Skotare

Sveaskog största skogsmaskinägaren - ökar bolagsmaskinerna?

4 inlägg 2777 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sveaskog största skogsmaskinägaren - ökar bolagsmaskinerna?

Torbjörn Johnsen  
#540979 Skogsforum tittade lite på vem som äger flest skotare i Sverige. Bland de största fristående skogsmaskinentreprenörerna finns tre företag som har tio skotare eller fler (10, 13 & 16 st). Därefter finns en handfull entreprenörsföretag som har mellan 7-9 skotare men merparten har färre maskiner per företag och de flesta har en eller två skotare. Hur den här storleksfördelningen har förändrats över tid kan vi inte se i vårt material men bland entreprenörsföreträdare antas att det blir fler större företag. Samtidigt verkar det hela tiden tillkomma nya, mindre entreprenörer så det finns inget tydligt svar.

Den största skogsmaskinägaren i Sverige är dock inte fristående entreprenörsföretag utan istället statens skogsbolag Sveaskog som äger 43 skotare. Tätt därefter kommer Storaenso som har 42 skotare. SCA äger 18 skotare och Holmen 13. Södra skogsägarna äger fem. Totalt finns 121 bolagsägda skotare i Sverige idag (med årsmodell 2010-2018) vilket utgör ca 5 % av alla skotare inom det här ålderssegmentet. Bolagens maskiner är dock mestadels nyare så tittar man på senare års registreringar så är andelen större. Mellan 6-7 % av landets skotare med årsmodell 2015-2018 finns hos bolagen.

Frågan är om det finns en trend att skogsbolagens driver mer och mer avverkning med egna maskiner? SCA ser ut att öka antalet egna skotare medan både Holmen och Storaenso verkar ligga relativt stabilt under senare år. Däremot ser det ut som om Sveaskog ökat antalet egna maskiner markant under de senaste åren sedan 2016.

Hur tror ni utvecklingen kommer att se ut framöver? Kommer antalet bolagsägda maskiner att öka och i så fall varför? Är det i så fall en begynnande brist på avverkningsresurser eller finns det andra skäl som driver?

1546175853_skotare-skogsbolag-2010-2018.png
(tabell)

1546176066_jd1510g-skotare.jpg


Det här är en tråd som ingår i Skogsforums #trendspaning inför skogsåret 2019 som vi presenterar i årets sista Nyhetsbrev 2018. Skogsforums nyhetsbrev skickas ut en gång per månad till alla medlemmar och vill du också hålla örat mot stammen ska du registrera dig som medlem du också. Det är helt kostnadsfritt och du registrerar dig här.   TS
Avatar Fallback

Re: Sveaskog största skogsmaskinägaren - ökar bolagsmaskiner

Valmet 890  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#541133 I våra trakter ligger antalet sveaskog maskiner på ungefär samma nivå, minskat två grupper tror jag dom senaste typ 10 åren.
Om prispressen mot entreprenörerna fortsätter så kan det mycket väl bli så att dom får skaffa fler egna maskiner istället, entreprenörer börjar ledsna på prispressen nu....

Avatar Fallback

Re: Sveaskog största skogsmaskinägaren - ökar bolagsmaskiner

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#541454 I Skåne minskar det. De hade ett slutavverkningslag och två gallring låg för 5-6 år sedan. Nu har de bara kvar ett eget slutavverkningslag, resten ligger på entreprenad.

Avatar Fallback

Re: Sveaskog största skogsmaskinägaren - ökar bolagsmaskiner

AKKAMAAN  
#542665
Torbjörn Johnsen skrev:Frågan är om det finns en trend att skogsbolagens driver mer och mer avverkning med egna maskiner? SCA ser ut att öka antalet egna skotare medan både Holmen och Storaenso verkar ligga relativt stabilt under senare år. Däremot ser det ut som om Sveaskog ökat antalet egna maskiner markant under de senaste åren sedan 2016.
Hur tror ni utvecklingen kommer att se ut framöver? Kommer antalet bolagsägda maskiner att öka och i så fall varför? Är det i så fall en begynnande brist på avverkningsresurser eller finns det andra skäl som driver?

Antar att trenden är den samma med avverkningsmaskinerna...
De stora bolagen kommer nog aldrig att överge den begränsade andelen egen drift. En liten andel egen drift ger dem intern trovärdig uppföljning på kostnader och produktivitet som sedan kan hävda i förhandlingar med entreprenörerna. När entreprenörena inte orkar vara med, som Valmet 890 säger i sin kommentar tidigare, så startar man egna maskingrupper, vilket så småningom troligen vänder när skjutandet mot de egna kollektivanställda förarna som sätts under mera press, och kommer att hotas med att entreprenörer kommer att komma ta över om inte produktiviteten höjs.
Nu har det ju varit "entreprenörenas marknad" sedan 1990-talet tills de för ett antal år sedan började utsättas för hårdare press. Och nu börjar de långsamt falla ifrån. Mycket möjligt att utvecklingen kommer att stå sig ett bra tag. Skogsindustrin är under väldigt hård global konkurrens. Dessutom har Svensk skogsindustri en aktieägar-kår som har vänjt sig med höga utdelningar på sina insatser. Till och med skogsenergiråvara öbrjar få en global marknad och Svenska avverkningsrester har det svårt att konkurrera med t ex Brasilansk import. Det var ju bara några tiotal år sedan det knappt lönade sig samla ihop avverkningsrester om det var längre än "50-100 km till värmepannan"
Skogsmaskintillverkarna har svårt att besvara efterfrågan på skogsmaskiner vilket gör att priserna på maskiner kan förväntas stiga. Det slår hårdare mot svensk industri än mot de CTL-skogsländer som inte tampas med höga lönenivåer för förare, eller som klarar sin avverkning med maskiner som inte behöver dyra datorstyrningar eller "avancerad hyttdämpning"
Mina 2¢

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).