Sida 1 av 1

Storskotarna regerar på normaliserad skotarmarknad  ARTIKEL

Postat: fre 14 jul 2023, 09:00
av Torbjörn Johnsen
Vi har nu sammanställt registreringsdata för skotare på den svenska marknaden för första halvåret 2023. Efter ett svagt fjolår kantat av leveransproblem kan vi nu se en stabilare skotarmarknad. Antalet skotare som hittills registrerats indikerar en årsvolym mellan 350 – 400 maskiner vilket får anses som normala volymer. Samtidigt som marknaden normaliseras kan vi konstatera att det är de stora skotarna som regerar i Sverige.

Dubbelt så många skotare som i fjol

Skogsforum har följt och redovisat skotarmarknaden sedan 2016 och vi har registreringsdata tillbaka till tidigt 2000-tal att jämföra med. Den svenska skotarmarknaden är normalt sett ganska stabil men under fjolåret registrerades betydligt färre maskiner på grund av att många tillverkare hade leveransproblem. Nu verkar produktionen vara tillbaka på normala nivåer och alla de större tillverkarna ser ut att ha kapacitet att leverera. John Deere och Komatsu Forest har dubblat antalet levererade maskiner hittills i år jämfört med i fjol.

Marknadsandelarna ligger i stort sett stabilt med John Deere som knapp marknadsledare före Komatsu Forest medan Ponsse är ohotad trea. Det enda tydliga marknadstappet sker hos Eco Log som har färre registrerade maskiner under första halvåret 2023 jämfört med samma period i fjol. Dock handlar det om få maskiner och situationen kan snabbt ändras innan vi summerar helåret 2023.

1689321077_regsitrerade_skotare-q2-2023-2022.jpg


Skotarna allt större

Även om marknadsandelarna ligger stabilt så finns det ändå tydliga trender i registreringsdata. En sådan är att skotarna blir allt större. Jämför man med siffrorna för 2015, nio år tillbaka i tiden (eller en dryg maskingeneration), så har det skett stora förändringar. Andelen skotare med en lastvikt på 15 ton eller mer har ökat från 37 till 60% medan både gallringsskotare och mellaklasskotare har minskat rejält. Speciellt mycket har segmentet mellan 12 till 14,9 ton minskat. Från 42 % andel av nyregistreringarna 2015 till 27% andel 2023. Tittar vi på de allra största skotarna i XL-klass, med lastvikter över 18 ton, så har dessa ökat sin andel av registrerade från 18% 2015 till 31% hittills i år.

1689321077_skotare-viktklass-q2-2023.jpg


Förändringen i lastvikter sker framför allt i Götaland och Svealand där maskinerna nu blir större. Går vi tillbaka till 2015 så var skillnaden i lastvikt mellan en Götalandsskotare och en Norrlandsskotare ca 3 ton. Under senare år har den skillnaden krympt till ca två ton. Den genomsnittliga lastvikten för Norrlandsmaskinerna har legat stilla under perioden medan den alltså har ökat i både Götaland och Svealand.

Ponsse Mammoth utmanar giganterna

En maskin som definitivt drar upp genomsnittslassen är Ponsses jätteskotare Mammoth. Den här 25-tonsskotaren lanserades i fjol men har snabbt kommit ut på den svenska marknaden. Hittils i år har fyra maskiner registrerats varav tre i Svealand. Tigercat har förvisso haft en 25-tonsskotare som sålts i enstaka exemplar på den svenska marknaden men Ponsse Mammoth ser ut att bli en vanligare syn i svenska skogar. Ponsses näst största skotare, 19-tonnare Elephant King, har dessutom gått upp och blivit Ponsses mest sålda skotare i Sverige. Av hittills elva registrerade maskiner i år har nio hamnat i Götaland och Svealand.

1689321042_img_2022.jpeg


Hos Komatsu Forest har deras största 20-tonsskotare Komatsu 895 nu gått upp jämsides med deras näst största skotare 875 som de vanligaste röda maskinerna i Sverige. Hittills har det registrerats 16 av vardera modellen fram till 30 juni i år. För John Deere är 15-tonsskotaren 1510G fortfarande den ohotade storsäljaren men deras största modell, John Deere 1910G har ändå registrerats i 15 exemplar hittills i år.

När kommer det gröna eller röda 25-tonsskotare?

Givet den här utvecklingen kan man ju ställa sig frågan om när det kommer ut en 25-tonsskotare från John Deere eller Komatsu Forest? Det har länge ryktats om en större grön skotare men hittills har vi inte sett något officiellt om detta ännu. Sedan måste man ha med sig att den svenska marknaden är ganska extrem när det gäller stora skotere. I Finland t ex säljs endast ett fåtal av de största modellerna utan där ligger snittstorleken på skotare lägre än i Sverige. Det samma gäller i princip samtliga marknader i Europa. En faktor man måste ha med när maskinerna skalas upp är ökade eller försvårade vägtransporter vid maskinflytt. Många europeiska länder har större begränsningar när det gäller totalvikter och fordonsekipage på väg än vad vi har i Sverige. Däremot kan de största skotarna eventuellt vara gångbara på den nordamerikanska marknaden.

Tre tillverkare dominerar marknaden

Listan över antalet registrerade maskiner per modell i Sverige toppas som vanligt av John Deeres 1510G. Den utklassar det mesta i skotarväg och har så gjort under många år. Desto intressantare att se hur det ser ut längre ner i listan. Här kan vi som konstaterats ovan se att de större maskinerna klättrar i listan. Komatsu 895 och 875 ligger tvåa och trea och Ponsses Elephant King har klättrat upp till en sjätteplats och passerar Ponsse Buffalo som tidigare varit Ponsses bästsäljare. De första mindre gallringsskotarna hittar vi en bit längre ner och det är Rottne F11D (numera även i E-versionen) och John Deere 1050G som står för sex registreringar vardera hittills i år.

1689321202_komatsu-895-2.jpeg


1689321077_skotare-modell-q2-2023.jpg


Litet utrymme för övriga aktörer

Om man räknar ihop marknadsandelarna för John Deere, Komatsu Forest och Ponsse hittills i år så är de tillsammans nu uppe i 85 procent av totalmarknaden. Det är mer än något annat år undantaget 2015 där de låg på samma nivå. Tittar man enbart på det senaste kvartalet så har denna marknadsandel dessutom ökat till 88 procent. Utrymmet för övriga tillverkare har därmed krympt vilket gör den svenska marknaden till en extremt tuff marknad att ta sig in på. Det är ändå intressant att flera tillverkare försöker och finska Logset har definitivt ambitioner i Sverige.

Skotarkartan.se visar maskinerna

På webbsajten skotarkartan.se har Skogsforum lagt ut samtliga nyregistrerade skotare sedan 2012 på en interaktiv karta. Det går att välja olika tillverkare och olika årsmodell för att se var i landet olika maskiner och modeller hamnat. På skotarkartan finns även de mindre skotarna från Malwa, Vimek och Terri med.

Här hittar du Skotarkartan


Källhänvisning:
Uppgifterna i vår redovisning av skotardata kommer från Transportstyrelsen. Där registreras alla skotare som säljs i Sverige. För skördare finns ingen liknande statistik i Sverige men baserat på uppgifter från Finland kan vi anta att det levereras ungefär samma antal skördare som skotare varje år.

Re: Storskotarna regerar på normaliserad skotarmarknad

Postat: lör 15 jul 2023, 00:03
av skogsjan695xl
895 är en 20 tons skotare.

Re: Storskotarna regerar på normaliserad skotarmarknad

Postat: lör 15 jul 2023, 04:53
av Torbjörn Johnsen
Ja, självklart! Tack för uppmärksamheten, nu är det korrigerat👍