Skotare

Maskinförsäkring

12 inlägg 5490 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Maskinförsäkring

sundelius  
#376929 Som de flesta vet efter att jag plågat er min beslutsångest så har jag beställt en Malwa 460 -12.

Har inte haft någon försäkring på farsans gamla traktor men nu är det kanske dags trots att jag är lite allegisk mot allt vad försäkring heter :roll:

Undrar var ni har era maskiner försäkrade och vad som bör ingå, vill ha det så basic som möjligt men denna investering är stor för mig så någon slags trygghet vill jag ha   TS
Avatar Fallback

Re: Maskinförsäkring

550  
#376934 De är inte traktorreggade va? Brand och stöld är väl basic, men du kanske menar mer mot maskinella problem? (Inte för att jag kan något direkt om försäkringar) :D

Användarvisningsbild

Re: Maskinförsäkring

sundelius  
#376958 Vet inte riktigt vad som ska ingå 550?

Ställer frågan helt förutsättningslöst om vad ni som har lite nyare maskiner tycker ska ingå?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Maskinförsäkring

sundelius  
#378194
sundelius skrev:Vet inte riktigt vad som ska ingå 550?

Ställer frågan helt förutsättningslöst om vad ni som har lite nyare maskiner tycker ska ingå?


Ingen som har tips om bra bolag och vad ni tycker ska ingå?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Maskinförsäkring

Seb macahan  
#378199 Till att börja med, kolla med många olika, det kan skilja grymt mycket.
Min Tigercat H09, 2009 med 14000timmar skulle länsförsäkringar ha 16000:-/år (grund skydd). Kompisen köpte en JD 1070 2006 med 12000timmar, LF skulle ha runt 6000:-/år för den??? Nu ett halvår efter jag sålt maskinen fick jag en avi på helårsförsäkring från LF på 5800:-/år (trots att jag ringde o sa upp försäkringen dagen då dom hämtade maskinen).
Jag har för mig att det du kan försäkra mot är:
Brand (självklart)
Stöld
Skadegörelse
Kolla hur den är typad. Min traktor som kostade dubbelt upp mot skördaren kostar runt 1000:-/år (även då den var ny). Maskin-skade försäkring bjuder New Holland på i 5år, men till sommaren är det roliga slut :sad:
Sen tror jag det är bra o ha sina prylar försäkrade på någorlunda samma ställe o inte byta för ofta. Jag har aldrig haft några problem o få ut ersättning. När vi hade inbrott stals två sågar den ena värd max 300 och den andra 3-4000. Fick 14000sek i ersättning av LF utan kvitto på sågarna (räckte till en ny Hq550 & Stihl Ms201 :grin: ). Grannen hade kvitto på en ny Jonsered för 8000kr 2mån gammal. Han fick ut runt 3500 har jag för mig (annat bolag).
Sen håller jag med dig ang. försäkringar. Skulle jag lagt dom pengarna på ett konto hade jag fått ha rätt mycket oflyt innan jag "ätit" upp den kostnaden.

Användarvisningsbild

Re: Maskinförsäkring

Seb macahan  
#378200 Men du skulle ju inte fippla med försäkringar i dag, du skulle ju ta bilder!! :wink:

Avatar Fallback

Re: Maskinförsäkring

uffejohan  
#378222 Grattis till Malwan, en sån skulle oxå vilja ha...
En maskinförsäkring består av följande delar:
1. Trafikförsäkring, obligatorisk för alla självgående maskiner, kostar inte mycket för en terrängmaskin.
2. Delkaskoförsäkring, ersätter brand, stöld, glasrutor, för vissa fordon räddning och rättsskydd.
3. Vagnskada, ersätter skador orsakade av yttre händelse, exempelvis om du skulle välta maskinen och förstöra hytten.
4. Maskinskadeförsäkring, ersätter inre skador, exempelvis haveri på drivlinan.
5. Avbrottsersättning. Ersätter förlorade intäkter vid maskinhaveri, förmodligen inte nödvändigt i ditt fall, men kan behövas vid dyra produktionsmaskiner, framförallt skördare.

När du begär offerter från bolagen, be dem speca premien för de olika momenten så är det lättare att ta beslutet. Be också om att de redovisar självriskerna för de olika händelserna. Kolla om de kräver sprinklersystem för brandmomentet. Jag vet att Länsförsäkringar kan ge brandförsäkring utan sprinkler men då till ett begränsat belopp, tror det är 400 kkr.
Jag hade frågat Länsförsäkringar, TryggHansa, Dina, IF och Folksam.
Hör gärna av dej på mail, Fredrik kan nog ge dej min mailadress, jag har jobbat som försäkringsmäklare i över 20 år, numera pensionär.

Avatar Fallback

Re: Maskinförsäkring

ÅsaNisse  
#378233 Finns ju ett bolag som specialiserat sig på skogsmaskiner. Minns ej namnet här och nu, men vill minnas att det finns en tråd någonstans i nystanet om detta. Grejen är ju också att man måste kolla varje år, för om du får ett bra pris nu så är det skyhögt nästa år om du inte byter bolag då. Försäkringar är en evig kohandel som borde granskas lite extra. Sen att de inte gäller för något när skadan hänt är ju nästa pilsner.

Användarvisningsbild

Re: Maskinförsäkring

sundelius  
#378237 Tack för svaren :-BD

   TS
Avatar Fallback

Re: Maskinförsäkring

uffejohan  
#378239 Jag vill absolut inte försvara försäkringsbolagen,det är ju dem jag har arbetat MOT, men jag tycker inte det är sant Åsanisse att försäkringar inte gäller när skadan hänt. Som grund till en försäkring ligger ett försäkringsavtal. I det har försäkringstagaren och försäkringsbolaget olika åtaganden. Försäkringstagaren ska uppfylla vissa krav. Är de uppfyllda ska bolaget betala ersättning. Är man överens om villkoren innan man tecknar försäkringen, är min erfarenhet att det sällan blir problem när det hänt en skada.
Är det möjligen ME ( maskinentreprenörerna ) du tänker på ang specialförsäkringar? I så fall är det TryggHansa som ligger bakom den.
Mitt tips blir med andra ord: Läs igenom villkoren noga innan ni betalar försäkringarna, oavsett vilken det gäller.

Avatar Fallback

Re: Maskinförsäkring

ÅsaNisse  
#378242 Jag Googlade fram AB Skogsmaskinförsäkringar i Gävle. Det är en försäkringsförmedlare som specialiserat sig på vissa försäkringar (och naturligtvis ska tjäna lite på det) men i vissa fall har de bra priser och villkor.
Vad jag menade med att försäkringar inte gäller eller kraftigt reducerar ersättning när skadan hänt har jag ett bra exempel på. En 6 månader gammal lastmaskin var inne på verkstad för lite ombyggnad och modifiering för timmergrip. Vid svetsningsarbeten slog det eld och då ville försäkringsbolaget ( Verkstadens ansvar och maskinförsäkringen var samma bolag) reducera ersättningen 50% för att maskinen inte hade sprinkler. Finns inget krav på sprinkler i grushantering, som var maskinens normala användningsområde. Detta gällde att hjälpa till med röjning efter Gudrun år 2005. Efter ett antal advokattimmar betalade bolaget, men höjde sedan premien till nästan det dubbla.

Användarvisningsbild

Re: Maskinförsäkring

Fredrik Reuter  
#378315 Hej,
Ja, de är förmedlare och specialister på just skogsmaskiner. Har hört mest gott om dom.

http://www.svenskskogsmaskinforsakring.se/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).