Socialt (mer om oss)

Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

11 inlägg 1236 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

Umea  
#726755 Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

I en artikel i tidningen Västerbottens Kuriren kan man läsa följande bakom betal vägg.

https://www.vk.se/2021-09-04/siv-nekas- ... -egen-aker

Här kommer en kort sammanfattning av artikeln :

I Hissjö utanför Umeå bor en kvinna med sina barn. Äldsta sonen med familj bor trångt i Umeå ca 3 mil därifrån.

Äldsta sonen vill ta över lantbruket efter mamman ( ett slags generations skifte ) men han får inte bygga och flytta hem

eftersom bostadsbygget då blir på jordbruksmark.

Följden kan bli att ingen tar över lantbruket efter mamman vilket får förödande konsekvenser.

Det är helt klart viktigt att bevara jordbruksmark för att vi ska kunna försörja Sverige.

Men på sina håll återbeskogas jordbruksmark medvetet medan man på andra håll som i artikeln inte får bestämma över sin

egen jordbruksmark och bygga för att lösa ett generationsskifte.

Oavsett om man bygger eller återbeskogar så minskar ju jordbruksmarken i båda fallen. Varför är det ena ok men inte det andra ?

Ha det så bra och hoppas ni alla får en fin höst.

Hälsningar från Umeå
   TS
Avatar Fallback

Re: Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#726759 Stöter ständigt på denna frågan i mitt uppdrag i byggnadsnämnden. Många som vill bygga generationsboende på gården envisas med att bygga så nära befintlig tomt att jag inte kan förstå hur de tänker den dagen föregående generation inte länger är med.

Vill man nu ha ett generationsboende så bygg då en undantagsstuga eller flygel på befintlig tomt. Tycker man det är för nära så placera det då istället i skogskant en bit bort.
Har man tänkt bedriva jordbruk så placerar man inte ett hus på jordbruksmark direkt intill den tänkta verksamheten, det är att bädda för problem i framtiden. Någon gång så kommer det nybyggda huset ägas av någon utanför familjen och då är det slut på det roliga med att ha nära till grannar.

När det gäller igenplantering så är det ledsamt men tyvärr krävs det god vilja från markägare när man ska arrendera ut jordbruksmark för hälften av vad normal skogsmark avkastar på samma yta, något som gäller på en stor del av Sveriges yta.

Avatar Fallback

Re: Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

Elmhult  
#726775 Låt folk bestämma själva och själva ta konsekvenserna av det? Myndigheterna kan väl låta bli att kladda med allt och alla? Just när det gäller att bygga är väl kommuner ökänt osmidiga och bedömer lite hur som helst. Ibland kan man även med god anledning tro att de är rakt av korrupta. Men uh oh, korruption ett fult ord och sånt har vi ju absolut inte i Sverige. 😇

Avatar Fallback

Re: Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

jannee  
#726777 Inte sällan är det samhällsbyggnadsförvaltningens chefs tyckande som avgör var och vad, men framförallt hur din byggnad få se ut.
Ex en tegelbeklädd enplans villa med engelsk storlek på fönstren går på landsbygden oftast inte hem.
Numera är det också stört omöjligt att bygga på en åker hur lämplig den än vore.
En del accepterar endast gul eller röd träfasad.
En villa vars utseende inte accepteras på landsbygden är helt ok att uppföra i ett bostadsområde, i mitt tycke ett horribelt tyckande och tänkande.

Avatar Fallback

Re: Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

Elmhult  
#726783 I Sverige ska alla vara lika gråa. Om inte en lokal miljonär med polare i kommunen frågar för då är det okay med helikopterplatta och sportbilsparkering i vardagsrummet mellan poolen och öppna brasan. Suck. Har inga kommunpolitiker varit utomlands och sett den underbara mixen de har i mer byggliberala länder? Ändå sitter de o beslutar att allt ska vara glatt som självmord hem i stan.

Avatar Fallback

Re: Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#726790 Nej, är du rik får du inte alls bygga som du vill.
Då träder överklagandelobbyn in. I detta fall miljötalibaner. Dessa är allt och allas överprövningsnämnd. Undrar just hur deras mötesagendor ser ut för att ta upp ta-mej-fan allting på ett styrelsemöte som man kan sätta käppar i hjulen för?

Det måste vara några slag idiotiska tankar som cirkulerar där. I princip allt en människa företar sej är ju miljöskadligt och ska stoppas, försenas eller anpassas på nåt sätt.
Redan när man föds kanske morsan går på lustgas, som är så skadligt för miljön. Och sen blir det bara värre med åren. Och vare sej man grävs ner hel eller siktar på en lucka i molnen ut genom krematorieskorstenen så frigör man koldioxid. Naturvårdsföreningen har alltid rätt och har alltid argument mot mänsklig livsföring. Är du rik och ska stoppas så skrapar överklagandelobbyn bara av lite av den gröna utanpåfernissan och visar den röda grundfärgen.

https://www.expressen.se/gt/heta-stride ... -lyxbygge/

Avatar Fallback

Re: Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

Elmhult  
#726796 Då får du nog ta en sväng till kustnära kommuner för där är tamefan ingen brist på såna byggen. Men jag håller med dig om gnäll och överklagandelobbyn/fritidsidioterna. Det ska gnällas. Fast de inte ens bor i kommunen ska det överklagas. Trist när det är så illa att de inte har något annat för sig i livet.

Avatar Fallback

Re: Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

Dsv  
#726806 Du kan nog inte göra så mycket än att rösta på något annat än vänstern, tyvärr är centern dom som driver på i denna fråga, men har förövrigt en helt sjuk politik som vi alla är kraftigt emot och inte kan stödja. Som normalt funtade människor så får ni inte gå på vänsterns ( centerns) villospår)

Avatar Fallback

Re: Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

jannee  
#726834 Vill absolut inte vara gnällig men som det alltid fungerat fungerar det även idag.
M.a.o med pengar och rätt kontakter kan du/man få igenom det mesta.
Kompis med en landshövding då kan man bygga exakt där man vill och hur stort. Finns nämligen ovedersägliga bevis på mitt påstående.

Avatar Fallback

Re: Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

Dsv  
#726846 Ja men vems fel (eller rätt) är det knappast dom som kan betala för sig, det är de avundsjuka misslyckade sossarna som inte kan unna en normal människa att njuta av sitt hårda arbete.

Användarvisningsbild

Re: Hur ska framtiden för landsbygden se ut ?

Knagge  
#726865 Bristande underhåll av vägar.
Trafikverket vill sänka hastigheten på många vägar och skyller på trafiksäkerhet.
Men i själva verket vill de göra underhållet av vägen billigare.
Detta gör livet på landsbygden sämre.
Denna utveckling har pågått de senaste 20-30 åren.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).