Skotare

Tvärbroms för svensk skotarmarknad

2 inlägg 4237 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Tvärbroms för svensk skotarmarknad

Torbjörn Johnsen  
#661111 Skogsforum har sammanställt registreringsuppgifterna för skotare under andra kvartalet 2020. Första kvartalet i år var mycket starkt med 111 registrerade skotare. Du kan läsa mer om den rapporten i tråden Fjolårsaffärer ger grön färg på svensk skotarmarknad

1597315354_johndeere1510g.png


Årets andra kvartal ser betydligt mörkare ut med endast 67 skotarregistreringar. Det är något mindre än genomsnittet för Q2 under senaste tio åren. Nu är det dock troligen inte så att det blivit tvärstopp i skogsmaskinmarknaden utan mer att det är försörjningsproblematiken för komponenter som återspeglas i registreringssiffrorna. Under början av Q2 stängde stora delar av Europa ner fabriker och det var tidvis svårt att få fram beställda komponenter från Tyskland och Italien som är viktiga leverantörsländer. Denna situation verkar nu ha löst sig i och med att Europa öppnat upp igen. De flesta tillverkare hade mycket välfyllda orderböcker när vi gick in i 2020 och det verkar inte som om avbokningarna i Coronakrisen har varit på samma nivå som under finanskrisens 2009. Den stora frågan är ju hur det ser ut framöver. Några ledtrådar kanske man kan få från Ponsses halvårsrapport som presenterades i dagarna och som vi skrivit om i tråden Ponsses halvårsrapport – sjunkande försäljning och vinst

1597315354_skotare_q2-2020-2019.png


Gröna skotare fortfarande i topp
Ponsse har gjort ett starkt första halvår på den svenska marknaden och ligger nu en maskin före Komatsu. Marknadsledare är fortfarande John Deere som hittills har levererat 41 procent av skotarna i Sverige. För 2019 var den siffran bara 30 procent. Tvåa är Ponsse med 21,3 procent och trea Komatsu med 20,8 procent. Det återstår att se hur kommande månader ser ut. Marknadsandelarna ändrar sig snabbt i och med att det är en liten totalvolym där några få maskiner gör stor skillnad.

Stenhård konkurrens på svenska skotarmarknaden
Tittar vi på topplistan över vanligaste modeller så är det fortfarande John Deeres 1510G som toppar med mer än dubbelt så många maskiner som tvåan, John Deere 1910G. Bland de tio vanligaste skotarna finns bara John Deeres, Komatsus och Ponsses maskiner representerade. Det är onekligen tufft för de mindre tillverkarna att konkurrera på den svenska skogsmaskinmarknaden.

1597315354_skotare-modeller-q1-2-2020.png
   TS
Användarvisningsbild

Re: Tvärbroms för svensk skotarmarknad

Temlav  
#662168 Kommentar från Komatsu:

Komatsu om skotartappet
Framgångar i fjol är en stor orsak till tappet i år. Det menar Annelie Persson, pressansvarig på bolaget.

Nio stycken Komatsu 895 inregistrerades under årets första sex månader. Totalt blev det 37 stycken skotare för Komatsu som i och med det ligger trea på skotartoppen i år efter att ha varit det vinnande märket 2019.
Nio stycken Komatsu 895 inregistrerades under årets första sex månader. Totalt blev det 37 stycken skotare för Komatsu som i och med det ligger trea på skotartoppen i år efter att ha varit det vinnande märket 2019. FOTO: KOMATSU
2019 var ett bra skotarår för Komatsu med 124 nyregistreringar. I år har det gått sämre med bara 37 stycken nyregistreringar första halvåret. Delvis en fråga om timing, anser Annelie Persson, pressansvarig på bolaget.

– Vi har en bra orderstock, men vi har lite släpande leveranser vilket avspeglar sig på våra marknadsandelar.


Pandemin påverkar
Förra höstens stora efterfrågan från andra marknader påverkar också då leveranstiderna blivit längre, menar hon. Samt pandemiutbrottet.

– Såklart finns det en påverkan av det produktionsstopp vi hade på vår montering, samt de restriktioner vi införde som följd av covid-19.

Hoppas på fabriken
Den nya fabriken som är klar 2021 förändrar mycket:

– Då säkerställs att vi har en högre kapacitet. Förutom det jobbar vi hela tiden med förbättringar och uppdateringar av våra produkter och tjänster.

Första halvåret ifjol inregistrerades det enligt Skogsforums siffror 55 Komatsuskotare, samma siffra för i år är 37 stycken. Motsvarande siffror för John Deere var 51 skotare 2019 och 73 i år. För Ponsse blev det 25 skotare 2019 och 38 i år.

Varför har andra märken klarat sig bättre?

– Vi har nog samtliga råkat ut för situationer genom åren där en stark orderingång på vissa marknader påverkar ledtiden för maskinleveranser och därigenom även tillfälligt marknadsandelar på andra marknader.

Vad tror ni om helåret?

– Vi tror definitivt på en återhämtning. Men under rådande pandemi är det svårt att uttala sig.

Fanns på: https://www.atl.nu/entreprenad/komatsu-om-skotartappet/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).