SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skotare

Gremoskotarna går i graven? Eco Log slutar tillverka

3 inlägg 6971 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Gremoskotarna går i graven? Eco Log slutar tillverka  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#792687 Skogsmaskintillverkaren Eco Log i Söderhamn fusionerade verksamheten med de Welandägda bolagen Gremo och SP-maskiner för tre år sedan, in i ett gemensamägt bolag och varumärket Eco Log. Tillverkningen av Gremos skogsmaskiner flyttades till Söderhamn och de gröna maskinerna blev gula.

I augusti 2021 sparkades tidigare Vdn och i november 2022 inleddes en företagsrekonstruktion där en ny ägare, investmentbolaget Lazarus gick in med kapital och majoritetsägande och ytterligare ett Vd-byte skedde i december 2022.

Idag meddelar Eco Log Forestry att tillverkningen av ”Gremoskotarna” 750F, 1050F och 1250F upphör. Hur det blir med relativt nyutvecklade ”Gremoskördaren” Eco Log 1058 framgår inte av pressmeddelandet så det återstår att se. Anledningen är enligt företaget att det krävs nyinvesteringar för att fortsatt kunna tillverka dessa modeller och att man i dagsläget inte har den möjligheten:

Anledningen är att vi är i ett läge där en fortsatt produktion av de berörda skotarmodellerna skulle kräva betydande investeringar för att effektivisera produktionen och säkerställa utvecklingen av maskinerna och deras system. En sådan satsning är i dagsläget inte aktuell och efterfrågan på de berörda skotarmodellerna i deras nuvarande utförande är inte tillräckligt hög i förhållande till de investeringar som vi ser krävs.

Vi vet dock att många uppskattar maskinernas egenskaper och att det finns ett behov av mindre skotare på marknaden. Vi vill givetvis också kunna erbjuda våra kunder ett brett sortiment av högkvalitativa maskiner som täcker alla de varierade behov som vi vet finns inom skogsbruket. Därför kommer vi att se över möjligheten att på sikt göra den satsning som är nödvändig och återinföra en eller flera skotarmodeller i den mindre viktklassen.


Tittar man på försäljningen i Sverige av Eco Logs skotare under de tre senaste åren så ser det ut så här baserat på modeller:

1676547038_reg-ecologskotare-2020-2022.jpg


Skotarmodellerna som kommer från Gremo har stått för 22% av antalet registreringar och de Eco Log-utvecklade skotarna för 78% i Sverige under perioden 2020-2022. Hur det ser ut på exportmarknaden vet vi inte men man kan nog anta att det kan vara ett liknande förhållande även om Gremo av tradition har haft några starka marknader i Centraleuropa.

Läs mer på Eco Logs sajt här:
https://ecologforestry.com/se/nyheter/e ... re-utgaar/

1676547048_ecolog-1050f.jpg


Här kan ni följa Gremos och Eco Logs gemensamma resa via några artiklar på Skogsforum:

24 november 2022: Eco Log rekonstrueras och tar in nya ägare

19 augusti 2021: Eco Log byter VD

2 december 2020: SP Maskiner går in i Eco Log koncernen

17 april 2020: EcoLog tar över Gremo. Tillverkningen flyttas till Söderhamn

22 januari 2017: EcoLog får ny majoritetsägare   TS
Rottne skotare
Avatar Fallback

Re: Gremoskotarna går i graven? Eco Log slutar tillverka

Anton k  
#793165 Så tråkigt. Jag hade en förhoppning när ecolog gick in som delägare men planerna grusades ordentligt och hela gremokonceptet verkar vara väldigt dåligt skött i söderhamn.

Användarvisningsbild

Re: Gremoskotarna går i graven? Eco Log slutar tillverka

Torbjörn Johnsen  
#793424 Nu verkar Eco Log ha fått lite kalla fötter. Tyskarna trycker på och vill ha kvar det mindre skotarsegmentet. Så här skriver Eco Log i ett nytt pressmeddelande på sin sajt idag:

Lugnande besked för alla er som efterfrågar mindre skotare är att detta beslut endast är ett steg i vårt pågående arbete med att anpassa och modernisera vårt småskotarprogram. Utveckling och uppdatering av våra maskinmodeller är ett kontinuerligt och ständigt pågående arbete hos oss på Eco Log för att vi alltid ska kunna erbjuda våra kunder det bästa. Ett naturligt steg är därför att se över hur vi på sikt kan implementera även mindre skotare i vår ordinarie linjeproduktion och ta fram en eller flera mindre skotare som ersätter de tidigare modellerna och kombinerar de bästa egenskaperna från de ursprungliga Gremo-maskinerna med styrkorna hos Eco Logs skotare i det större segmentet. Arbetet kommer att ske i nära samarbete med våra kunder och återförsäljare för att vi ska kunna säkerställa att vi tar fram produkter anpassade efter våra kunders behov. Därför upprättas ett produktråd där dels våra kunder kommer att vara representerade, dels vår tyska återförsäljare WFW, då marknaden för mindre skotare är stor bland annat i just Tyskland.


Länk till Eco Logs sajt:
https://ecologforestry.com/se/nyheter/e ... segmentet/

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).