Skotare

Smart Crane — nu kommer Komatsu med kranspetsstyrning

4 inlägg 2929 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Smart Crane — nu kommer Komatsu med kranspetsstyrning

Fredrik Reuter  
#711887 Skogsmaskinstillverkaren Komatsu som tillverkar röda skördare och skotare i Umeå släpper idag kranspetsstyrning till sina skotare och de kallar systemet för Smart Crane. Under våren arrangerar Komatsu coronaanpassade visningar runt om i Sverige och till hösten påbörjas leveranserna av de första skotarna med kranspetsstyrning.

Det har nu gått några år sedan John Deere lanserade kranspetsstyrning genom deras system IBC till skotare och efter detta har bl. a. Ponsse hakat på och nu är det Komatsus tur. Kranspetsstyrning kan enkelt förklaras med att kranen förses med positionsgivare som sedan en dator i skogsmaskinen använder för att hjälpa föraren med positioneringen av kranen. Detta mynnar ut i att föraren inte behöver använda lika många funktioner i spakarna då ex. utskjutet sköts av datorn och beroende på hur föraren positionerar kranen.

Smart Crane är ett system som Komatsu anpassat tillsammans med hydraulsystemet SmartFlow som de släppte på marknaden 2018. Det är tillsammans som en fungerade enhet som Komatsu vill att kranspetsstyrningen ska ses. Det har att göra med att de fördelar som redan finns i SmartFlow (mjukare, exaktare och mer dämpade rörelser) kombineras ihop med den delautomatiserade kranspetsstyrningen.

Fördelen för kunden är enligt Komatsu att föraren får ett än mer lugnare körsätt och orkar hålla fokus på en högre nivå hela arbetsdagen. Genom detta får man mer välmående förare men också högre produktion.

Smart Crane kommer finnas som en option till alla skotarmodeller som Komatsu har i sin repertoar. Vad Smart Crane kostar i investeringskostnad har vi inga siffror på idag. Komatsu framhåller dock att investeringen ska vara betald snabbare än man kanske kan tro.

SmartFlow är också en option idag och en omtyckt sådan bland de nordiska skogsentreprenörerna. Vi får ingen exakt siffra men nära 100 % av de skotare som levereras idag till Norden har SmartFlow. Komatsu tror också att Smart Crane kommer bli en storsäljare när systemet släpps i höst. De grundar det på att både nybörjare och proffs har nytta av kranspetsstyrning — nybörjare får en snabbare inlärning och producerar snabbare. Erfarna skotarproffs kan slappna av mer mellan varven och sett till ett årsbeting kan de därför också producera mer.

Skogsforum kommer givetvis testa systemet direkt kommer ut skotare för test i skogarna. Håll utkik här på Skogsforum för en testrapport.   TS
Rottne skotare
Avatar Fallback

Re: Smart Crane — nu kommer Komatsu med kranspetsstyrning

Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#711905 Att ha lägesgivare inbyggda i hydraulcylindrar hade grabbarna i Alfta redan på 707-an som diametermätning i slutet av 80-talet,man kan ju undra varför det tar 30 år att få in det i en skotarjävel?

Avatar Fallback

Re: Smart Crane — nu kommer Komatsu med kranspetsstyrning

AKKAMAAN  
#711909
Simba skrev:Att ha lägesgivare inbyggda i hydraulcylindrar hade grabbarna i Alfta redan på 707-an som diametermätning i slutet av 80-talet,man kan ju undra varför det tar 30 år att få in det i en skotarjävel?

De inbyggda givarna på den tiden hade inte vare sig precision eller pålitlighet som behövs för kranspetsstyrning. Dessutom så hade maskintillverkarna och Monsun-Tison/VOAC fullt upp med att utveckla befintliga EHC system. Forskningsstiftelsen Skogsarbeten gjorde förstudier på kranspetsstyrning tillsammans med komponenttillverkarna och det ansågs att det inte fanns lämplig teknologi ännu. Idag vet man att det behövs riktningsventiler med tryckavkänning/sensorer på arbetsportarna, samt riktningsventiler som individuellt och oberoende kunde kontrollera in och utgående flöde till hydraul-kolvar/motorer. En annan viktig del som saknades var "datorkraft" med enkelt programmerbar mjukvara. Allt var ju fortfarande styrt med program i PROM-minnen vilka inte kunde programmeras med en enkel knapptryckning. Sen ska det ju finns en marknad som är mottaglig också. Entreprenörer och förare hade ju på 1980-talet ännu inte ens accepterat kostnaden och funktionen på EHC och minispakar fullt ut.

Avatar Fallback

Re: Smart Crane — nu kommer Komatsu med kranspetsstyrning

Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#711923 Dom där givarna mätte på hundradelsmillimeter,men sen var det glapp i länklager/tapp

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).