Sida 7 av 189

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: tis 08 sep 2009, 22:42
av totte
Klassisk svensk husmanskost: Stekta saltsillfileer med grädde och massor av lök. Oerhört gott, men man blir också oerhört törstig efteråt. Har gått åt en del extra att dricka ikväll.

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: tis 08 sep 2009, 22:46
av valmet901
Pyttipanna med ägg

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: tis 08 sep 2009, 23:17
av Slurfi
Lunch: Fläsk och potti på City Krogen, Kiruna
Middag: 90s skrov med allt på Annis, Kiruna

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: tis 08 sep 2009, 23:19
av Slurfi
totte skrev:Oxfilé i skivor, klyftpotatis på King Edward direkt från landet och vaxbönor direkt från växthuset. Hemlagad bernaise-sås till. =p~

Kan du ge en snabblektion i Bea-kokning?

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: tis 08 sep 2009, 23:19
av Slurfi
Knegarn skrev:kalvdans ti midda!

Jag önskar att det var jag som hade skrivit det.

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: ons 09 sep 2009, 21:59
av totte
Slurfi skrev:
totte skrev:Oxfilé i skivor, klyftpotatis på King Edward direkt från landet och vaxbönor direkt från växthuset. Hemlagad bernaise-sås till. =p~

Kan du ge en snabblektion i Bea-kokning?


Japp, ett lite trixigt hantverk, men efter några gångers träning är det rätt enkelt.

En sats för två pers: Börja med 1 en msk vatten, 1 msk vitvinsvinäger, en msk finhackad lök, en persiljekvist och lite krossad svartpeppar. Koka upp och koka ut så du har ca en msk vätska kvar, sila och häll tillbaka i grytan. Bör vara en liten tjockbottnad gryta.

Så smälter man smör, 75 - 100 g i en annan gryta, brukar ta 100.

Dela två ägg och slå gulorna i grytan med lagen. Så sätter du på en annan gryta med vatten, värm till strax innan det börjar sjuda och håll ned lillgrytan i vattenbadet medan vattnet sjuder upp. Och så vispar du hela tiden i smeten. Det kritiska nu är att avbryta vid rätt konsistens, bör vara som majonäs ungefär när det är klart. Blir det för tjockt går såsen inte ihop. Tänk på att inte sluta vispa förrän nån minut efter att man fått upp den ur vattenbadet för eftervärmens skull.

Nu skall smöret tillsättas till äggsmeten, häll smöret i en Mycket Tunn stråle och vispa kraftigt hela tiden. Håll noga koll så att smöret "försvinner" in i smeten, avbryt hällandet och vispa på tills det blir slätt om det inte gör det. Sen är det bara att krydda med smulad fransk dragon. Utsökt till alla former av stekt och grillat kött!

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: tor 10 sep 2009, 19:47
av Ulf
Jag tror att skogsforum har blivit bemedlat med en egen Jamie Oliver (den nakne kocken) i skepnad av Totte.. :grin:
Jag tycker det är förbaskat roligt att laga mat, bara man får tid till det..Men bernaise-sås har jag inte gett mig på än..
På tallriken i dag: Ugnstekt lax med fetaost, ovanpå en bädd med fänkål och paprika..
MvH. Ulf

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: tor 10 sep 2009, 20:16
av valmet901
Skulle nog mer tro på en Gordon Ramsay :wink:

Mer svordomar hör man väl inte på en vecka efter att tittat på hans program.

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: tor 10 sep 2009, 20:41
av Ulf
valmet901 skrev:Skulle nog mer tro på en Gordon Ramsay :wink:

Mer svordomar hör man väl inte på en vecka efter att tittat på hans program.

Njae..Kanske Mat-Tina Nordström..Fast med bas-röst, då.. :mrgreen:
MvH. Ulf

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: tor 10 sep 2009, 23:12
av totte
:roll:

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: sön 13 sep 2009, 22:56
av totte
Inkokt sik med örtagårdssås (gräddmajonäs med dill, gräslök och dragon).

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: sön 13 sep 2009, 23:04
av Torparn79
totte skrev:Inkokt sik med örtagårdssås (gräddmajonäs med dill, gräslök och dragon).

det närmasta jag kan komma det där är väl om jag stannar på nå´n p-ficka efter rv 70 under somrarna (läs rötmånad) och köper "nyrökt sik" av miljö och hälsas bästa kompis, har hört att det ingår en lättare form av maginfluensa hos honom..

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: mån 14 sep 2009, 06:53
av Elias
Igår blev det, ungsstekt lax med mycket grädde och citronpeppar. Med tillhörande sås och pressad potatis.

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: lör 19 sep 2009, 19:36
av orre
Fläskfilé baconbus
För 4 personer.


Gratäng med fläskfilé, svamp och bacon och en god sås med ris till

Ingredienser
600 g fläskfilé
3 tomater
1 pkt bacon
1 stor burk champinjoner
2,5 dl grädde
2 msk sötstark senap
1 vitlöksklyfta
Kalvfond
Riven ost

Re: Vad hade du på tallriken idag?

Postat: lör 19 sep 2009, 20:55
av totte
Kokt renkött med pepparrotsås och potatis. Enkelt, lättlagat, och mycket gott!