårdarna lr är ute och jobbar själva i skogen.
Ca 1/4 av de jag är och gallrar hos kommer inte ut och kollar till det. Jag ringer innan jag kommer med maskinen för att säga till att nu är jag på väg och om de har några frågor lr vill diskutera hur resultatet skall bli, och en del undrar varför jag ringer???? då har de inte så stort intresse.
Som medlem skall man ha synpunkter och förslag till hur "vi" skall bli bättre, men inte stå utanför och snacka skit om än det ena än det andra företaget. Välj det du själv vill göra och påverka ditt resultat.
Men det är bara min enkla åsikt.

Avatar Fallback

Re: En känga till hela bondekooperationen

 
#128472 Är själv ingen fantast av dagens föreningar och kooperativ, men i mångt o mycket har artikelförfattaren mycket kloka och enligt mig goda åsikter. Det fanns en tid då föreningar och medlemsägda kooperativ hade stor positiv påverkan för den enskilde skog- och jordbrukaren. I många fall rentav avgörande betydelse!

Det har tyvärr utvecklat sig till något helt annat än medlemsnytta, att finnas för varje enskild medlem.

Idag är det nog faktiskt precis som nämns för de anställda, för vinsten, för industrin, investeringar i öst... Undrar just när det vänder?!

Hur lång tid kommer föreningarnas inspektorer att "köpa" virke..trodde de skulle finnas till för skogsägarna, ta hand om virke när de vill avverka eller rådgivs att göra så!? Men i dagsläget köper dom virke precis som alla andra aktörer.

Användarvisningsbild

Re: En känga till hela bondekooperationen

 
#128474 Coopens, svaghet är :sad: Vinsten för den enskilda medlemmen är i direkt prop, till avståndet till styrelsen :ugeek: = ju större förening så får du en skälvgående(styrelsen) topp som bara ser till andra mål än den enskilda medlemmen :sad: Jämför gärna med komunismen som övergår i diktaturer :evil: ja vet de va en grov liknelse :grin:

Avatar Fallback

Re: En känga till hela bondekooperationen

 
#128946 Kapitalismens dagar är räknade och den dagen det skiter sig kommer nog de flesta med mark känna betydligt större lugn än alla som bor inne i städerna.. Det är något fel i samhället när (som i min kommun) bostäder på 10år gått från att ha kostat ca 10% av vad de gör idag (flera lägenheter baserar jag mina fakta på (50 då över 500 nu)

Att bankerna kunde gå runt krav på amorteringtider (förr 30-40år för en fastighet, nu längre än en mansålder) och införa amorteringsfria lån, att sänka kontantinsatset till inget, inte ens lagfart & pantbrevsskostnad krävdes under en tid.
Flera hävdar att prishöjningarna beror på tillgång och efterfrågan, pytsan säger jag för majoriteten till objektprisökningarna (Ta län som Småland och Värmland, inte har de inflyttningsproblem inte).

Vad blir summan för det hela? Jo Folket blir än mer skuldsatta och än mer tvingade att jobba för att få in inkomsterna till räntorna, som nu ger storkovan till bankerna (som inget svar behöver ta) Nu ska det vara krav på 15% kontantinsats för vanliga boenden, men för jord/skogsfastigheter krävs 25% (när det här finns ett riktigt värde i form av mark (det tillverkas inte längre :) )) swedbank sa nyss på ett vanligt boende att de endast krävde 10% (klart då får de övriga 5% bli blancolån (klirr klirr i kassan)

Så vad menar jag med allt detta undrar ni. Jo när situationen är som den är, har det blivit betydligt svårare att flytta ut på landsbygden, med dessa kostnadsökningar för varje individ, som mer än någon sin blivit tvungen/låsta att jobba på "fabrik" för att budgeten att gå ihop. Jag hade med lätthet gärna valt bort prisökningarna och då kunnat ägna mig mer åt jobbet på en gård.

Hur ska vi få ut folk på landsbygden som vill driva gårdarna? Detta är väl något som måste ligga till grund för att kunna påverka bondens situation. Det hörs från fler o fler håll att det är viktigare med mångfald och göra minimalt med avtryck i våra marker, det ger direkt ett krav på fler människor och mindre maskiner, alltså måste priserna upp. Kan någon form av kvalitetsstämpel hjälpa? Fast här ställer globaliseringen käppar i hjulen, hur ska våra sågverk kunna konkurrerar på en *öppen" marknad?

Nu är det mest masslakt av gårdar och jag ser inte att det i närzonen blir någon skillnad.
Dock enligt dokumentären Peak Everything, kommer vi om 100år gå med häst igen, så det kanske är ett "tempoärt" problem.. tur att gengas finns ( http://www.vedbil.se/dagbok/mera/36e.shtml där de har satt gengasaggregat på några gamla trojänare).

Men det är snarare samarbete mellan alla led, än egoism som lär ge en framtid.

Avatar Fallback

Re: En känga till hela bondekooperationen

 
#128949 inlägg borttaget/ångrat
Senast redigerad av Hema fre 13 maj 2011, 13:35, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: En känga till hela bondekooperationen

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#128958
Hema skrev:Kapitalismens dagar är räknade


Knappast. Den har varit med i tusen år nu i alla fall.

Avatar Fallback

Re: En känga till hela bondekooperationen

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#128980 Gunnar Gustafsson är uppenbart mycket erfaren, kunnig, påläst och har en ansvarskänsla som är mycket stor.
Gunnars synpunkter är obekväma för många som har makt och kan förse sig med mycket av kakan.
Gunnar motarbetas därför, trots att han väcker viktiga frågeställningar omkring landsbygdsproblem som många sett men blundat för.
Flera tidningar som står kooperationen nära påstås ha vägrat ta in hans insändare. Heder åt Skogsaktuellt.

Södras "sövning" av medlemmar är rena manipulationen. Intressant att märka hur personer som hamnar i Södras Förtroenderåd går från ivriga förändrare till "vi kan inget göra" eller blir "kaffekokare" för att efter uppdragsslut tydligt uttrycka kritik igen.

Som långvarigt Södraanställd har jag sett och upptäckt hur jag själv invaggades i en uppfattning typ "Vi gör så här nu så blir det nog bra sen". Det blev inte bra. Vi avlägsnade oss från gedigna jobb och bästa nytta för ägarna.

Många kloka synpunkter har ni skrivit tidigare här. Försök att agera med kraft för skogsägargruppen vid möten och aktiviteter. Splittringen och okunnigheten bland skogsägarna önskas av både privata företag och kooperationens ledare.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Komet införs i hela Sverige av Niking - fre 11 jul 2014, 00:54
i Skogsnyheter
9 svar
5337 läst
av Niking     
sön 19 apr 2015, 00:39
Steber BGS måste diffa nästan hela tiden av jengman - ons 26 nov 2014, 07:21
i Skördare
3 svar
3463 läst
av jengman     
tor 27 nov 2014, 20:57
Se hela bilden av Niking - tor 27 nov 2014, 23:38
i Skogsnyheter
5 svar
2207 läst
av Niking     
tis 02 dec 2014, 00:59
Tallens rödbandskjuka finns nu över hela Sverige av Niking - tis 27 okt 2015, 00:31
i Skogsmiljö och Trädlära
1 svar
1181 läst
av Niking     
ons 11 nov 2015, 00:51
Skogsbruk måste kunna bedrivas i hela Sverige av Niking - mån 11 apr 2016, 20:52
i Skogsnyheter
12 svar
3208 läst
av isteskog     
ons 13 apr 2016, 20:05