Skotare

Resultat Skogforsks spårdjupstest (Ontrack, 10W, Malwa)

3 inlägg 5402 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Resultat Skogforsks spårdjupstest (Ontrack, 10W, Malwa)

Fredrik Reuter  
#479127 Skogforsk har nu lämnat ut data från sitt spårbildningstest som genomfördes med fyra olika skotare på en åker i Tierp hösten 2017.

1509533752_skogforsk-spardjuptest-ponsse-ontrack.jpg


I tråden OnTrack - nytt projekt med skotare på band finns mer information inför testet men kanske främst om projektet med bandställ i stål från franska Prinoth.

Skotarna som testades var:

Ponsse Buffalo 8W
Ponsse Buffalo 10W
Ponsse / OnTrack
Malwa 560F med påhängsvagn

Flera olika tester genomfördes, på rak bana, S-kurvad bana, tomkörning samt med 75% last vilket för en Ponsse Buffalo blev 11 ton virke.

Kontentan jag drar från testerna är bl a att ju längre anläggningsyta du har på hjul/boggie, desto djupare spår vid svängning. Vid rak körning utan sväng är det nästan med motsatta (ganska givet egentligen) som gäller.

Den skotare som ser ut att prestera bäst i testet är Malwa. En anledning till det bör vara korta boggies som minskar skjuvning. Nackdelen med korta boggies är högre marktryck per enhet men det har Malwa då löst med en påhängsvagn så man får ett boggiepar extra att fördela vikten på.

Eftersom Malwan inte lastar lika mycket som en Ponsse Buffalo har man kompenserat för detta genom att Malwan har fått göra fler överfarter i samma spår för att få liknande resultat.

Det som speglar körningen i skogen allra bäst är S-kurvetestet och du ser diagrammet här nedan. Y-axeln (vertikal) visar på ett genomsnittligt spårdjup i centimeter och X-axeln (horisontell) visar antal överfarter i samma spår.

1509533752_resultat-spardjupstest-skotare.jpg


Som diagrammet visar så står sig Malwa bra i detta test, även utan band. Bandskotaren OnTrack klarar också dessa tester bra, de som sticker ut är “vanliga” Ponsse Buffalo samt 10-hjuling från Ponsse.
Den 10-hjuliga skotaren hissade bakre däckparet vid sväng. OnTrack hade inte lika snäv styrvinkel som de övriga.
Enligt källor fick också testen med Buffalo 8W samt Buffalo 10W avbrytas efter fem överfarter. Detta då spåren blivit 35 cm djupa på vissa ställen i slingan och det var max vad de fick köra ner i åkern för markägaren.

Rak körning med 75% last så presterar OnTrack och Malwa bäst. Här presterar också den 10-hjuliga skotaren från Ponsse bra, se diagrammet nedan.

1509533752_rak-bana-spardjup-tierp-skotare-skogforsk.jpg


Bifogar PDF från Skogforsk i ämnet.

Vad är dina tankar om detta, diskutera gärna här i tråden!   TS
Avatar Fallback

Re: Resultat Skogforsks spårdjupstest (Ontrack, 10W, Malwa)

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#479486 Jag är faktiskt förvånad både över att Malwa och OnTrack klarade sig då bra samt att en "vanlig" skotare inte klarade sig bättre. Väldigt intressant faktiskt.

Avatar Fallback

Re: Resultat Skogforsks spårdjupstest (Ontrack, 10W, Malwa)

Håkan A  
#479507 Klart intressant försök även om det är svårt att dra långtgående slutsatser. I skogen varierar vanligen underlaget mer än på en åker, vilket gör resultaten svåra att direkt översätta till praktisk verksamhet. Samtidigt blir de enskilda resultaten jämförbara i ett försök som detta.
Det är intressant att notera Malwans spårdjup, trots fler överfarter.
Storskogsbruket argumenterar ofta för att körskador och spårdjup, totalt sett, blir mindre med större skotare och färre överfarter. Malwans resultat i detta försök indikerar att med rätt utrustning kan en mindre skotare ge mindre spårdjup och markskador, trots betydligt fler överfarter.
Det hade varit intressant att veta om det gjordes några mätningar av markkompaktering på fastställda djup under markytan för varje maskin.
I praktisk drift kommer det givetvis till en mängd andra aspekter kring val av skotarstorlek t.ex. ekonomi och ergonomi.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).