Socialt (mer om oss)

Dagens prestation

14504 inlägg 3602636 visningar 220 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

Vedmaskin  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#625276 När jag såg prognosen för helgen tidigare i veckan. Så förberdde jag inköpen.

Visst var man sugen på å ut till skogen i morse. När jag rastade hunden. Det regnade inget å tala om då. Men regnet har tilltagit.

Så det var ett klokt beslut att baka kanebullar istället. :grin:

Elmia
Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

JensSkoog  
#625281
Vedmaskin skrev:När jag såg prognosen för helgen tidigare i veckan. Så förberdde jag inköpen.

Visst var man sugen på å ut till skogen i morse. När jag rastade hunden. Det regnade inget å tala om då. Men regnet har tilltagit.

Så det var ett klokt beslut att baka kanebullar istället. :grin:

Tog samma beslut efter att gubbe och hund var våta genom
i morse, och vinden nästan kastade mig ur vägen, så nu
er det hemmabakst av bröd :grin:

Vete, rågkross, solroskärnor, korn och lite annat ska blötgöras
innan förtsättningen. Inviterer alltid bästakompisen på färskt bröd
när jag bakar - trevligt 🤗

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

Tjippen  
#625293 Uppehåll ett par timmar så blev ett lass Alfridafällen från utskiftet.

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

Pannben  
#625294
JensSkoog skrev:Nu är julkvällsmaten gjort reda. :wink:
Saltat och pepprat några kilo som ska få stå en dryg vecka innan jag vattnar det.

1481460796_ribba_pa_vei_11_12_16.jpg



@JensSkoog

Jag har sedan länge funderat på att testa att tillaga "ribbe". Nu styckar jag ner en vildsvinsgylta av den större och fetare varianten så nu känner jag på mig att det är dags!

Hur mycket salt och peppar spränger du med? Vattnar du ur det innan tillagning? Hur länge ca? Temperatur och tid i ugnen?

Många frågor men det ser himmelskt gott ut!

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

JensSkoog  
#625314 Det inte bara ser gött ut, det smakar himmelsk ochså, @Pannben. :wink:

Isär när ribban är från en fet gris (och om den inte är fet är det
ingen skicklig gris :d ) så gör den här
sprängningen stor förskel till det bättre :-bd

Saltar med mycket salt och mycket peppar, så det syns, och lämnar i 5-7 dagar. Ser
till att alla ytor har salt och peppar på sig. Slår av "vattnet" om det samlar
sig under ribban så det blir torrsaltning. Förvara kyligt under perioden.
Jag lämnar oftast den på bänken några timmar innan jag
sätter den i kylskåpet.
Senn vattnar jag ut den i ungefär ett dygn i kallt vatten och bytar
vatten ett par gånger. (några timmar extra om den är mycket fet och
tjock) Så går den i ugnen på 140 grader med svären ner i vatten i
långpannan(kallas det så?) i två och en halv - tre timmar innan jag
vänder den med svären upp och körer upp till 200 grader. Se till att
den aldrig ligger torr, men ha i lite extra vatten om det behövs.
(Ösa lite från botten av pannan över ribban
undervägs, isär innan den vändas)
När svären är som den ska vara, så är det dags att "blota" :d

Om jag har dårligt med tid, styckar jag ribban innan jag
saltar. Då går saltningen på 3-4 dagar, och vattningen
på 15-20 timmar.
Innan jag fick varmluftsugn, fick jag
ofta lämna den lite länger inne.

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

Pannben  
#625352 Tack @JensSkoog för utförlig instruktion. Här ska saltas och peppras!

Håller med dig till fullo om att en god gris ska vara fet. Nu är det ett vildsvin som ska tillredas och då får man ta det som det är. Fet var hon. Troligen ett och ett halvt år, vägde drygt 110kg och det var ca 3cm fett runt om hela efter hon var flådd. Även för mig lite mycket att låta vara kvar på kotletter och karré.

Fettet tänker jag smälta ner. Många flottmunkar blir det :-bd

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

JensSkoog  
#625354
Pannben skrev:Tack @JensSkoog för utförlig instruktion. Här ska saltas och peppras!

Håller med dig till fullo om att en god gris ska vara fet. Nu är det ett vildsvin som ska tillredas och då får man ta det som det är. Fet var hon. Troligen ett och ett halvt år, vägde drygt 110kg och det var ca 3cm fett runt om hela efter hon var flådd. Även för mig lite mycket att låta vara kvar på kotletter och karré.

Fettet tänker jag smälta ner. Många flottmunkar blir det :-bd

Om grisen inte var över 100 kg slaktvikt, hävdade min farsa
att den liknade skaftet på en höräfsa :d
Men, 3cm är nog lite drygt även för mig ochså, men att äta
kotletter utan fett är som att äta wasa husman :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

JensSkoog  
#625361 Så blev det fyra bröd, varav kamraten och jag åt
ett halvt och han fick med sig ett hem, så två hamnar i frysen :wink:

Och medan bröden var i ugnen slipade och packade
jag sjutton sågkedjor, .325 och 3/8.

Jag får skriva på vad det är annars hamnar fel kedja på fel såg :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

totte  
#625369
JensSkoog skrev:
Pannben skrev:Tack @JensSkoog för utförlig instruktion. Här ska saltas och peppras!

Håller med dig till fullo om att en god gris ska vara fet. Nu är det ett vildsvin som ska tillredas och då får man ta det som det är. Fet var hon. Troligen ett och ett halvt år, vägde drygt 110kg och det var ca 3cm fett runt om hela efter hon var flådd. Även för mig lite mycket att låta vara kvar på kotletter och karré.

Fettet tänker jag smälta ner. Många flottmunkar blir det :-bd

Om grisen inte var över 100 kg slaktvikt, hävdade min farsa
att den liknade skaftet på en höräfsa :d
Men, 3cm är nog lite drygt även för mig ochså, men att äta
kotletter utan fett är som att äta wasa husman :mrgreen:


Sa min far när han fick se ett stycke mycket magert fläsk: "Den stackars grisen måste ha svultit ihjäl!".

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

anersimyra  
#625496 For från jobbet och glömde sågen ståendes invid vägen.. :-bd

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

svampbob  
#625498 Tog ett foto från hytten idag när jag skotade. Skotade ut den sista vägen och tänkte att jag skulle få med mig allt på ett lass. Lastade och lastade till jag till sist blev tvungen att konstatera att det jag hade i gripen inte gick att få på lasset. Tänkte det är bara att bita i det sura och köra två gånger ser då att jag är framme vid basvägen och har de allra sista stockarna i gripen.

Det kan väl inte bara ha varit tur lite skicklighet måste det ha varit =))

Avatar Fallback

Re: Dagens prestation

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#625499 Står den kvar när du kommer tillbaka?

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

hlb  
#625519 En kollega i Uppsala ställde ifrån sig en portfölj med försvarshemligheter på trottoaren, när han grejade med ett fruset billås. Väl på jobbet i Stockholm C saknade han portföljen. Snabb snabbresa tillbaks till Uppsala........ och den stod ensam kvar där på trottoaren.

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

anersimyra  
#625520
gnisten83 skrev:Står den kvar när du kommer tillbaka?

Det återstår att se, men har jag samma tur som med vinschen som stod ute i skogen under en hel långhelg så ... :d

Användarvisningsbild

Re: Dagens prestation

Vardon  
#625530 Jag lämnade en testlåda öppet på ett skåp utanför skansen den stod kvar.

Men en gömd dålig säckkärra var borta...

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).