SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skotare

Fjolårsaffärer ger grön färg på svensk skotarmarknad

1 inlägg 2909 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Fjolårsaffärer ger grön färg på svensk skotarmarknad  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#641313 Tittar man på antalet registrerade skotare under första kvartalet 2020 så ser man inga spår av någon Coronakris. Orsaken är att maskinerna som levererats till kunder det här årets första månader såldes i fjol. Paradoxalt nog så kan 2020 bli en av 2000-talets största skotarår vad gäller leveranser och registreringar. Trots att marknaden nu mattas av och de flesta tillverkare tillfälligt har stängt ner eller minskat produktionen i sina fabriker.

John Deere och Ponsse ökar på den svenska skotarmarknaden
Registreringen och leveranserna av skotare ökade med över 50 procent under Q1 2020 jämfört med samma period året innan. I antal maskiner handlar det om 40 skotare fler och denna ökning har i huvudsak levererats av John Deere och Ponsse. Men även EcoLog och Sampo-Rosenlew har fått ut några fler maskiner under första kvartalet i år jämfört med Q1 2019. Övriga tillverkare ligger ungefär på samma nivå som i fjol.

1588235765_skotare-q1-2020-2019.png


JD 1510G pupulär i hela landet
I särklass populärast av alla skotare är John Deeres 15-tonsskotare 1510G. Det var den mest sålda maskinen i Sverige under 2019 och det fortsätter den att vara även i år. Det är även en maskin som säljer bra i hela landet. Totalt gick det ut 20 st 1510G-skotare under Q1 2020: sex st till Götaland, sex till Svealand och åtta till Norrland.

1588235779_johndeere_1510g.jpg


Nya ”lillskotaren” är en 11-tonnare
Tittar man vidare på topplistan över maskinmodeller så kan man se att John Deeres nya gallringsskotare JD 1010G hamnar tvåa. Av John Deeres två minsta gallringsskotare så väljer kunderna nästan uteslutande 11-tonsskotaren JD 1010G före den mindre JD 910G. Samma fenomen kan vi se hos Rottne där 10-tonsskotaren F10D inte finns med bland registreringarna för Q1 utan det är nu enbart 11-tonnaren F11D som säljer.

1588235765_ponsse_bison.jpg


Modellglapp för nylansering?
Trea på listan är Komatsus 855 tätt följd av Ponsse Buffalo som blir allt populärare. Men vi kan även se att Ponsses nya lite större Bisonskotaren nu börjar komma ut på den svenska marknaden. Bland Komatsus modeller är det Komatsu 855 som är populärast. EcoLog fick ut fler maskiner under Q1 2020 jämfört med samma period i fjol trots att de inte levererade en enda storskotare EcoLog 594E. EcoLog 574E stod för hela deras leverans och man kan gissa att det blev ett litet glapp mellan modellerna i och med lanseringen av den nya F-serien där EcoLog 594F var först ut.

1588235765_skotare_per_model-q1-2020.png


Färre storskotare
Om man tittar på genomsnittliga maskinstorlekar över tid så har vi sett en ganska stabil ökning av maskinernas vikt och lastförmåga över tid. De största skotarna har också blivit allt vanligare. För första kvartalet 2020 ser vi dock en nedgång i andel för de största maskinerna. Skotare med lastförmåga över 18 ton minskar i andel för första gången på fem år. Det återstå att se om det är en tillfällig händelse eller om det är något som håller i sig över tid.

Framtiden?
Alla maskiner som levererats i år är sålda under fjolåret. Enligt maskintillverkarna så var orderingången fortsatt stark en bit in på det här året och det är inte förrän nu under de senaste veckorna som skogsmaskinentreprenörerna börjar bli riktigt försiktiga med sina maskininvesteringar. Maskintillverkarna som jag pratat med är ändå ganska positiva över situationen. Trots att många verksamheter i Sverige ligger mer eller mindre nere och den oro som finns över marknadsutvecklingen för främst sågverksindustrin så anser maskinföretagen att situationen är ”bättre än väntat”. Jämfört med finanskrisen 2008/2009 så är det inte alls lika dramatiskt. I alla fall inte ännu. Då avbokades tecknade order på löpande band och inga nya maskiner såldes. Hela finaniseringssystemet gick i baklås. Nu har det endast skett enstaka avbokningar enligt tillverkarna och deras kunder verkar än så länge ha bra med jobb.

Maskinföretagen har länge haft långa leveranstider p g a att tillverkningen inte hängt med efterfrågan. Nu ser vi istället en skogsmaskinmarknad där förhållandena troligen kommer att bli de motsatta. Orderingången går onekligen ner i och med all osäkerhet som finns samtidigt som de flesta tillverkare har ökat eller håller på att öka sin produktionskapacitet. Vi på skogsforum följer utvecklingen med spänning.   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).