Vad hade du på tallriken idag?
Middag: 90s skrov med allt på Annis, Kiruna
totte skrev:Oxfilé i skivor, klyftpotatis på King Edward direkt från landet och vaxbönor direkt från växthuset. Hemlagad bernaise-sås till.
Kan du ge en snabblektion i Bea-kokning?
Knegarn skrev:kalvdans ti midda!
Jag önskar att det var jag som hade skrivit det.
Slurfi skrev:totte skrev:Oxfilé i skivor, klyftpotatis på King Edward direkt från landet och vaxbönor direkt från växthuset. Hemlagad bernaise-sås till.
Kan du ge en snabblektion i Bea-kokning?
Japp, ett lite trixigt hantverk, men efter några gångers träning är det rätt enkelt.
En sats för två pers: Börja med 1 en msk vatten, 1 msk vitvinsvinäger, en msk finhackad lök, en persiljekvist och lite krossad svartpeppar. Koka upp och koka ut så du har ca en msk vätska kvar, sila och häll tillbaka i grytan. Bör vara en liten tjockbottnad gryta.
Så smälter man smör, 75 - 100 g i en annan gryta, brukar ta 100.
Dela två ägg och slå gulorna i grytan med lagen. Så sätter du på en annan gryta med vatten, värm till strax innan det börjar sjuda och håll ned lillgrytan i vattenbadet medan vattnet sjuder upp. Och så vispar du hela tiden i smeten. Det kritiska nu är att avbryta vid rätt konsistens, bör vara som majonäs ungefär när det är klart. Blir det för tjockt går såsen inte ihop. Tänk på att inte sluta vispa förrän nån minut efter att man fått upp den ur vattenbadet för eftervärmens skull.
Nu skall smöret tillsättas till äggsmeten, häll smöret i en Mycket Tunn stråle och vispa kraftigt hela tiden. Håll noga koll så att smöret "försvinner" in i smeten, avbryt hällandet och vispa på tills det blir slätt om det inte gör det. Sen är det bara att krydda med smulad fransk dragon. Utsökt till alla former av stekt och grillat kött!

Jag tycker det är förbaskat roligt att laga mat, bara man får tid till det..Men bernaise-sås har jag inte gett mig på än..
På tallriken i dag: Ugnstekt lax med fetaost, ovanpå en bädd med fänkål och paprika..
MvH. Ulf
valmet901 skrev:Skulle nog mer tro på en Gordon Ramsay![]()
Mer svordomar hör man väl inte på en vecka efter att tittat på hans program.
Njae..Kanske Mat-Tina Nordström..Fast med bas-röst, då..

MvH. Ulf

totte skrev:Inkokt sik med örtagårdssås (gräddmajonäs med dill, gräslök och dragon).
det närmasta jag kan komma det där är väl om jag stannar på nå´n p-ficka efter rv 70 under somrarna (läs rötmånad) och köper "nyrökt sik" av miljö och hälsas bästa kompis, har hört att det ingår en lättare form av maginfluensa hos honom..
För 4 personer.
Gratäng med fläskfilé, svamp och bacon och en god sås med ris till
Ingredienser
600 g fläskfilé
3 tomater
1 pkt bacon
1 stor burk champinjoner
2,5 dl grädde
2 msk sötstark senap
1 vitlöksklyfta
Kalvfond
Riven ost