Skotare

Griptilt på gallringsskotare

10 inlägg 6983 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Griptilt på gallringsskotare

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#227853 Kollade en sån på Elmia. Påstods höja produktionen. Visst såg det smidigt ut på filmen att ändslå knippena. Men är det värt 76 000 och 65 kg extra i kranspets?   TS
Avatar Fallback

Re: Griptilt på gallringsskotare

axwell  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#227863
Skogsola skrev:. Visst såg det smidigt ut på filmen att ändslå knippena. Men är det värt 76 000 och 65 kg extra i kranspets?

Upp


Det låter mycket med 76´.

Titta här när min granne kör den här lilla grävaren hur smidigt det är.


Avatar Fallback

Re: Griptilt på gallringsskotare

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#227864 Orginell maskinkombination. :smile: På skogsforum får man se det mesta.

   TS
Avatar Fallback

Re: Griptilt på gallringsskotare

tallen100  
#227873
Skogsola skrev:Kollade en sån på Elmia. Påstods höja produktionen. Visst såg det smidigt ut på filmen att ändslå knippena. Men är det värt 76 000 och 65 kg extra i kranspets?

Det tvivlar ja på, finns vanan så ändslår man ju snabbt smidigt ändå, så det är tveksamt.

Avatar Fallback

Re: Griptilt på gallringsskotare

torpöbo  
#227886 Tror att produktionsvinsterna finns när man ska lirka ut knippena ur riktigt täta bestånd eller på jobbiga ställen, vid slutavverkning lossar man ju bara på gripen lite och skjuter emot grinden.

Användarvisningsbild

Re: Griptilt på gallringsskotare

skogsjan695xl  
#227921 Om skördarföraren lär sig göra fina högar så ska man inte behöva ändslå virket.

Avatar Fallback

Re: Griptilt på gallringsskotare

skotarmasse  
#227963
skogsjan695xl skrev:Om skördarföraren lär sig göra fina högar så ska man inte behöva ändslå virket.


Instämmer,och dessutom har man inte råd att pilla med virket och göra snygga vältor,lägg virket rakt bara.fallande massaved får ha en "bredd" av 6meter om jag minns rätt.

Avatar Fallback

Re: Griptilt på gallringsskotare

kooog  
#231468 Har griptilt på våran rapid g-98. Finns väldigt många fördelar. Särskilt i klena bestånd efter beståndsgående skördare när högarna kan ligga lite si och så. Men även i slutavverkning. Särskilt på 3meters kubb som kan vara lite lurig att ändslå mot grind/mark. Och en jättefördel är när man lastar i stark medlut och har nästan fullt lass så kan man tilta knippet framåt så går det lätt att lägga mot grinden. Vi är jättenöjda med våran men den satt på maskin när vi köpte den och jag. Är tveksam om man skulle lägga 76000 på den. Men det är helt klart en bra grej. En bra bonusfunktion är att den är väldigt bra att ha om man ska putta omkull problemträd. Bara att hålla i trädet och lägga omkull det dit man vill ha det.


Bra grej- absolut!
Värt 76000- tveksamt.

Avatar Fallback

Re: Griptilt på gallringsskotare

schough  
#231532 76 000 är för ett paket med tilt,rotator och bromslänk, enbart tilt ca 29 000+m. Har en tx med tilt som gått ca 6000h. och som nämnts tidigare i tråden kommer den till mest nytta i trånga, klena bestånd. Ev Produktionsökning är svårt att mäta, men förarna gillar det, arbetssättet blir lugnare, mindre slag o smällar, lättare att lägga ihop små högar= färre lyft och i och med att virket plockas ut stående har skördaren kunnat öka medellängden på massaveden ca 40cm vilket bidrar till högre medellass. Även vid med/motlut finns fördelar. Har försökt att räkna på detta men eftersom mycket är antaganden och att enheterna(m3fub) är relativt små slår det väldigt mycket upp o ner i kalkylen. Men nöjda förare med bra arbetsmiljö är väl oxå en produktionsökning ?

Användarvisningsbild

Re: Griptilt på gallringsskotare

finskpinne  
#231766 Jo nog är det säkert ett bra hjälpmedel. Har själv funderat på att skaffa en men det har inte blivit... Inte ännu iaf. Den är ju inte uppfunnen för att jämnslå virke med utan den ska ju underlätta och snabba upp arbetet i trånga gallringar. Och inte bara snabba upp arbetet utan även göra det lättare att göra ett bra resultat. Med lång massaved kan man lätt skada ett kvarvarande träd när man för knippet mellan träden. Och åtminstone här i Finland är certifieringsgranskarna noggranna med stamskador på kvarvarande bestånd. För en skicklig förare är det ju inga problem att få ut virket utan att skada allt för många stammar men varje stamskada som kan undvikas är ju alltid ett steg i rätt riktning...

Idag finns det en slags ventil som gör att man inte behöver dra några hydraulledningar eller elkablar till kranspetsen, tilten styrs med oljan från rotatorn och gripen.

Men som tidigare nämnts i tråden så är det ju svårt att räkna ut några exakta siffror på produktionshöjning så det är ju svårt att säga om det är ekonomisk motiverat att skaffa en sån... För idag får man ju väldigt lite extra betalt för ett gott utfört arbete. Sånt syns bara i det långa loppet eftersom man då har kvar ett gott rykte och på det sättet får fortsatt förtroende från kunderna, men om det inte går runt ekonomiskt så har man ingen nytta av ett gott rykte när banken ska ha sin amortering... Tyvärr...

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).